29.01.2021 г.

Хляб с пшеничен грис и мак - Pane di semola rimacinata con semi di papavero


Продукти:
500 гр. двойно смлян пшеничен грис (semola rimacinata)
15 гр. мая (от кубче)
2 с.л. зехтин
280-300 мл. вода
1 равна ч.л. сол
щедра щипка захар 
50 гр. макови семенца


Разтворете маята с щедра щипка захар в хладка вода. В купа изсипете пшеничения грис и излейте водата с разтворената мая. Добавете 2 с. л. зехтин, замесете тесто. Добавете солта след като продуктите се хомогенизират и продължете да месите докато получите гладко тесто.  Сложете тестото в купа, покрийте с парче найлон и оставете на топло докато удвои обема си.  


На набрашнена повърхност разточете правоъгълник с ширина 30 см. и дължина около 40 см. Намажете със зехтин и поръсете с маковите семена. Навийте тестото на руло. Прехвърлете го в продълговата форма за кейк 30/11 см. Покрийте с кърпа и оставете отново за час на топло докато хляба удвои обема си. Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 35 мин. или до приятен загар. Изпеченият хляб намажете още топъл със зехтин.  Изчакайте хляба да се охлади напълно преди да го нарежете! 
Мек и много вкусен, да ви е сладко :)! Чаооо! 


 

25.01.2021 г.

Сицилиански хлебчета мафалди - Mafalde siciliane


С хрупкава коричка и много мека сърцевина, поръсени обилно със сусам тези сицилиански хлебчета са кръстени на италианската принцеса Мафалда ди Савоя и сестра на нашата последна царица Йоанна! 
Рецептата е от тук!

 
 Продукти за 6 хлабчета:
за кваса:
100 гр. фино смлян пшеничен грис (semola rimacinata)
3 гр. прясна мая 
50 мл. хладка вода
за тестото:
200 гр. фин пшеничен грис
150 мл. вода
1 гр. суха мая
6 гр. сол
за поръсване:
сусам 



В купа сложете 100 гр. пшеничен грис. Разтворете 3 гр. прясна мая в хладка вода и излейте в купата. Замесете тесто, след като се хомогенизира  прибавете солта, направете  на топка и покрийте купата с парче найлон. Сложете я в затоплена фурна. Квасът ще е готов след около 2-3 часа.  


В купа изсипете 200 гр. пшеничен грис. Към него добавете 1 гр. суха мая и готовия квас, налейте 150 мл. хладка вода и замесете меко тесто. Покрийте купата отново с парче найлон, оставете на топло докато удвои обема си. 


Разделете втасалото тесто на 6 еднакви части, по около 90 гр. Всяка част направете на дълъг 70-80 см. фитил който нагънете като серпентина, а единия край прехвърлете през средата на хлебчето. Не направих постъпкови снимки, но ако отворите линка с оригиналната рецепта който съм дала в началото на поста ще видите целия процес. Наредете така приготвените хлебчета в тава застлана с парче хартия за печене на разстояние едно от друго. С четка ги намажете с топла вода и поръсете обилно със сусам. 


Загрейте фурната без вентилатор на 200  гр. На дъното и сложете купичка с вода. Изпечете сицилианските мафалди за около 25 мин. или до приятен загар!
 Чудесни станаха, а на вас да ви е сладко :) ! 
Чаооо и хубава нова седмица! 


 

23.01.2021 г.

Ябълкови бухтички с портокалов аромат - Frittelle di mele e arancia



Вече ги похвалих на едно друго място,  да кажа и тук, че по-вкусни бухтички не съм правила! С ябълки и любимия портокалов аромат, вярно пържени са, но не поемат много мазнина! Излязоха около 25 броя, ако ви се виждат малко удвоете дозата! Рецептата е от тук



Продукти:
200 гр. брашно
1 яйце
60 гр. захар
1 ябълка
1 портокал
8 гр. бакпулвер
щипка сол 
пудра захар за поръсване 


