Ако си намерите хубави аспержи, макар да са в края на сезона си, опитайте тази паста, надявам се да ви хареса!
Продукти за две порции:
250 гр. прясна паста (талятели,папардели, китарини)
200 гр. аспержи
80 гр. сирене ''Филаделфия''
20 гр. пармезан
50 мл. зеленчуков бульон
1 малка глава лук (ако имате шалот е по-добре)
зехтин
сол
Измийте и нарежете на дребно аспержите. Връхчетата оставете цели. Нарежете малка глава лук. В тиган загрейте 1 к.ч. зехтин и запържете за кратко лука. Пуснете при него нарязаните аспержи, налейте 50 мл. зеленчуков бульон, захлупете съда и задушете докато остане на мазнина. В задушените азпержи добавете филаделфията. Извадете от връхчетата за да имате цели за гарниране на пастата, а останалото пасирайте с блендер. В подсолена , вряща вода сварете пастата според указанието на опаковката. Прецедете я и исзипете в съда с пюрето. Хомогенизирайте добре продуктите. Да не забравите да сложите връхчетата аспержи. Разпределете в чинии, настържете отгоре пармезан и поднесете веднага.
Да ви е сладко :)! Чаоооо!
Подобна паста ядох в Хърватия, само че с друг вид паста и други добавки, но те кухните им са много преплетени с Италия, от няколко дни вкъщи сме на такава вълна. Тази изглежда много вкусно, Ив и как професионално си я врътнала тази вилица! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате!
ИзтриванеВ България не се ядат много аспержи, не е нашия зеленук, докато бяхме там имаше на промоция в Кауфланд по 2 лв. връзка (в Италия 6 евро същия грамаж) и пак никой не купуваше!
Но както слушах в едно предаване всяка страна трябва да си яде своите зеленчуци, та сигурно затова
:)! Иначе, ако решиш да опиташ и ти харесват аспержи ще ти хареса и пастата, която предлагам! :)
Чао и хубав петрък, мила! <3