Може да ви прилича на хляб от домашна хлебопекарна, на огромен мъфин , но си е пица :)....освен пица със сирене се казва още и креша или пица маркиджана . Този вид пица е типичен за област Марке (областта в която живея) и се прави в дните около Великден.
Рецептата знаят всички домакини ,а аз я научих от една племенница на Роберто .
Ето я:
500 гр. брашно, 5 яйца, 20 гр. мая , 150 мл. прясно мляко , 150 мл. зехтин, 150 гр. настърган пармезан , 100 гр. пекорино (може да го замените само с ементал), 1 ч. л. захар , 10 гр. сол , чер пипер .
Затоплете леко прясното мляко и разтворете маята и захарта. Пресейте брашното със солта. Добавете върте пармезана и изсипете млякото и олиото. Яйцата прибавяйте едно по едно . Замесете меко тесто .
Нарежете пекориното на малки кубчета и ги прибавете към оформилото се вече тесто . Подправете с черния пипер и месете още около 5-6 мин.
Намокрете и изстискайте добре от водата хартия за печене. Застелете дъното и стените на малка ,дълбока тенджерка и сложете тестото вътре. Покрийте с кърпа. Включете фурната на 50 гр. и оставете тестото вътре да удвои обема си. Когато е добре втасало намажете със зехтин . Върнете обратно във фурната . Увеличете градусите на 180 и печете около 40 мин. Проверете за готовност с дървено шишче.
Пицата е чудесна ...уверете се сами :)) ...
А от мен хубава събота и неделя и много слънце и усмивки :)..Чаооооо !!!