Здравейте, приятели на блога!
В последната година не ми оставаше време за публикуване на рецепти, все заради това бързане-работа, къща, градина! Сега обаче, принудена да стоя у дома поради смяна на коляно с ново ,бързо, бързо си спомних , че имам много непубликувани рецепти и отворих компютъра! Първата от тези чакащи на рейд, са тези много вкусни сармички с лозови листа и заливка! Нищо ново, но не мога да не ги уважа с публикация! :)
Продукти за две порции:
25-30 бр. лозови листа
300 гр. телешка кайма
2 с.л. ориз
1 малка глава лук
1 морков
2 с.л. доматено пюре
чашка зехтин или слънчогледово олио
щипка смлян черен пипер
щипка наситнен магданоз
щипка наситнен джоджен
за заливката:
2 жълтъка
300 гр. кисело мляко
щипка сол
Бланширайте лозовия лист за 3-4 мин. в кипяща вода. Извадете внимателно и оставете настрана, докато приготвите плънката. Нарежете на ситно лука и моркова. В удобен тиган загрейте мазнината и запържете за кратко нарязаните зеленчуци. Разтрошете каймата , прибавете я в тигана и запържете докато смени цвета си. Прибавете ориза, налейте чашка топла вода, доматеното пюре, овкусете с всички посочени по-горе подправки и оставете плънката да се готви до почти готов ориз. Свийте си сармички , като във всяко листо поставяте по 1 с.л. от охладената плънка. Наредете ги в подмазана с малко олио тавичка. Налейте чашка топла вода и изпечете около двайсетина минути. Разбийте жълтъците с киселото мляко и солта. Залейте сармичките и печете до приятен загар.
Хапнете ги с кисело мляко и да ви е сладко! :) Чаоооо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар