Събуждам се вчера, а в главата ми мисли за банички с локум и орехи!
И откъде в това жежко, невъзможно топло време, немислимо за банички ми бяха дошли тези мисли незнам, но нямаше 7 часа, а миксера вече бъркаше тестото! Локум имам, бях си купила от България, орехите се оказаха само 5, но открих отворено от козуначено време пакетче с шам фъстък и рецептата се заформи!
Който ме следи редовно знае, че от няколко месеца се занимавам къде успешно, къде не с печене на хляб с квас! Оттам и винаги имам остатъчен такъв в хладилника, който все трябва да се влага в нещо, а баничките са идеални за това! Рецептата дойде малко по усет и на око, но баничките станаха много вкусни и хрупкави! А, познайте кой яде най-много от тях- научих го да яде баници тоз' моя италианец, ей! 😊
Продукти за 6 бр. банички:
230 гр. бяло брашно
170 гр. остатъчен квас лиевито мадре
40 гр. захар
2 с.л. зехтин
5 гр. сол
120 мл. прясно мляко
1 ванилия
1 кутийка локум
50 гр. едро смлян шам фъстък
краве масло за намазване
В купата на планетария сложете остатъчния квас, добавете пресятото брашно, прясното мляко, ванилията, захарта, солта и зехтина. Пуснете миксера да меси докато тестото стане меко и гладко. Ако се наложи добавете брашно за необходимата консистенция! Измесеното тесто разделете на 6 еднакви части. По около 100 гр. Направете на топки и наредете върху кърпа посипана с брашно. Намажете топките с разтопено краве масло и ги покрийте. Оставете ги за 1 час да се отпуснат.
Всяка топка потопете в разтопено краве масло и разточете по възможност по-по-най тънко на лист! Поръсете с шам фъстък и накъсани дребни парченца локум, завийте на руло и направете на кравайче. Наредете кравайчетата в тава застлана с хартия за печене. Оставете ги така за 2-3 часа. Изпечете баничките на 190 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. Топлите банички поръсете обилно с пудра захар!
Да ви е сладко! От мен чаооо и ви пожелавам прохладен ден! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар