31.03.2012 г.

Пица със сирене - Pizza con formaggio


Може да ви прилича на хляб от домашна хлебопекарна, на огромен мъфин , но си е пица :)....освен пица със сирене се казва още и креша или пица маркиджана . Този вид пица е типичен за област Марке (областта в която живея) и се прави в дните около Великден. 
Рецептата знаят всички домакини ,а аз я научих от една племенница на Роберто . 
Ето я:
500 гр. брашно, 5 яйца, 20 гр. мая , 150 мл. прясно мляко , 150 мл. зехтин, 150 гр. настърган пармезан , 100 гр. пекорино (може да го замените само с ементал), 1 ч. л. захар , 10 гр. сол , чер пипер .
Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята и захарта. Пресейте брашното със солта. Добавете върте пармезана и изсипете млякото и  олиото.   Яйцата прибавяйте едно по едно . Замесете меко тесто .



Нарежете пекориното на малки кубчета и ги прибавете към оформилото се вече тесто . Подправете с черния пипер и месете още около 5-6 мин. 
Намокрете и изстискайте добре от водата хартия за печене. Застелете дъното и стените на малка ,дълбока тенджерка и сложете тестото вътре. Покрийте с кърпа. Включете фурната на 50 гр. и оставете тестото вътре да удвои обема си. Когато е добре втасало намажете със зехтин . Върнете обратно във фурната . Увеличете градусите на 180 и печете около 40 мин. Проверете за готовност с дървено шишче. 



Пицата е чудесна ...уверете се сами :)) ...
А от мен хубава събота и неделя и много слънце и усмивки :)..Чаооооо !!!


30.03.2012 г.

Домати с яйца


Рецептата е от списание''Subito pronto'' и в оригинал е със спанак . Не ми се намираше в къщи ,но имах от тази зеления (агрети) на която не знам даже дали има българско име . Ако някой знае ,моля да ми каже!
Ще стане вкусна с всичко зелено коприва ,лапад  ,спанак - яйцата се обичат с тревите :))
Сварете в подсолена вода агретите , прецедете ,посолете отново леко и подправете със зехтин и няколко лимонови капки.
Отрежете капаче на доматите ,почистете ги отвътре с малка лъжичка от  месестата част ,леко посолете . Загрейте малко олио в тиган и потопете доматите за по 2-3 мин. като внимавате да не омекнат много.
Извадете и оставете върху кухненска салфетка да се оцеди мазнината. 


В тиганче със силно сгорещено олио изпържете  яйцата. Напълнете доматите със зеленията и отгоре поставете по едно яйце. Поръсете с малко смлян чер пипер . 
Сервирайте топли с препечени резенчета хляб. Рецепта много обикновенна ,но много вкусна  бърза!
                                             Да ви е сладко :) !!!


28.03.2012 г.

Пълнени шоколадови яйца


След драматичните ми преживявания с правенето на козунак :) ви предлагам все пак една великденска вкусотия :) ......
За нея ви трябва шоколадово яйце 80 гр.,парче козунак , 4 жълтъка , 200 мл. ликьорно вино, 7 гр. желатин , 3 с. л. захар,200 мл. сладкарска сметана.
Сложете да заври малко вода и потопете върха на остър нож да се затопли . Много внимателно разделете двете половини на яйцето като от време на време потапяте ножа в горещата вода. Нарежете козунака на големи парчета . 



Започнете с приготвянето на крема ''Забайоне'' . Сложете на котлон по широк съд с малко вода . В тенджерка разбийте на пяна жълтъците и захарта . На тънка струйка и при непрекъснато бъркане прибавете виното ( ако нямате ликьорно ,ще ви свърши работа и сладко бяло вино). Сложете тенджерката в съда с вода и бъркайте около 5 мин. сместа да се загрее. Прибавете желатина ,предварително накиснат в малко студена вода . Бъркайте енергично крема още няколко мин. Оставете да се охлади (може и в съд със студена вода),като разбърквате често за да не се получи коричка отгоре. 





