Продукти:
за тестото:
150 гр. бяло брашно
150 гр. фин пшеничен грис (semola)
150 мл. прясно мляко
50 мл. вода
30 гр. краве масло
1 ч.л. сoл
1 ч.л. захар
15 гр. мая от кубче
за пълнеж:
150 гр. шпеков салам
150 гр. сирене фета
и още:
1 жълтък
2 с.л. прясно мляко
сусам
В купа смесете брашното с гриса. Добавете захарта, натрошената мая, затопленото прясно мляко и водата, сол. Замесете меко тесто. Докато месите прибавете на няколко пъти кравето масло към тестото. Приберете измесеното тесто в купа. Намажете го с няколко капки зехтин, покрийте с парче найлон и кърпа. Сложете купата на топло и изчакайте докато тестото удвои обема си. На набрашнена повърхност разточете втасалото тесто на голям правоъгълник. Поръсете го с нарязания на кубчета салам. и натрошеното сирене. Може да сложите какъвто ви харесва, не е задължително да е шпеков, нито пък сиренето фета.
Завийте тестото на руло. С остър нож го срежете на два дълги вертикални фитила. Усучете фитилите, завийте на кравай. Намажете бриоша с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък. Поръсете обилно със сусам. Сложете венеца в удобна тава. Оставете отнова на топло за 30 мин. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар.
Да ви е сладко :)! Чаооо! Хубави почивни дни!