28.03.2021 г.

Хляб с квас, semola rimacinata и бяло пшенично брашно


 
Един хляб, който с късмета на начинаещ ми се получи добре!
 За много добре ще има да почакам още, не е лесно! :) Хлябът от днес е с любимата ми семола.  Семолата е фино смлян грис от твърда пшеница, използван широко за направата на хляб, паста, пица и кой каквото там  му харесва да си  пече!  


Продукти:
250 гр. семола римачината
250 гр. бяло пшенично брашно
350 мл. вода
110 гр. квас лиевито мадре
12 гр. сол 


В купа смесете двете брашна и излейте водата. А меся с планетарен миксер, затова ще ви напиша моите стъпки. Пуснете миксера да измеси  за 2-3 мин. колкото да се намокри брашното, след което покрийте купата с кърпа и оставете така за 2 часа. След изтичането на това време накъсайте кваса и го прибавете към брашното. Пуснете миксера на 1-ва степен да измсеси за 10-12 мин. или до гладко тесто. По време на месенето изсипете солта. Оставете тестото в купата за почивка от 30 мин. Направете 3 разтягания на тестото  през 30 мин. Не съм правила постъпкови снимки,  че още се шашкам кое беше първо, кое второ, но в нета има достатъчно видеоклипове от които може да видите как става! 


След почивката от последното разтягане напръскайте с пулверизатор с вода  плота и разтеглете тестото на голям правоъгълник. Сгънете го на плик, покрийте с кърпа и оставете на плота за почивка от 30 мин. Отново повторете сгъването и поставете тестото  с гладката страна надолу в банетон или панерче покрито с памучна кърпа леко набрашнена с оризово или друго безглутеново брашно. Покрийте с найлон, аз ползвам шапка за баня и оставете на стайна температура за втасване. Това е така наречената насипна ферментация. Тя може да е 4-5-6 часа, зависи от темепературата в стаята. Когато ферментацията е достигнала 50-60% прехвърлете тестото в хладилник за ретардация (студено втасване) от поне 12 часа. На моя хляб му трябваха толкова, но можеше да постои и  още около час, ако не бързах да излизам. 


Загрейте фурната на 250 гр. без вентилатор заедно със съда в който ще печете хляба. Извадете панерчето с тестото от хладилника, покрийте с парче хартия и с ръка върху тестото внимателно обърнете хляба на твърда повърхност. С ножче (най-удобно е бръснарско) направете срез върху хляба под 45 гр. с дълбочина 7-8 мм. Извадете горещия съд от фурната и прехвърлете хляба с помощта на хартията за печене. Захлупете съда и сложете отново във фурната. Изпечете на 250 гр. за 25 мин. след което намалете на 200 гр. махнете капака и довършете печенето за още 20 мин. Готовият хляб охладете на решетка. Изчакайте 3-4 часа преди да нарежете! 
Да ви е сладко! :) 


 

22.03.2021 г.

Цветни равиоли в сметанов сос - Ravioli colorati panna e salsiccia


Вярно, че ги изядохме миналия ден, но си запазих публикацията за днес с поздрав за първа пролет! Виждам, че в България и не само там е снежно, при нас има слънце със зъби и много вятър! Въпреки това една вкусна чиния с паста може да усмихне деня на всеки! :)


Продукти за две порции:
250 гр. равиоли 
за соса:
100 мл. сметана
1 малка глава лук шалот
1 малка прясна наденичка 
50 мл. бяло вино
50 мл. зехтин
щипка черен пипер



Как да си направите равиолите съм написала тук! Ако не ви се занимава с пастата може да си купите готови и пак ще ви е вкусно!   Наситнете лука, загрейте 1 к.ч. зехтин и запържете за кратко. Прибавете надробената наденичка (изберете такава без подправки) и запържете докато смени цвета си, след което полейте с виното, овкусете с щипка черен пипер и захлупете съда. Гответе около 7-8 минути, налейте сметаната. Разбъркайте добре и изключете котлона. Пуснете равиолите в тенджера с подсолена кипяща вода. Сварете за 4-5 минути, прецедете и веднага ги изсипете в соса. На включен котлон рзатръскайте съда за да се овкусят. Насипете в чинии и поднесете веднага! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! Пролетен поздрав! <3 
 


 

20.03.2021 г.