Разбийте сметаната ( без захар) на пяна. Прибавяйте по лъжица към охладения крем и бъркайте докато получите лек и пухкав крем . 
На дъното на всяка половинка яйце сложете по лъжица крем , после наредете от козунака , пак крем и пак козунак . Напълнете хубаво яйцето с крем и загладете повърхността. 
Сложете в хладилник и оставете за 2-3 часа да стегне всичко много добре. 
Преди поднасяне украсете както ви хареса :)).....Надявам се с тази рецепта поизмих срама от неуспешния ми опит за козунак :))



                                         Да ви е сладко :) !!!





От мен хубава сряда с пожелание за слънчев и усмихнат пролетен ден :)))) !!! Чаоооооооооо!!!



27.03.2012 г.

Солена торта с круши ,горгонзола и орехи


Отдавна исках да направя тази солена торта и все не се решавах , не можех да си представя вкуса на круши и сирене ,макар да казват тук ''Не казвай на стария селянин колко е вкусно сирене с круши'' ! Е, наистина е много вкусно - убедих се сама  , че открих топлата вода поне за себе си! 
След кратка справка с няколко списания се спрях на рецепта от '' Cucina moderna'' .
Рецептата е лесна ,бърза и  вкусна :


За нея ви трябват ...лист бутер тесто ( по възможност кръгъл) , една круша , 50 -60 гр. орехи, 30 гр. пармезан, 200 гр. сирене''горгонзола'' , щипка чер пипер (може и без него).
Разстилате бутер тестото в тавичка (24см)  като оставяте бордовете да прехвърлят ръба . 
Надупчвате дъното с вилица . Разстилате едро натрошените орехи . Отгоре слагате настъргания пармезан . Нарязвате крушата на дълги филийки и я потапяте е купа със студена вода и сока на един лимон за 5-10 мин. Изваждате ,подсушавате с кухненска салфетка. Нареждате парчетата круша върху пармезана . Нарязвате горгонзолата на малки кубчета и я разпределяте около  плода . Слагате върху всяко парче круша  половинки орехи . 
Печете в предварително загрята фурна 10 мин. на 180 гр. Намаляте фурната на 170 гр. и доопичате за още петнайсетина минути. 


                          Да ви е сладко :) ! Чаооооооооооо и хубав вторник !!!
                       

24.03.2012 г.

Първият ми козунак - падане от високо


За кой ли път се убеждавам в правотата на приказката '' Кило брашно да имаш - на майстор го дай ''.....В случая майстора не съм аз ,но брашното така или иначе имаше нещастието да попадне при мен ,а не при Зиче ,която щеше да направи чудеса с него ! 
Бих си спестила срама от тази публикация ,ако не беше тая моя суета и не бях разтръбила из няколко блога ,че правя козунак ..... че даже и на Роби обясних ,че утре сутрин ( разбирай тази сутрин) ще закусва с хубаво българско панетоне :))..... Да ама не ....закусва си човека в момента с обикновенните бишкоти ,а аз се жалвам на компа :( 
Всичко започна от тези снимки и рецепти из нета на козунаци от хубави по -хубави ....и както съм си повярвала ,че съм кулинар и половина реших и аз да направя първия си козунак , че какво пък толкова му е сложното .......мислех си аз и тръгнах на лов за рецепти ......Доверих се на Зиче , рецепта семпла и лесна ...а и обяснена   за лаици като мен :).....счупих яйцата  , прибавих захарта , накиснах стафидите в ром , приготвих специално брашно за сладкиши и тъй нататък точно по рецептата ......  нямам машина за хляб , та  месих докато ме заболяха китките на ръцете и на тестото свят му се зави ......
Плетох , огъвах и го докарах на вид( поне докато беше суров ) за козунак. 
Нататък, си викам фасулска работа .....сложих го във фурната да втасва и се курдисах отново пред компа за последни съвети относно печенето .....
А като го извадих опечен ...малееее каква гордост изпитах (виж първата снимка ) ....Изглеждаше божественно и какъв аромат се носеше само из къщи..........
Не знам защо ,но след еуфорията от ''добре ''свършената работа започнах да изпитвам леки съмнения , че нещо не е наред , някак си друг изглеждаше ,не както трябва да бъде един козунак ....поизчаках , час , два и реших да го извадя от формата .....а като го разчупих ........... получих такъв удар по самочувствието ми , че май ще забравя завинаги печенето на козунаци :((.....Зиче , не гледай ,мила в какво се превърна хубавата ти рецепта !  
И цяла нощ сънувах как печеля книгата на Роси от ''Кулинарен еликсир'' а тя не иска да ми я даде заради провала с козунака :( ! 



