Продукти:
350 гр. брашно
150-180 мл. прясно мляко
10 гр. мая от кубче
1/2 ч.л. захар
1 с.л. зехтин
1 равна ч.л. сол
щипка черен пипер
и още:
100 гр. песто дженовезе
50 гр. настърган пармезан
Затоплете прясното мляко и разтворете маята и захарта. Пресейте брашното, добавете солта (може да намалите на половин лъжичка) 1 с.л. зехтин, щипка черен пипер и излейте млякото. Замесете меко тесто. Разделете го на три еднакви части по около 190 гр. всяка. Напревете на топки и сложете в тава застлана с хартия за печене. Покрийте с кърпа. Оставете тестото да втаса.
На набрашнена повърхност разточете три еднакви листа от тестото. Намажете единия с песто дженовезе и поръсете с настърган пармезан. Покрийте с друг лист разточено тесто, намажете отново с песто и поръсете с пармезан. Отгоре завършете с третия лист. С точилка леко разточете получения диск. Нарежете диска на ленти с ширина около 2 см. Всяка лента усучете и сложете в намазана със зехтин тава.
Покрийте тавата с кърпа, оставете я на топло докато фокачата удвои обема си. Втасалата фокача намажете с равни части пряно мляко и зехтин. Изпечете на 190 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор до приятен загар. Извадете готовата фокача и охладете на решетка.
Да ви е сладко! :)
Рецептата е от тук!
Няма коментари:
Публикуване на коментар