Продукти за 2 порции:
8 с.л. ориз
1 тиквичка
1 малка глава лук
1 лимон
сол
зехтин
50 гр. горгонзола (по желание)
30 гр. настърган пармезан
щипка магданоз
за зеленчуковия бульон:
1 л. вода
1 морков
стрък селъри
1 глава лук
В литър студена вода сложете глава лук, морков и стрък селъри. Посолете съвсем леко и сварете зеленчуците за 15-20 мин. Нарежете малка глава лук. В плитка тенджера загрейте 1 к.ч. зехтин и пуснете наситнения лик, запържете за кратко. Добавете ориза и пържете още около 5 мин. като разбърквате непрекъснато. Налейте 1-2 черпака от топлия бульон и след като ориза поеме течноста добавете настърганата тиквичка. Излейте 1-2 с.л. лимонов сок, щипка настъргана лимонова кора и щипка магданоз. Добавете още от бульона и довършете готвенето. За да е ал денте ориза спазете времето за готвене показано върху опаковката , обикновено 16 мин. са достатъчни. Преди да свалите ризотото от огъня добавете настъргания пармезан и по желание парче горгонзола. Сервирайте ризотото поръсено с настъргана лимонова кора и пармезан.
Да ви е сладко!
Няма коментари:
Публикуване на коментар