Роби милият ме успокои ,че не се е случила природна катастрофа и ще го направя следващия път , ама аз знам ,че няма и да опитам следващ път:((...
Искам все пак някой да ми каже къде сбърках .... дали не месих както трябва или не втаса добре  или пък не го опекох правилно ....И за капак видях един коментар на Живето в който пише ,че чака да види козунаците ми ...мигар са за гледане :(( !!!
Както и да е ... с козунак или не  Великден се е задал и  се надявам  с червенето на яйца да се справя поне :) ! А дотогава ще въздишам по чуждите рецепти и снимки !




И на финала ви пожелавам  Добър ден с кафенце и парче торта ,  рецептата в следваща публикация :) ! Хубава събота и неделя от мен , а аз отивам да си ближа раните на една разходка  покрай морето !!!   Чаооооооооооооо :) ! Целувки !!!

23.03.2012 г.

Шишчета от пилешки дроб с бекон


 Пилешкия дроб винаги е бил от предпочитаните ми , макар да казват , че е пълен с лекарства и разните му там добавки с които се отглеждат бройлерите за краткия им живот . Въпреки това от време на време ,когато видя в магазина не издържам :) и купувам една опаковка :)...
Рецептата ми е пълна импровизация  :)))........Ето я:
Нарежете дроба на по големи парчета , всъщност на две :) ...и го загънете с  тънко нарязан бекон. Набучкайте го на шишчета като между всяко от парчетата сложите едро нарязан лук . В тиган налейте малко зехтин, сложете шишчетата и ги  запържете от всички страни за по 2-3 мин.Полейте ги с чашка бяло вино , леко посолете и поръсете с чер пипер . Покрийте с нарязан на едри полумесеци лук . Захлупете и задушавайте докато остане на мазнина . Нужни са около 15 мин.  



Сервирайте топло със задушения лук ...и една зелена салатка с маслинки  върви идеално тук :)... Да ви е сладко :) ! 
             Чаооооооооооо и хубав и слънчев уикенд !!!



21.03.2012 г.

Артишок с яйца


Aртишока е в разгара на сезона си , рецепти колкото искаш ...ето една бърза и вкусна за лека вечеря :) ....
Почиствате от твърдите външни листа и отрязвате около 2 см. от върха. С малък нож изчиствате мъха в сърцевината на артишока . Накисвате ги за 10 мин.  в съд със студена вода и сока на един лимон. 


В дълбока тенджерка наливате 1/2 ч. ч. вода , 1/2 ч. ч. бяло вино , щедра щипка сол и нарязан магданоз, 1-2 скилидки чесън, 1 к. ч. зехтин . Подреждате артишока с чашката нагоре , захлупвате и задушавате 30 мин. 
Загрявате фурната на 190 гр. Нареждате задушения зеленчук в тавичка с малко олио , разтваряте леко чашките . Разделяте яйцата на  белтъци и жълтъци.  
В средата на всеки артишок изсипвате само белтъка и запичате за десетина минутки. 
Щом белтъка стегне добре изсипвате отгоре му жълтъка . Доопичате за 2-3 мин. 
Поръсвате леко със сол и чер пипер и сервирате топло . 
                                        Да ви е сладко :).....а от мен лек и слънчев следобед :) !!!



19.03.2012 г.

Торта с горски плодове


Веднага щом видях  рецептата за тази торта в блога на Йоли подвизаваща се там с името ''Торта с вишни '' реших ,че ще я направя за рожденния ден на Роби . Никъде обаче не намерих вишни и ги смених с горски плодове ,но всичко друго изпълних точно по нейната рецептата . Благодаря ,Йоли . Ето линк към оригиналната рецепта :http://yoli-www.blogspot.it/2012/03/blog-post_05.html ., а ето и как я направих аз :)).....
Продукти за блата :


5 яйца , 1 ч. ч. захар , 1 ч. ч. брашно , 3-4 с.л. какао , 1 равна ч. л. бакпулвер , 1 ванилия. 
Продукти за крема:


500 гр. маскарпоне,250 мл. течна сметана, 150 гр. захар, 2 ванилии, 5 с.л. ягодов ликьор.
Продукти за желето:


500 гр. замразени горски плодове , 150 гр. захар , 1 ч. ч. вода , 30 гр. желатин ,1 к. ч. ягодов ликьор
Продукти за глазурата:


200 мл. течна сметана, 150 гр. натурален шоколад, 40 гр. масло , 2 с. л. какао


Яйцата заедно със захарта разбивате на пяна. Добавяте пресятото с бакпулвера , ванилията и какаото брашно . Сместа изсипвате в подмазана и посипана с брашно откопчаваща се тортена форма (26 см.). Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна. 
Изчакайте блата да се охлади и разрязвате хоризонтално на 3 равни  части .  



Разбийте с миксер маскарпонето със захарта ванилията и ликьора . В отделна купа разбийте сметаната на твърд сняг.  Смесете внимателно двата крема като разбивате непрекъснато с миксера. 
Изсипете замразените плодове в тенджерка ,прибавете захарта и водата . Кипнете на огъня около 5 мин. Сложете желатина в съд с малко вода и разтопете на водна баня . 
Прибавете го към плодовете . Не забравяйте преди това да си отделите чаена чаша сок от тях който ще използвате за сиропиране на блатовете.  Последно добавете ликьора. 
Изчакайте сместа леко да се охлади и я изсипете в покрита с найлон тава . Използвайте тази в която сте изпекли блатовете . Приберете в хладилник за 3-4 часа. 



Сложете единия блат в голяма чиния или поднос и го сиропирайте . Отгоре намажете обилно крем, покрийте с втория блат , сиропирайте леко и сложете желето от горските плодове. Нанесете отново пласт крем и сложете третия блат. 
Намажете тортата от всякъде с крем. 
 Кипнете сметаната  с начупения шоколад ,какаото и кравето масло . 
Изчакайте да се охлади , но да остане все още течна и изсипете в центъра на тортата ,като оставите да се стече небрежно от всички страни . 



На мен лично ей това разтичане на шоколада много ми хареса ( нищо,  че цялата кухня беше в шоколад .....та даже и по пердето имаше :))).....щото не съм твърде добра с украсите на торти :))...
Украсете тортата както ви поскаже фанразията и..... Да  ви е сладко :) !!!





Ето го и моя юбиляр :))...да ми е жив и здрав  още 50 год. :).....свещичките духнахме заедно разбира се:)) , а рожденния ден мина  весело с много музика и гости :).....
От мен чаооооо и хубаво начало на пролетната седмица !!! Прегръдки :) !



15.03.2012 г.

Хрупкав сладкиш


Бях заявила ,че няма да правя никакви сладкиши тази седмица ,ама как да пренебрегна нямата молба в очите на Роби! На третия ден не издържах и измъкнах списанията.
Така се появи този сладкиш , който кръстих хрупкав за да не е далече от истинското му име!
В купа разбъркайте 150 гр. брашно , 1/2 ч. л. канела и  1 ч.л. бакпулвер. В друга купа разбийте 100 гр. краве масло с 2 ч.л. пудра  и 80 гр. кафява захар.Прибавете един жълтък. Разбъркайте добре и добавете брашното . Смелете 80 гр. обелени сурови бадеми . Добавете към сместа и бъркайте докато стане на трохи . 


Застелете дъното на квадратна тавичка (20см.) с намокрена и изстискана от водата хартия за печене . Разпръснете половината от трохите на дъното , покрийте с 300 гр. мармалад по - желание ( аз сложих от ягоди , оригиналната рецепта е с малини).
Отгоре сложете остатъка от сместа . Поръсете всичко с 50 гр, нарязани белени бадеми и 50 гр, кедрови ядки . Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна .Оставете да се охлади и нарежете на квадрати с различна големина . Сладкиша стана много вкусен!
С чаша мляко идеален за закуска, да ви е сладко ! 
Днес ви казвам  добро утро, щото като никога написах поста рано, рано!