В купа сложете яйцето, добавете захарта и разбийте с вилица за 5-6 мин. Пресейте брашното с бакпулвера и щипка сол. Прибавете го към разбитото яйце и налейте сока от един портокал. Ароматизирайте с настърганата портокалова кора.  Обелете и нарежете на малки кубчета ябъката. Добавете я към приготвената смес и хомогенизирайте добре продуктите! В тиган загрейте 150-200 мл. слънчогледово олио. В рецептата пише температурата на олиото да е 170 гр. На мен ми беше висока, затова намалих на 140 гр. С малка лъжичка вземете от сместа и пържете до приятен загар. Внимавайте да не останат сурови вътре. Готовите бухтички извадете на салфетка за да се отцеди излишната мазнина, но както казах и по-горе не поемат много от нея! 
Поръсете бухтичките с пудра захар примесена с една ванилия! 
Да ви е сладко :)! Чаоо! 
 


 

21.01.2021 г.

Талиатели с черен трюфел - Tagliatelle con tartufo nero


Както и друг път съм казвала трюфела или го обичаш или го мразиш! Знаейки, че го обичаме  един приятел ни подари 10 гр. черен трюфел преди няколко дни! Стигна ни за две чинии паста  за обяд и две с бъркани яйца за вечеря! 


Продукти за две порции:
250 гр. талиатели пресни 
1 малка наденичка
1 глава лук (малка)
50 мл. бяло вино
1 к.ч. зехтин 
щипка черен пипер
5 гр. черен трюфел 

Нарежете лука на много ситно. В тиган загрейте 1 к.ч. зехтин и запържете наситнения лук за 5 мин. Добавете надробената наденичка, пържете докато смени цвета си и се позапържи след което полейте с бялото вино, след 1-2 мин. отстранете съда от котлона. В кипяща подсолена вода сварете пастата според указанията на опаковката. Прецедете и веднага прехвърлете в съда със запържената наденичка. Върнете на котлона, поразтръскайте за да се овкуси пастата за 1-2 мин. Разпределете в чинии, поръсете с щипка черен пипер и настържете трюфела върху пастата. Поднесете веднага! 
Да ви е сладко! :) Чаоооо! 



 

18.01.2021 г.

Пълнена паста с рикота и спанак на фурна - Pasta al forno ricotta e spinaci


 Един класически пълнеж за паста е спанак с рикота. Канелони, равиоли, пакери, каквото и да напълните все ще стане много вкусно! Опитайте тази рецепта която видях тук


Продукти за две порции:
180 гр. набраздени  пакери 
за плънката:
250 гр. рикота
250 гр. спанак
1 яйце
30 гр. настърган пармезан
щипка черен пипер
щипка настъргано индийско орехче
1 скилидка чесън
3-4 с.л. зехтин
сол
за бешамела:
2 с.л. брашно
50 гр. краве масло
300-350 мл. прясно мляко
щипка настъргано индийско орехче 


В кипяща подсолена вода сварете пастата с 5 мин. по-малко от обозначеното на опаковката време. Избирайте винаги набраздена паста, така се овкусява по-добре. Прецедете и полейте с 1 с.л. олио за да не слепва. В тиган с 3-4 с.л. зехтин сложете 1 скилидка чесън и нарязания спанак. Задушете за няколко минути, отстранете скилидката чесън, а спанака пасирайте. Сложете го в купа и прибавете рикотата, едно яйце, настъргания пармезан. Овкусете със сол, черен пипер и настъргано индийско орехче. Объркайте добре сместа. 


В малка тенджетка разтопете кравето масло, добавете брашното и запържете за кратко. Налейте наведнъж прясното мляко и бъркайте енергично с телена бъркалка докато сместа се сгъсти. Оставете я с консистенция на рядка боза. Застелете тава 18 см. с парче хартия за печене. Изсипете на дъното половината бешамел и наредете изправени пакерите. С помощта на сладкарски щприц напълнете пастата. Залейте с останалия бешамел и поразтръскайте тавата за да слезе бешамела между пастата. Поръсете с щедра щипка настърган пармезан. 


Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна за около 15-20 мин. или до приятен загар! 
Сервирайте пастата топла и да ви е сладко :)! Чаооо и спорна седмица! 


 

15.01.2021 г.

Руски сладкиш с грис и ябълки - Torta russa alle mele


Много, много вкусен сладкиш, сочен и ароматен! 