Хляб с квас и микс от семена


Първият ми пост за хляб с квас! Досега не се осмелявах да напиша публикация, щото не съм веща по въпроса, не, че съм и сега де, но вече по-уверено настъпвам в квасоправенето на хляб! А то се оказа безкрайно забавно и интересно! И трудно! Хлябът от днес ми е 12-ти по ред! Не, че предните ги изхвърлихме, изядохме ги къде на кюфтета, къде на брускети, къде на попара! И бяхме щастливи, че останахме с всичките си зъби!  Днешното го изядохме наведнъж, с хрупкава, но не твърда коричка и много вкусна пълна със семенца средичка! 


Продукти:
250 гр. бяло брашно
100 гр. пълнозърнесто брашно
240 мл. вода
80 гр. квас лиевто мадре 
8 гр. сол
50 гр. микс от семена-тиквени, слънчогледови, ленени, сусам 



Смесете двата вида брашно, залейте ги с водата, разбъркайте сместа и оставете за 1 час. След като измине времето добавете кваса и започнете да месите. Аз меся с планетарен миксер на 1-ва степен за 10-12 мин. По време на месенето добавете солта. Покрийте купата с кърпа и оставете тестото за 30 мин. да си почине. И изобщо през следващите няколко часа, ще го оставяте често за почивка! Както е в купата разтеглете тестото като го прихванете от единия край и похлупите. След това разтягане поръсете със семената. Направете 3 такива разтягания през интервал от 30 мин. Аз ще се постарая за следващия хляб да направя постъпкови снимки, а дотогава може да потърсите в нета. Има много видео клипчета за това! 


 Следват 2 сгъвания на плик. Сложете тестото на набрашнен с оризово брашно плот и разтеглете внимателно на правоъгълник. Хванете тестото от единия край и го сгънете до   средата, с другата страна похлупете сгънатата част. Прегънете единия къс край до средата и след това другия върху него.  Внимателно оформете  на топка. Покрийте с кърпа и оставете на плота за 30 мин. почивка. Второто сгъване на плик е по същия начин като това е вече окончателното оформяне на хляба. Поставете тестото в съд покрит с ленена или памучна кърпа обърнато с гладката страна надолу, набрашнен с оризово брашно. Аз бях поръсеила със семенца. Много е важно да е оризово брашното в него няма глутен и не залепя! Покрийте с парче найлон,  използвам найлонова шапка за баня. Оставете на стайна температура за т.н. насипна ферментация. Наблюдавайте тестото и когато увеличи обема си на 50% го приберете в хладилник за дълго 12-16-18 часово втасване. Загрейте съда с капака (пека в йена) във фурната на 250 гр. Втасалият хляб (от хладилника) прехвърлете на парче хартия за печене. С бръснарско ножче направете срез под ъгъл 45 гр. Прехвърлете го веднага в загрятия съд. Изпечете на 250 гр. с капак за 25 мин. след което намалете фурната на 220 гр. и довършете печенето за 20 мин. този път без капак и без вентилатор. Охладете хляба на решетка! 
Препоръчително е да не режете преди да е изстинал добре, но кой ти издържа на вълшебния аромат на прясно изпечен хляб! 
Честита Ви първа пролет, а по някои земи била и снежна! Чаооо! Бъдете здрави! 


 

18.03.2021 г.

Печени кюфтета от хляб


Откакто започнах да си пека хляб с квас ми свиди да изхвърля всяка коричка. Накиснах вчера малко сух за кокошките, да почерпя и тях, а после размислих и потърсих рецепта за кюфтета, знам, че има, срещала съм. Толкова много рецепти намерих, че със сигурност кокошките ми скоро няма да ядат квасен хляб. Продуктите по количество са ориентировъчни, може да сложите от нещо по-малко или повече! 