                                         

14.03.2012 г.

Пилешко руло с бекон и гъби


И пак любимите ми рулца ..:)този път с бекон и гъби ...приготвят се бързо ,винаги са вкусни ,пък и са ефектни :))....
Сложете си гъбките в тиган с бучка кр. масло и малко вода и ги задушете на слаб огън. 
Пилешките пържоли начукайте леко (не им трябва много бой:), осолете и поръсете с щипка чер пипер. Върху всяка сложете тънки резени бекон и от задушените гъби. 


Завийте на руло и забодете краищата с клечки за зъби , старайте се гъбите да останат вътре . В дълбок тиган налейте малко зехтин и запържете за по минута - две рулцата от всички страни . Прибавете шепа гъби и нарязан на кубчета бекон. Подправете с чер пипер ,сол и налейте чашка зеленчуков бульон. Оставете ястието на слаб огън докато остане на мазнина . Извадете в чиния и се освободете от забодените клечки . 
Нарежете на големи парчета и сервирайте топло върху зелена салата !
                                Добър апетит !!!


А за който е на диета като мен :)...една ''проста'' гъбена чорба :) ......
Нарежете глава лук и един морков на дребно . Запържете в малко зехтин , добавете гъбите и  0,500 мл. вода . Посолете леко и оставете чорбата да поври 15 мин. Сипете 1-2 с.л. смлян домат и шепа ориз. Доварете до готовност на ориза . Подправете с щипка суха чубрица и ...да ви е сладко :))..... ааа и щипка лют червен пипер :) .....специално питах доктора за лютите чушки  каза ,че може да се ядат .......капсацина изгарял мазнините :))
Чаоооооооооооо за днес и хубава вечер :)! 


13.03.2012 г.

Задушено агнешко с агрети , фокача и кростата



Агретите са ей тази трева дето я виждате под  мръвките :) ! Много търсих из нета и речниците ми как е името и на български , за съжаление не намерих нищо ,затова я оставих с италианското и име .Всъщност на диалекта тук се казва и росколани:)! 
Остава много свежа и след сваряването и . В предвид любовта на агнешкото месо към всички зелении :)може да използвате за рецептата спанак , коприва , зелен лук или 
 разни други :).... 
В съд с посолена вода сварявате агретите ,прецеждате ги ,подправяте със зехтин и лимонов сок. 
В по дълбок тиган наливате малко зехтин и за по минутка две запържвате агнешкото месо. Напръсквате с малко бяло вино , наливате чашка топла вода . Слагате няколко листа салвия , скилидка чесън ,сол . Затваряте съда и задушавате до омекване на месото . Малко преди да свалите от котлона поръсете леко с червен пипер . Поднесете топло върху зелениите :).. Да ви е сладко :)....а към ястието аз направих набързо и една фокача със скаморца и прошуто котто ...ето как:


Разтворете 15 гр. мая в 300 мл. хладка вода ,добавете 1 ч.л. захар и брашно докато стане на рядка каша. Покрийте съда и оставете да шупне . После добавете 1 ч. л. сол , 2-3 с.л. зехтин и 50 мл. сметана за готвене. Замесете меко тесто и оставете да удвои обема си . Разделете на 2 топки . Разточете лист с дебелина 0,5см. върху единия сложете нарязаното на кубчета сирене и прошутото . Покрийте с другия лист . Намажете отгоре със зехтин и поръсете с царевично брашно . Леко надупчете с вилица горния пласт. 
Печете на 180 гр. в предварително загрята фурна .
И за къде без най- италианския сладкиш:))....кростата със сладко от сини сливи ........


