20.12.2022 г.

Бисквитки розата на пустинята със стафиди


Рецепта която търпи много интерпретации и си остава винаги вкусна. Имам я в блога тук
правена преди години по рецепта на приятелка. Наскоро намерих в нета друга и реших да я направя като използвам остатъчен квас и бакпулвер. За който няма такъв може да сложи само бакпулвер. 


Продукти за 35 бр. 
250 гр. брашно
50 гр. нишесте (царевично, пшенично, картофено)
2 яйца
50 гр. остатъчен квас лиевито мадре
8 гр. бакпулвер
110 гр. свинска мас 
150 гр. захар
щипка сол 
2 ванилии
80 гр. стафиди 
150 гр. корн флейкс



 Накиснете стафидите в хладка вода за 30 мин. В купата на планетария пресейте брашното, нишестето, щипка сол,
 бакпулвера и ванилиите. Прибавете захарта,яйцата, накъсания на малки парчета остатъчен квас, и омекналата свинска мас. Включете миксера на първа степен и замесете тесто. По време на месенето прибавете на порции подсушените стафиди.  


 Изсипете корн флейкса в чиния и го начупете леко. С мокри ръце късайте малки колкото орех парчета от тестото. Направете на топче и оваляйте добре в корн флейкса. Наредете топчетата в голяма тава застлана с хартия за печене на разстояние едно от друго. 


Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 10-12 мин. Изпечените сладки още топли поръсете с пудра захар. Охладете на решетка, след което приберете в добре затварящ се буркан или кутия! 
Да ви е сладко :) 


 

18.12.2022 г.

Ванилови рулца бисквитки с нес кафе


Продукти за 30 гр.
375 гр. брашно
125 гр. пудра захар
180 гр. краве масло
1 яйце + 1 жълтък
2 ванилии
1 с.л. нес кафе
щипка сол
щипка бакпулвер 

 
В купата на планетария изсипете пресятото с щипка сол и щипка бакпулвер брашно. Прибавете захарта, яйцето,  жълтъка и нарязаното на парчета  студено краве масло. Замесете тесто. Измесеното тесто разделете на две еднакви части. Към едната прибавете 2 ванилии, към другата 1 с.л. нес кафе. Измесете до хомогеност. 


Увийте двете теста в найлон и оставете за 30 мин. на студено. Поръсете парче хартия за печене с брашно. Разточете светлото тесто на голям правоъгълник. На друго парче хартия разточете тъмното тесто със същата големина като светлото.  Наложте двете теста едно върху друго и навийте на руло заедно с хартията. Приберете на студено за 2 часа. Ако не ви се чака може да приберете тестото във фризер за 20 мин. Колкото е по-студено толкова по-лесно се реже. Охладеното тесто нарежете на кръгчета с дебелина около 5 мм. Наредете ги в застлана с хартия за печене тава. Изпечете сладките на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 10-12 мин. Охладете на решетка. Готовите сладки може да се съхранят за 2 седмици в добре затворен буркан или кутия! 
Да ви е сладко! :) 



 

17.12.2022 г.

Солен пан бриош с квас - gubana friulana


В Италия може да го наричат солен пан бриош или пък gubana в някои области, за мен си  се доближава смело до нашия тутманик. Особенно, ако заменим прошутото и ементала с бяло саламурено сирене! Рецептата беше с мая, аз я направих с квас! Тестото стана много хубаво, меко и приятно за работа! Освен това смених обикновеното бяло брашно със семола римачината. Резултатът се оказа много вкусен! 


Продукти:
350 гр. семола римачината
110 гр. квас лиевито мадре
1 яйце
1 ч.л. равна захар
8 гр. сол 
 180-200 мл. прясно мляко 
30 гр. краве масло 
за пълнеж:
250 гр. прошуто кото (варена шунка)
100 гр. ементал 
сусам за поръсване 


Пресейте брашното в купа. Квасът  разтворете в прясното мляко. Излейте го при брашното, добавете едно яйце и захарта. Пуснете планетария да меси на първа степен, докато тестото се измесва добавете кравето масло. Месете до гладко и еластично тесто. Покрийте купата с парче найлон и оставете тестото за почивка от 30 мин., след което направете 2 разтягания през още 30 мин. След последното оставете тестото за първо втасване от около 4-5 часа. 
 На набрашнена повърхност разточете голям правоъгълник , поръсете го с кубчета шунка и ементал. Завийте правоъгълника  на руло и навийте на кравай. Сложете кравая в голяма тава 28 см. застлана с хартия за печене. Покрийте и оставете да втаса. На мен ми отне 12 часа, но в къщи е по-хладно. Втасалият пан бриош намажете с прясно мляко и поръсете със сусам.  Във фурната сложете 2 купички с вода и загрейте на 220 гр. без вентилатор. Изпечете бриоша до приятен загар.
 Охладете на решетка и хапнете, да ви е сладко! :) 


 

15.12.2022 г.

