Завъртяно заглавие, още по--завъртяно ястие, ама като казах тази сутрин, че ми се прави паста ,цветна и по-така отиде цялата сутрин, че и малко отгоре! Доволна съм аз, дваж по-доволен Роберто! И от двете теста ми остана, та утре може да разточа и за една малка лазаня!
Продукти:
за жълтото тесто:
2 яйца
200 гр. семола римачината
щипка сол
1 с.л. зехтин
1 с.л. вода (обикновено не слагам)
за черното тесто:
1 яйце
100 гр. семола римачината
щипка сол
1 с.л. зехтин
1 к.л. мастило от сепия
за пълнеж на равиолите:
100 гр. картофено пюре
50 гр. пушена сьомга
щедра щипка настърган пармезан
за картофения крем с миди и скариди:
2 средни по големина картофи
праз лук само бялата част
100 гр. замразени миди и скариди
50 мл. прясно мляко
100 мл. зеленчуков бульон
щипка магданоз
щипка черен пипер
20 мл. бяло вино
1 скилидка чесън
Сложете изброените продукти за жълтата паста в купата на планетария и месете с куката докато получите твърдо, добре оформено тесто. Измесената паста увийте в парче найлон и оставете настрана. Постъпете по същия начин и с черната паста. Оставете тестото на стайна температура да се отпусне за 1 час. С машинката за паста разточете от двата цвята кори. Нарежете черния лист като за талятели. Получените ленти наредете на разтояние една от друга върху жълтата кора. Разточете внимателно с точилката за за залепнат лентите.
С кръгла формичка изрежете кръгове от двата цвята. Върху жълтия кръг сложете от плънката - картофено пюре смесено с много ситно нарязана пушена сьомга и настърган пармезан. Покрийте с другото кръгче и притиснете за да залепнат добре дисковете.
Всички изрезки от пастата които ви останат накъсайте и сложете върху хартия, поръсена с брашно за да позасъхнат и си ги сгответе на другия ден.
Стигнахме до крема. Нарежете праз лука на ситно, картофите също. В тиган със загрят зехтин запържете за кратко лука и добавете картофите. Излейте около 100 мл. зеленчуков бульон, овкусете със сол и щипка черен пипер. Захлупете съда и гответе докато зеленчука омекне добре. Отстранете от котлона излейте прясното мляко и пасирайте до гладкост. Консистенцията на крема прябва да е като гъста боза.
В друг тиган (изобщо не мислете, че ще ви остане чист съд или подредена кухня:) запържете скилидка чесън с щедра щипка магданоз. Прибавете замразените миди и скариди, разбъркайте и излейте бялото вино. Гответе 3-4 мин.
Ако сте прочели до тук значи вече ще редим всичко в чиниите. Пуснете равиолите в кипяща подсолена вода и сварете за около 5 мин. На дъното на всяка чиния изсипете от картофения крем, сложете 2-3 равиоли, върху тях 2-3 с.л. от морските дарове и отново 2 -3 равиоли. 5-6 бр. са достатъчни за една порция. Поднесете ястието веднага. Обикновенно в този момент Роберто вече е с вилица в ръка! :)
Остава ви да хапнете сладко, пък кухнята - е, нея ще чистите после, колко му е две-три тенджери, няколко тигана и цяла кухня в брашно!
Чаооо!
Е, тук си ненадмината просто! Съвършено!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!❤️
ИзтриванеБлагодаря сърдечно!
ОтговорИзтриване