22.06.2024 г.

Тутманик с квас


Рецептата е на Румяна Тодорова от фейсбук групата ''Страст с квас''! 

Продуктите за този много вкусен тутманик са:
300 гр. брашно + още около 80-100 гр.
100 гр. квас
1 яйце
3 с.л. кисело мляко
50 гр. краве масло
90 гр. вода 
90 гр. прясно мляко
2 с.л. олио
1 ч.л. мед
1 ч.л. сол
250-300 гр. сирене


Да ви уточня, че в рецептата на Руми кваса е течен. Аз го направих с твърд квас същото количество, 100 гр. Смесете водата и прясното мляко, прибавете кваса и излейте всичко в купата на планетария. Сложете бъркалката във форма на листо и бъркайте докато получите еднородна течност. Сменете бъркалката с тази за тесто. Прибавете на порции половината брашно бъркайки на първа степен с миксера. Докато миксера бърка добавете яйцето, меда, олиото, киселото мляко и солта. Прибавете все така на порции останалото брашно и оставете миксера да измеси до меко, еластично тесто, като отвреме навреме прибавяте по бучка краве масло до усвояване. 


Втасалото тесто преместете в леко намаслена купа, покрийте с найлон и оставете да почине 30 мин. Следват няколко разтягания (както когато правите хляб) през 30 мин. След последното разтягане оставете тестото да удвои обема си. Изтеглете втасалото тесто и го разделете на 5 или 6 еднакви части. Всяка част разточете на намазнен плот на дълъг правоъгълник. Сложете тук-там по малки парченца краве масло и поръсете с натрошено сирене. Завийте на руло и усучете около дървено шишче. Това последното  го направих повече от любопитство (бях видяла в нета този начин). Наредете усуканите рула в подмазана тава. Намажете с разтопено краве масло, покрийте с парче найлон и оставете за окончателно втасване на стайна температура. 


Преди печене намажете тутманика с разбит с няколко капки прясно мляко жълтък. По желание може да поръсите със семена. Изпечете тутманика на 170-180  гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. След като извадите тавичката от фурната покрийте с памучна кърпа за 10 мин. 
Да ви е сладко! :) Чаооо!  


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар