Продукти:
за тестото:
400 гр, брашно
200 мл. прясно мляко
10 гр. мая от кубче
1 равна ч. л. захар
10 гр. сол
2 с.л. зехтин
за пълнеж:
200 гр. бекон
300 гр. спанак
1 скилидка чесън
за намазване:
1 жълтък
1 с.л. зехтин
1 с.л. прясно мляко
В купа пресейте брашното. Затоплете прясното мляко, добавете маята, една чаена лъжичка захар и една с.л. брашно. Оставете сместа да шупне след което я излейте при брашното. Налейте зехтина и замесете. Когато тестото се е хомогенизирало прибавете солта, като продължите да месите още около 5 мин. Оставете тестото в купата, намажете го с малко зехтин, покрийте с парче найлон и кърпа. Приберете купата на топло докато тестото удвои обема си. В тиган налейте 3-4 с.л. зехтин, запържете за кратко скилидката чесън и я извадете. Сложете бекона нарязан на ивички и запържете до златисто. Прибавете нарязания суров спанак. Гответе докато спанака омекне или около 5-6 мин. Отдръпнете съда от котлона и охладете плънката. На набрашнена повърхност изсипете втасалото тесто.
Късайте от него парчета около 100 гр. Всяко разточета на дълга лента. В средата сложете по дължина от плънката. Завийте на руло и след това на охлювче. Наредете кравайчетата в тава застлана с хартия за печене. Оставете ги да се отпуснат за 30 мин. и след това намажете със жълтък разбит с олио и прясно мляко. Може да поръсите с микс от семена. Изпечете в предварително загрята на 180 гр. фурна с вентилатор до приятен загар. Много мекички и вкусни кравайчета, опитайте ги и да ви е сладко! :) Чаооо, спорна седмица!
Страхотно! Отлично!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Боряна!
ИзтриванеЕхааа, Ванюшка, толкова са апетитни, че за малко да протегна ръка и да си взема едничко!! Прекрасни! Поздрави миличка, спорна да е и за теб седмицата!!
ОтговорИзтриване:) благодаря, Руми!
ИзтриванеМного красиви кравайчета си направила, Ивана! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Даре и много вкусни станаха :)!
Изтриване