11.01.2022 г.

Овчарски пай с карфиол


Много, много вкусна гозба се получи!  Препоръчвам ви горещо този вкусен овчарски пай! 


Продукти за 4 порции:
500 гр. карфиол (моя беше от зелените) 
300 гр. кайма смес телешка и свинска
200 гр. замразен грах
2 средни по големина моркова
1 глава кромид лук
1 стрък селъри
1 дафинов лист
1 к.ч. зехтин
50 гр. краве масло
30 мл. прясно мляко 
щедра щипка индийско орехче 
щипка черен пипер 
щипка магданоз 
2-3 с.л. доматено пюре 
30 гр. настърган пармезан 


Накъсайте карфиола на розички и го сварете в подсолена вода до омекване. Прецедете, добавете кравето масло и 2-3 с.л. прясно мляко. Пасирайте до гладкост. Ако е необходимо добавете сол и овкусете с щедра щипка настъргано индийско орехче. Наситнете лука, морковите и селърито. В тиган загрейте 1 кафяна чашка зехтин,  пуснете нарязаните зеленчуци и 1 дафинов лист. Запържете за кратко, прибавете раздробената на трохи кайма. Пържете докато каймата смени цвета си след което прибавете граха, 2-3 с.л. доматено пюре. Овкусете с щипка черен пипер и наситнен магданоз. Налейте около половин кафяна чащка топла вода. Захлупете съда и задушете продуктите докато останат на мазнина. 


В тавичка изсипете плънката. Отгоре разпределете равномерно карфиоленото пюре. Поръсете с настърган пармезан. Изпечете пая на 200 гр. за около 15-20 мин. или до приятен загар. 
Да ви е сладко! :) Чаооо!

 



4 коментара: