За много години и честита 2019!
Бъдете здрави, бъдете щастливи, бъдете влюбени, пътешествайте, похапвайте сладко и се радвайте на живота! И като казах похапвайте с тази много вкусна, мазничка пица ще похапнете наистина сладко и нека така ви върви през цялата година! Рецептата е типична за регион Марке-Италия в който живея. И както се вижда от пръжките, кога друг път да се направи освен през декември и януари когато са прасчовите празници!
Продукти:
300 гр. бяло брашно
100 гр. фино смлян грис - semolino
15 гр. мая от кубче
200 мл. вода
50 мл. бяло вино
150 гр. добре отопени пръжки
настърганата кора на един портокал
щипка черен пипер
щипка настъргано индийско орехче
1 ч.л. сол
1/2 ч. л. захар
1 с.л. разтопена свинска мас
Смесете двете брашна. Добавете солта, щипка черен пипер, щипка индийско орехче и настърганата портокалова кора. Излейте водата с разтворената мая и захар, бялото вино. Добавете пръжките. Замесете меко тесто. Сложете го в намаслена купа, покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете купата на топло докато тестото удвои обема си. На парче хартия за печене леко разточете втасалото тесто. Прехвърлете в тава и оставете за 20 мин. докато тестото се отпусне. Изпечете пицата на 220 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 10 мин. или до приятен загар.
Да ви е сладко :)! Чаооо!
За много години, скъпа Ив!
ОтговорИзтриванеДа сте живи и здрави!
Много любов, радост и късмет през Новата 2019г.
Чудесна пица!
/ Аз вчера правих (още)една, както ти пишеш - българска пица! Усмивки!/
Приятен ден и благодаря за рецептата!
Благодаря ти, Боряна!
ИзтриванеЗа много години! 🙂
При положение,че обижавам тутманик с пръжки.....
ОтговорИзтриванеПри условие,че "умирам"за качамак с пръжки....
Сигурна съм ,че ще се разтопя от удоволствие с твоя шедьовър,Ив!
Благодаря ти, Миленка! Щом ти харесват тесто и пръжки значи тази рецепта е за теб🙂! Да ви е сладко е къщи! 😘
ИзтриванеЧестита и тук, Нова Година, Иве! Бъдете здрави!
ОтговорИзтриванеТова предложение с пръжките, много ми допада. Само малко ме притеснява комбинацията с портокал, но пък е интересно. Под пръжки какво да разбирам - добре препържено шарено месце? При теб явно е на дребничко, че се вижда ясно в тестото.
Благодаря, Веси!
ИзтриванеЖиви и здрави и вие и щастлива нова година за всички в къщи!
Портокаловият аромат придава много свежа нотка на по-мазното тесто, мисля, че ще ви хареса! Моите пръжки си ги купих от магазина такива малки и добре препеченки! :)
Ванче, стоя и пъшкам, след като подобаващо си хапнах ньоки на фурна. Уникални са. Самоче вместо манатарки сложих обикновени печурки.
ОтговорИзтриванеСпокойна и щастлива нова година ти желая.
Поздрави Катя
Благодаря ти, Кате!
ИзтриванеЩастива да е новата година за теб и семейството ти!
Поздрав от Лорето!