Продукти:
сух хляб около 300 гр. 
1 яйце
80 гр. настърган пармезан
1 малка глава лук
щипка черен пипер
щипка настъргана лимонова кора
щипка магданоз
сол 
за панировката:
1 яйце
натрошен корнфлейкс 

Накиснете хляба във вода и след като омекне изцедете хубаво. Към получените трохи добавете настъргана глава лук, яйцето, пармезана, овкусете с черен пипер, лимонова кора, магданоз и объркайте всичко много добре. Направете на кюфтенца. Разбийте едно яйце. Потопете всяко кюфте в яйцето и после оваляйте в натрошен корнфлейкс. Наредете в подмазана с олио тава. Върху всяко кюфте полейте по 1 ч.л. зехтин. В единия край на тавата внилателно налейте 100 мл. бяло вино за компания при печенето. Изпечете кюфтетата до приятен загар! 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 


 

17.03.2021 г.

Ябълков сладкиш с квас - Torta di mele con lievito madre


Не може да няма някой сладкиш с ябълки и квас - си мислех в края на миналата седмица, докато гледах три останали ябълки в панера! Открих бързо рецептата тук! Аз намалих наполовина всички продукти, защото сме само двама в къщи, а сладкиш с ябълки трябва да се изяде бързичко, иначе ферментира! 


Продукти:
за пре-фермента:
100 гр. квас лиевито мадре
100 гр. брашно манитоба
100 мл. прясно мляко

за основната рецепта:
целият пре-фермент
50 гр. брашно манитоба
100 гр. кафява захар
1 яйце
50 мл. слънчогледово олио 
щипка сол 

и още:
2 ябълки
50 гр. стафиди
50 мл. ром 
щипка канела 
1 с.л. кафява захар 



От вечерта си пригответе пре-фермента. В купа сложете кваса, изсипете брашното и излейте прясното мляко. Всички продукти на стайна температура. Разбъркайте, не се старайте да хомогенизирате добре сместа. Покрийте с парче найлон и оставете на стайна температура да си втасва цяла нощ. На другата сутрин разбийте с миксер до пухкав крем яйцето и захарта. Излейте олиото, добавете брашното, щипка сол и втасалия пре-фермент. С дървена лъжица хомогенизирайте добре получената смес. Подмажете и набрашнете форма с откопчаващ се ринг 20 см. Изсипете сместа, покрийте формата с парче найлон и оставете на топло докато увеличи обема си. Ще са ви нужни около 3-4 часа. Докато това става нарежете едната ябълка на резани, а другата на малки парченца. В оригиналната рецепта са задушени, аз ги поръсих с канела, кафява захар и малко ром, оставих ги така докато сладкиша втасва. Накиснете стафидите в хладка вода ароматизирана с 1 с.л. ром. 
След като тестото се е надигнало доволно наредете малките парчета ябълка, а отгоре резаните. Поръсете стафидите и изпечете сладкиша на 180 гр. за около 35-40 мин. в предварително загрята фурна. Пробвайте за готовност с дървено шишче. 
Готовият сладкиш  поръсете с пудра захар и охладете на решетка! 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 


 

12.03.2021 г.

Питка кравай с квас


Продукти:
250 гр. брашно манитоба
250 гр. брашно 00
120 гр. квас (лиевито мадре)
250 мл. прясно мляко
1 яйце
1 ч.л. захар
12 гр. сол
40 гр. свинска мас или краве масло
за пълнеж на кифличките:
шунка и краве сирене 



В купата на миксер за месене излейте прясното мляко, добавете захарта и брашната. Оставете ги за 20 мин. на спокойствие след което сложете кваса и пуснете робота да измеси за няколко минути. Добавете яйцето и солта и продължете с месенето до получаване на гладко тесто или около 10-12 мин. В процеса на месене прибавяйте малки парченца свинска мас. В рецептата е с краве масло, но моето беше свършило и замених с мас.  