Правя я поне веднъж в седмицата ...макар ,че имам публикация за нея ще драсна набързо рецептата:)....
Разбийте 120 гр. меко кр. масло с 80 гр. захар. Прибавете 1 яйце , 1/2 пак .бакпулвер ,щипка сол , брашно около 200 гр. и замесете меко тесто . Оставете за 30 мин. в хладилник . Разточете на кора около половин см. ...с помощта на точилка прехвърлете диска в подмазана и поръсена с брашно тавичка (26 см). Надупчете повърхността с вилица. Намажете с мармалад по избор . От топче предварително оставено тесто изрежете ленти и ги поставете върху мармалада . Оформете малък борд по края на тавата. Може да намажете с разбит жълтък . Аз не мажа :)....Печете на 180 гр. до порозовяване . Извадете веднага от фурната за да не изсъхне много сладкиша. 
Е това е ...да ви е сладко ,а от мен хубав вторник и надявам се усещате вече пролетта:))!!!  Чаооооооооо!

11.03.2012 г.

Картофи и лук с хлебен сос


Затрудни ме заглавието...като как да ги нарека тези картофки и лук макар ,че си имат заглавие от списанието от където е рецептата . Но понякога е просто непреводимо . Както и да е ...станаха много вкусни ,а Роби каза ,че имали странен вкус :) ,но ги излапа с мерак :))....
Първо ще трябва да си приготвите хлебния сос . Обелете една глава лук , срежете я наполовина и набучкайте в нея карамфилчета . 



Налейте в тенджерка 400 мл. прясно мляко , сложете така приготвения лук и един дафинов лист.  Сложете да заври на котлона . Отместете, извадете лука и даф. лист  и оставете да се поохлади малко . Добавете 30 гр. краве масло , 80 гр. нарязана среда на сух хляб, посолете леко. Върнете на котлона и на слаб огън ,като разбърквате от време на време варете соса до сгъстяване . 
Отстранете от огъня и подправете с чер пипер . 
Обелете и сварете в подсолена вода картофите . Изчакайте да се охладят и издълбайте с лъжичка . Обелете лука и цял го потопете за 2-3 мин. в кипяща вода с малко сол . Отрежете капачета ,издълбайте като оставите 2-3 слоя лук . 



Приготвените по този начин зеленчуци овкусете отвътре със сол и чер пипер. 
Напълнете с хлебния сос , Завийте с тънки резени бекон или прошуто крудо .Сложете в тавичка , полейте със зехтин и печете на 190 гр. в предварително загрята фурна .
Да ви е сладко :) ... а от мен хубав неделен следобед ! Чаооооооооооо !!!!



9.03.2012 г.

Focaccia alla pugliese или лучник по италиански


Вкусна фокача която може да мине и за предястие . Типична за област Пулия ,а аз видях рецептата в списание разбира се:)....От изобилието на лук  ми напомни за нашия лучник затова и сложих заглавието ''лучник по италиански'' ,но само до тук ,защото всичко друго е различно :) ... Ето ви и рецептата : 
За тестото ползвах от готовото разточено тесто за фокача , но ако ви трябва рецепта може да погледнете в раздел ''фокача'' в блога ,където съм публикувала рецепта по която я правя когато не бързам  за никъде ...:))....
Първо си пригответе плънката ,като нарежете на полумесеци около 3-4 големи глави лук . Сложете го в тиган ,налейте малко зехтин, чашка вода и ч. л. захар. Захлупете и задушавайте 20 мин. 
.

Когато лука омекне прибавете шепа маслини без костилки , 2-3 нарязани на дребно аншоа (може да използвате и нашите рибки ''Перла''), десетина каперси , сол и щипка лют червен пипер . Оставете всичко на огъня още 5 мин. Отстранете , поръсете с 40 гр. настърган пармезан ,разбъркайте добре и оставете да се охлади. 
В тавичка (22см.) подмазана и поръсена с брашно разстелете тестото като оставите краищата да прехвърлят ръба . Надупчете дъното с вилица. 
Прехвърлете  охладената плънка и загънете краищата на тестото върху нея. Намажете обилно със зехтин . Печете фокачата на 190 гр. в предварително загрята фурна .
Уктасете с няколко пръстенчета от люта чушка и сервирайте студена . 
                                                 Да ви е сладко :) !



                           От мен чаоооо и хубав петъчен ден ! Прегръдки :*!