Продукти:

140 гр. фин пшеничен грис
120 гр. брашно
10 гр. бакпулвер
600 гр. настъргани ябълки (4 бр.)
20 гр. краве масло
160 гр. захар
170 мл. прясно мляко
1 ванилия
настъргана лимонова кора 
2-3 с.л. лимонов сок 



Настържете ябълките, полейте ги с 2-3 с.л. лимонов сок и поръсете с 80 гр. захар, ароматизирайте с настъргана лимонова кора. В купа смесете гриста и брашното с бакпулвера, останалата 80 гр. захар, ванилията и щипка сол. Затоплете прясното мляко с кравето масло. 


Застелете тава  (20 см.) с парче хартия за печене. Разделете сухата смес на 4 части. Падат се по около 82 гр. На дъното на тавата изсипете една част суха смес. Отгоре поръсете с настъргани ябълки, следва отново суха смес и пак ябълки. Получават се 4 реда суха смес, 3 реда настъргани ябълки.  Завършете сладкиша със суха смес. Полейте внимателно с прясното мляко с разтопеното краве масло. Изпечете сладкиша на 170 гр. в предваритело загрята фурна без вентилатор за около 45-50 мин. Поръсете го още топъл с пудра захар! 
Да ви е сладко! :) 


 



12.01.2021 г.

Кекс жираф с кокос, лимон и ванилия



Цяла сутрин ги чаках тез' мойте хубостници да ми снесат едно яйце, щото рецептата с 5, а аз имам 4 и като не рачиха  я съкратих по габровски и кекс да видиш ти! Аууу, на какво profuma в къщи възкликна Роби като си дойде за обяд (с букет рози и поръчана кора яйца:)! Че как няма да ''профума'' то в кекса все хубави миризми и аромати-кокос, ванилия, лимон! 
Запишете си рецептата и почвайте-става и с 4 яйца! 


Продукти:
за жълтата смес:
4 жълтъка
100 гр. захар
100 мл. прясно мляко
50 мл. слънчогледово олио
150 гр. брашно
2 ванилии
настъргана лимонова кора
8 гр. бакпулвер 
за бялата смес:
4 белтъка
100 гр. захар
50 мл. слънчогледово олио
50 мл. прясно мляко
100 гр. брашно
50 гр. кокосови стърготини 
8 гр. бакпулвер
шипка сол
и още:
2-3 с.л. какао


Сложете жълтъците в купа, добавете захарта и разбийте за около 10 мин. на гъст крем. Излейте прясното мляко и олиото на струйка. Пресейте брашното с ванилията, бакпулвара и щипка сол. Добавете го на порции към жълтъците. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. В друга купа разбийте белтъците за кратко с щипка сол след което добавете захарта и разбийте до твърд сняг. Излейте прясното мляко и олиото. Пресейте брашното с бакпулвера. Смсете с кокосовите стърготини и прибавете на порции в разбитите белтъци. 


 Намажете добре форма за кекс с неразтопено краве масло и поръсете с галета. Излейте половината от жълтата смес, поръсете с какао, изсипете и разнесете равномерно половината от бялата смес, пак поръсете с какао и повторете жълта и последно бяла смес. Не забравяйте да ръсите с какао след изсипванете на всяка от смесите. Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 20-25 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Готовият кекс обърнете върху решетка и изчакайте да се охлади преди да го нарежете! 
Да ви е сладко :)! Чаоо! 
Още една жирафоподобна рецепта, но с мента може да видите тук !

Рецептата е от тук!



10.01.2021 г.

Свински черен дроб по венециански - Fegato alla veneziana


Продукти:
350-400 гр. свински черен дроб
3 глави кромид лук
100 мл. бяло вино
пресни листа салвия
50 гр. краве масло
2-3 с.л. зехтин
щипка черен пипер 



Нарежете черния дроб на дебели резани. Измийте ги и подсушете с кухненска салфетка. Нарежете лука на полумесеци и леко претрийте с щипка сол. В тиган разтопете кравето масло и излейте зехтина. Сложете лука, поръсете със ситно нарязаната салвия и захлупете съда. Задушете на слаб огън за 7-8 мин. след което добавете дебело нарязаните резани черен дроб. Полейте с вино и изчакайте да се изпари алкохола за няколко минути.  Поръсете с щипка черен пипер. Разбъркайте продуктите и захлупете съда. Гответе 10 мин. на умерен огън или докато ястието остане на мазнина. Дробът остава мек и много сочен! 


