Само за който много обича какаовия вкус! Аз не съм от тях, но кейка изненздващо ми хареса! Мека и нежна консистенция, наситен какаов вкус и леко киселеещи череши! Обикновенно в рецепти със сладкиши намалям количеството захар, тук я увеличих, страхувайки се да не стане горчив! Рецептата е адаптирана от тук!
Продукти:
за кексовата смес:
3 яйца
140 гр. захар
100 мл. слънчогледово олио
8 гр. бакпулвер
160 гр. брашно
за какаовия крем:
120 мл. вода
50 гр. какао
1 с.л. захар
и още:
400 гр. почистени от костилките череши
В малка тенджерка излейте 120 мл. вода, добавете 1 с.л. захар и 50 гр. какао! Сложете съда на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Охладете!
В купа счупете яйцата, добавете 140 гр. захар и разбийте с миксер до гъст крем. Излейте на струйка олиото бъркайки с лъжица. Добавете охладения крем и пресятото с бакпулвера брашно. Прибавете черешите. Хомогенизирайте добре сместа. Подмажете кръгла форма за кекс (20 см.) с олио и набрашнете. Изсипете приготвената смес! Изпечете кекса на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче! Охладете кекса на решетка. Посипете с какао или пудра захар, както ви харесва повече! Нарежете след като се е охладил напълно! Да ви е сладко! :)
Няма коментари:
Публикуване на коментар