Доматено сбогуване с лятото!
Да ви кажа не ми е кой знае колко мъчно от раздялата, аз не съм фен на горещите летни дни и чакам с нетърпение да свършат! Есента е моя сезон, септември любимия месец!
Затова чао, лято с вкусен галет с домати и моцарела! Запишете си рецептата, заслужава си!
И тук рецептите са две:
тесто с остатъчен квас:
200 гр. бяло брашно
50 гр. пълнозърнеста спелта
80 гр. остатъчен квас лиевито мадре
5 с.л. зехтин
5 гр. сол
10-12 с.л. студена вода
щипка захар
щипка бакпулвер
тесто с бакпулвер:
250 гр. бяло брашно
10 с.л. студена вода
5 с.л. зехтин
5 гр. бакпулвер
5 гр. сол
щипка захар
Забележка: може да замесите тестото и без бакпулвер!
за пълнеж:
200 гр. микс от домати
30 гр. настърган пармезан
200 гр. моцарела за пица
2 с.л. доматено пюре
скилидка чесън
щипка наситнен магданоз
1 с. л. сусам
Мариновайте доматите докато тестото се меси и почива. Нарежете ги и посолете. Поръсете с наситнен магданоз, ситно счукана скилидка чесън и струйка зехтин. В купата на планетария изсипете бялото брашно и спелтата. Добавете водата, зехтина, солта, остатъчния квас, щипка захар и щипка бакпулвер. Пуснете миксера да измеси тестото. Оставете го за 20 мин. да си почине и след това разточете голям кръг на парче хартия за печене леко набрашнена. Тестото е много приятно за работа.
Надупчете с вилица разточения лист, намажете с доматеното пюре, поръсете с настърган пармезан и наредете парчета моцарела. Ползвайте тази за пица, не се оводнява. Върху моцарелата наредете доматите. Загънете тестото на красиви дипли. Намажете ги с прясно мляко и поръсете целия галет със сусам.
Изпечете галета в предварително загрята на 190 гр. фурна до приятен загар!
Вкусен е топъл и студен! Да ви е сладко! :)
Обичам сладък галет, солен не съм опитвала, но този ме подмамва...Обичам лятото, но обичам и септември, когато е слънчев и топъл, тази година уви не е такъв тук...
ОтговорИзтриване