Сервирайте със салатка по ваш вкус!
 Картофено пюре, зелена салата, трушия, кисели краставички всичко му ходи, да ви е сладко :)! 


 

9.01.2021 г.

Пилешки кюфтенца с броколи и бешамел-Polpette di pollo con broccoli in salsa di besciamella


Продукти:
за кюфтенцата:
400 гр. пилешка кайма 
1 яйце
2 с.л. безгутенова галета
щипка магданоз
1 скилидка чесън
50 гр. настърган пармезан 
сол
черен пипер
за бешамела:
350 -400 мл. прясно мляко без лактоза
2 с.л. оризово или безглутеново брашно
щипка настъргано индийско орехче 
сол
50 гр. краве масло без лактоза 
за зеленчуковия бульон:
1 л.вода
1 морков
1 глава лук
1 стрък целина 
сол
и още:
500 гр. броколи 
50 гр. настърган пармезан 



 Направих рецептата така както се храня от една година,  без глутен и без лактоза, но вие ако нямате хранителна непоносимост може спокойно да използвате обикновени продукти. 


Към пилешката кайма добавете 2 с.л. безглутенова галета, яйце, настъргания пармезан, сол, една пресована скилидка чесън и щедра щипка магданоз. Измесете и приберете купата в хладилник за 1 час. Докато съставките на каймата се обичат на студено накъсайте броколите на розички и ги сварете в подсолена кипяща вода за 7-8 мин. Прецедете ги през гевгир. В тенджерка разтопете кравето масло. Запържете за кратко оризовото брашно и  наведнъж излейте студеното прясно мляко. Бъркайте с телена бъркалка докато бешамела се сгъсти. Оставете го по-рядък, щото нали ще се и пече! Отдръпнете съда от котлона и овкусете с щипка настъргано индийско орехче. 
От охладената кайма направете малки кюфтета. Оваляйте ги в оризово брашно и пуснете във врящия зеленчуков бульон. Сварете кюфтенцата за 10 мин. Извадете ги с решетъчна лъжица. На дъното на тава изсипете 3-4 с.л. от бешамела. Сложете кюфтетата и броколите. Залейте с останалия бешамел. Поръсете с настърган пармезан и изпечете ястието за 15-20 мин. в предварително загрята на 200 гр.  фурна . 
Уверявам ви, че и с безгутенови продукти си беше много вкусно, опитайте !  :) 
Да ви е сладко! 



 

6.01.2021 г.

Бисквитена торта с лешници и шоколад - Torta biscottino senza cottura


Честита новата 2021 година! 
От сърце ви я пожелавам здрава, мирна и благословена! 
Надявам се да затихне и изчезне тревожноста с която преживяхме 2020 и отново да се срещнем и прегърнем с най-близките си! 
С първия пост в блога ще ви почерпя с бисквитена торта - лесна и много шоколадова! 
Живи и здрави всички именици днес! 


Продукти:
300 гр. бисквити тип закуска
130 гр. краве масло
120 гр. захар
60 гр. какао
200 мл. вода
100 гр. едро смляни лешници 
за шоколадовата заливка:
100 гр. черен шоколад
100 мл. сметана 


Излейте водата в тенджерка, добавете какаото, захарта и кравето масло. Кипнете сместа. В купа начупете на едро бисквитите. Сложете към тях смлените на едро лешници и залейте с какаовата смес. Хомогенизирайте добре продуктите. Застелете форма 18 см. с хартия за печене. Изсипете приготвената смес, подравнете. Приберете сладкиша в хладилник за 1 час. 


Начупете шоколада и го залейте със сметаната. Сложете съда на котлона и разтопете до гладка маса. Залейте тортата с шоколадовия ганаш, подравнете и приберете отново на студено. Готовата торта украсете по ваш вкус! 
Да ви е сладко и наздраве за Ивановците отново! :) 

Рецептата е адаптирана от тук!