След измесването на тестото покрийте купата с памучна кърпа и оставете на стайна температура за 2 часа. Отпусналото се тесто разделете на 6 еднакви части. На мен ми бяха достатъчни 5, нямах по-голяма тава. От излишната част направих една кифла.  Направете ги на топки и оставете отново за 30 мин. докато се отпуснат. На набрашнена повърхност разточете всяка топка овално и в единия край  нарежете с остър нож ресни като стигате до средата. В ненарязания край сложете шунка, сирене или каквото ви харесва и завийте на кифлички. Наредете кифличките в тава застлана с хартия за печене. В средата сложете чаша. Ако имате голяма кръгла форма за кекс ще ви свърши чудесна работа/


Покрийте тавата с кърпа и оставете за финално втасване 12-14 часа. Аз направих питката вечерта и втасва от 21 ч.  до 9 сутринта. Беше напълнила тавата! Намажете кравая с прясно мляко. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор и с купичка вода на дъното. 


Много, много вкусна, опитайте! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 

Рецептата е от тук




 

9.03.2021 г.

Домашна боза с ръжено брашно и просо


След един несполучлив опит от миналата година, мога да кажа сега, че мисията е възможна! И друг път съм се жалвала, че в Италия ми липсва нашето кисело мляко и бозата. Ако с млякото се справям, не беше така с бозата! Досега! Рецептата е от групата Страст с квас на Емилия Христозова! Много сполучлива и вкусна. Направих я с ръжено брашно и малко смляно просо, но следващия път ще опитам с пълнозърнесто или бяло! 


Продукти:
120 гр. ръжено брашно
30 гр. смляно просо 
200 гр. захар
2 л. вода
30 гр. квас 


В тиган изсипете брашната и запечете до светло кафяв цвят. Ще разберете, че са добре  запечени от ядковия аромат на брашното. Много хубаво миреше! :) 
Към препеченото брашно налейте 500 мл. вода и разбъркайте да стане на каша. Налейте останалата вода в тенджера, прибавете захарта и сварете за около за 5 мин. след кипването. Отстранете съда от котлона. Прибавете брашняната каша в  сварения сироп. Сложете съда на котлона и варете течноста  около 7-8 мин.  Охладете бозата  до 28 гр. след което добавете кваса. Бъркайте с телена бъркалка докато хомогенизирате продуктите. Прецедете през цетка покрита с марля. Оставете бозата за 24 часа да ферментита. Налейте в бутилки и приберете на хладно. Внимавайте да не хвръкнат капачките от ферментацията. :) 
После пийте на воля и да ви е сладко :) ! Чаоооо! 


 

5.03.2021 г.

Козунак с квас, сладко от череши и шоколадови капки

 
Толкова много съм доволна от тези козунаци, че ви препоръчвам рецептата от блога Само за гладни на Любка Гечева! Вярно,че козунака с квас втасва бавно и иска чакане, но резултата си заслужава! Станаха много вкусни и ако питате имат ли конци, да имаха докато бяха топли като всички козунаци! Запазиха се с много мека и влажна консистенция и не присядаха докато преглъщаш! 



Продукти:
500 гр. брашно манитоба 
250 гр. активен квас 
3 жълтъка
1 яйце
150 мл. прясно мляко
150 гр. захар 
100 гр. краве масло
1 с.л. ром или ромова есенция
1 пакетче ваниолва захар
щедра щипка сол 
за плънката:
конфитюр от череши 
озахарени портокалови корички 
капки шоколад
за намазване:
1 яйце
1 с.л. прясно мляко
гранули едра захар 



Аз разбивах яйцата и месих всичко с планетарен миксер. В купата му  сложете жълтъците, яйцето, захарта и ваниловата захар. Разбийте на гъст крем и излейте прясното мляко. Добавете кваса и продължете да разбърквате продуктите на най-бавната степен на миксера, докато получите кремообразна, хомогенна смес. Ароматизирайте с 1 с.л. ром. Пресейте брашното, на порции го прибавете към сместа. Сменете бъркалката на миксера с тази за тесто. Добавете половината от омекналото краве масло нарязано на малки парченца и солта. Пуснете миксера и месете 10-12 мин. Измесеното тесто оставете да си почине 30 мин. След което направете 3 разтягания през 30 мин. както когато правите хляб с квас. 


