Продукти:
300 гр. телешка кайма
200 гр. агнешка кайма
1 бр. червена печена пиперка
кимион-щипка
магданоз-щипка
черен пипер-щипка
червен пипер-щипка
лют червен пипер-по желание
1 глава кромид лук
2 скилидки чесън
олио
Нарежете лука, печената пиперка, магданоза и скилидките чесън на много ситно. Сложете ги в купа и добавете двата вида кайма. Овкусете с щедра щипка кимион, черен пипер и червен пипер. Лют пипер сложете по желание. Объркайте много добре продуктите, покрийте купата с парче найлон и приберете в хладилник за няколко часа, а ако имате търпение да чакате и за едно денонощие.
За изпичането на адана кебапа е хубаво да имате плоски, дълги , метални шишове. Имаме такива, които Роберто даже не помни откъде са се взели в къщи! С тези шишове кебапа се изпича добре и отвътре след нагряването им. Та запалвате барбекюто и докато стане жарта си пригответе шишовете. Направете две големи топки от овкусената кайма. Нанижете ги на шишовете и с ръце оформете кебапа по дължината им. Изпечете адана кебапа до приятен загар и поднесете с печени зеленчуци! Много вкусно, много!
Да ви е сладко! :)
О, много красиви шишове! Ако имах такива, веднага щяхме да направим и ние адана! Имаме метални и също правим подобни кебапи. Както казваш и ти, металът се нагрява и изпича кебапа и отвътре, като става много сочен и вкусен. Харесваме да гарнираме с млечна салата с копър и чесън - освежава много приятно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Васи!
ИзтриванеШишовете за прърви път използвам за тази рецепта, досега все ги прехвърлях от чекмедже в чекмедже, докто открих адана кебапа :)!
Поздрави и хубава неделя!