Продукти:
скумрия
400 гр. смлени домати от консерва
2 глави кромид лук
дафинов лист
зърна черен пипер
зехтин
сол
шепа маслини (по желние)
Почистете рибата и я нарежете на шайби. Посолете и напръскайте леко, ама много леко с лимонов сок. Нарежете лука на полумесеци. Загрейте зехтин в тиганче, пуснете един дафинов лист и нарязания лук. Захлупете съда и задушете на слаб огън докато омекне. Изсипете смлените домати в тавичка, подправете със сол, смлян черен пипер, пуснете и няколко зърна, добавете задушения лук и маслините. Объркайте добре и наредете отгоре рибата. Полейте със струйка зехтин. Изпечете ястието на 190-200 гр. в предварително загрята фурна за около 35-40 мин.
Много любимо ястие, да ви е сладко :)!
Плакията става чудна, но маслини до сега не съм слагала.Идеята е страхотна.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Някои и казват още скумрия по гръцки заради маслините! :)
ИзтриванеПоздрави, Ели!