Тук може да видите метода на Любчето за конци, има и видео. Докато разтягате и прехвърляте тестото както е показано във видеото прибавете и останалото краве масло. След всички тези процеду поставете тестото в купа, покрийте с кърпа и оставете за заслужена почивка от 2 часа на стайна температура. или в хладилник за 5-6 часа. Аз оставих на стайна температура. 


Сложете тестото на намазнен плот. Разделете го на две части. Моите форми бяха с различна големина. Едната 30/11, другата 25/12 см. Без да месите направете 3 фитила в които сложете пълнеж по ваш вкус. Аз сложих озахарени портокалови корички и шоколадови капки. Внимателно затворете фитилите и изплетете. Поставете тестото във формата. Другото тесто разстелете на правоъгълник. Намажете с конфитюр и завийте по дългата част на руло като спрете в средата. Постъпете така и с другата част. Прехвърлете във формата. Оставете козунаците във фурната за втасване. На моите им беше необходимо 18 часа втасване. 


Разбийте яйцето с 1 с.л. прясно мляко. Намажете козунаците и поръсете със захарни гранули или обикновена захар. Може да поръсите с филирани бадеми. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор и с купичка вода на дъното. Ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио за да не изгорят отгоре. Охладете готовите козунаци на решетка! 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 


 

4.03.2021 г.

Цветна паста капелети в телешки бульон - Capelletti in brodo


Продукти:
за кепелетите:
за червената паста:
100 гр. semola rimacinata или брашно за паста 
1 яйце
50 гр. пюре от сварено червено цвекло
щипка сол 
за черната паста:
100 гр. семола или брашно за паста
1 яйце
2 гр. мастило от сепия 
щипка сол
за жълтата паста:
100 гр. семола или брашно за паста 
1 яйце
щипка сол

за пълнеж на капелетите:
100 гр. мортадела
100 гр. шунка
20 гр. настърган пармезан 

за телешкия бульон:
300 гр. телешко месо с кост 
1 морков
1 стрък селъри
1 глава лук
сол 


Замесете тесто за всеки цявт паста, увийте  в найлон и оставете на стайна температура да се отпусне. Докато това стане смелете в блендер мортаделата и шунката, а после прибавете настъргания пармезан и хомгенизирайте добре продуктите!   Тестото се е отпуснало остава да го  разточите с машинката поставена на средна степен.  Ръсете обилно с брашно за да не залепват корите.   Готовите кори нарежете на малки дискове. В средата сложете по топче от приготвената плънка. Прегънете на две за да получите полумесец и съберете двата края с леко притискане. В нета има много клипове как се правят тортелини и капелете. Тези вторите са по-малки по размер. Наредете готовите капелети на салфетка посипана с брашно. Тук е мястото да кажа, че ако не ги готвите веднага може да ги приберете във фризера  с чинията и след като замръзнат да прехвърлите в найлонови торбички и оставите във фризера докато ви потрябват. 


За бульона сложете телешкото месо (може да прибавите и парче пилешко) в тенджера със студена вода. Оберете пяната преди да кипне и добавете сол, моркова, целината и лука нарязани на едри парчета. Сварете до готовност на месото. Ако искате сложете  и някой картоф, но го прибавете по-късно в бульона. 


Прецедете бульона и го прехвърлете в друг съд. След като заври пуснете капелетите и варете 5-6 мин. ако са били замразени. Ако са пресни не повече от 4 мин. При поднасяне поръсете с настърган пармезан. Месото нарежете на парчета, поръсете с черен пипер и полейте със зехтин. Морковите и картофите нарежете и полейте със зехтин. 
Поднесете ги след бульона и да ви е сладко :)! Чаоооо!