Сладки с бяла глазура очите на Света Лучия


Типични коледни сладки от област Пулия, Италия очите на Света Лучия се приготвят на 13 декември в чест на светицата! Пакетират се и се подаряват по Коледа заедно със солени тарали, които имат същата форма, но са без глазура! Тук може да видите рецепта за солени тарали! 



Продукти за 25-26 бр.
за тестото:
250 гр. бяло брашно
80 мл. бяло вино
60 гр. зехтин 
щипка сол
1 с.л. мастика 
10 гр. анасонови семена
щипка канела 
за глазурата:
200 гр. пудра захар
2-3 с.л. гореща вода



В купа изсипете брашното, излейте бялото вино и зехтина. Добавете 1 с.л. мастика, анасоновите семена, щипка канела и щипка сол. Замесете тесто.  Оставете го да се отпусне за 30 мин. на стайна температура. Тестото се получава много меко и приятно за работа. От него късайте малки парчета 15 гр. (изтеглете всяко за да станат еднакви сладките) направете на фитил  около 15 см. и прехвърлете единия край върху другия като непременно оставите отвор. Наредете сладките в застлана с хартия за печене тава. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за 15 мин. Охладете на решетка. Изсипете пудрата захар в купа, налейте 2-3 с.л. гореща вода и разбийте до хомогенизиране. Внимавайте с водата за да не стане глазурата рядка. Охладените тарали потопете в глазурата и наредете върху решетка. Ако е необходимо повторете за да получите гладка и хубава глазура. Оставете сладките да изсъхнат добре преди да ги приберете в кутия или добре затварящ се буркан. 
Опитайте тези много интересни и вкусни сладки! Надявм се да ви харесат! 
Да ви е сладко! :) 

Рецептата е от тук!


 

3.12.2022 г.

Шарен хляб с квас



Обичам да правя цветни печива!
 Такъв хляб  правих преди няколко години с мая, тогава  още не познавах кваса! От известно време си мислех да замеся и опека един такъв и с квас! Доволна съм от резултата, макар снощи докато го оформях  да си мислех, че няма да стане! Направих му малко по- висока хидратация и ми беше трудно да оформя фитилите! Ако решите да погледнете и другият ми хляб рецептата е тук!

 
Продукти:
150 гр. семола римачината
250 гр. брашно с протеин 12%
100 гр. бяла спелта
350 мл. вода 
100 гр. квас лиевито мадре
10 гр. сол
3 гр. прах от лилав морков
2 гр. шафран
100 гр. макови семена



Не направих автолиза, нямах време, кваса беше тръгнал да ме търси, макар да му казах, че отивам на работа!  Направо смесих брашната, налях водата, накъсах кваса и обърках всичко. Изчаках 1 час след което прехвърлих в хлебопекарната и измесих до гладко тесто. Разделих го на две еднакви части, прибавих към всяка прахчетата и тук си помогнах с миксера за оцветяването, че ми беше по-лесно. След като тестото доби желания еднакъв тен го прибрах в две купи и покрих с найлонови шапки. Ползвам тези за баня, удобни са много! 


 Разтегнах и двете теста през 40-45 мин. След последното разтягане оставих купите в леко затоплена фурна за около 4 часа.  Разделих всеки цвят на 3 еднакви части и разточих на фитил дълъг колкото е формата в която пекох. Всеки един фитил овалях в макови семена, така  се образува контура, който толкова ми харесва! :) Наредих цветовете шахматно. Покрих с найлон и оставих в студена стая! Хлябът втаса за 14 часа. Изпекох на 240 гр. в предварително загрята фурна за 20 мин. с купичка вода на дъното. След това извадих купата, намалих фурната на 200 гр. и довърших печенето за още 20 мин. 
Нарязах хляба след като се охлади напълно! 
  Роберто пък го помисли за кекс като го видя, оставих го да помечтае, утре ще му направя кекс! :) Чаооо!