Великден при нас си замина и след тежките софри с наше активно участие в дома на Анна (сестрата на Роби ) днес сме само на салатка :) ....
Салатка аламинут бих казала ,приготвя се много бързо и става много вкусна .....
Сварете си няколко яйца , обелете ги н ги нарежете на четвъртинки . Отворете консервата с риба тон и излейте олиото което е вътре . Сложете парчетата риба в голяма чиния , добавете няколко каперси , шепа нарязани и без костилката черни маслини , четвъртинки маринован артишок .Объркайте всички продукти ,залейте ги със зехтин и сока на един лимон . Отстрани подредете нарязаните парчета яйце и домати .
Да ви е сладко :).... а ето и рецепта за маринован артишок ....Даде ми я на Роби майка му .
За мариноване артишока трябва да бъде по дребен ,почти в края на сезона си ,който е през април . Почиства се от дебелите въшни листа , докато остане само най -светлата вътрешна част . Върха се отрязва и артишока се разделя на половинки . В голяма купа със студена вода се прибавя сока на 1-2 лимона. Накисвате зеленчука вътре за 15-20 мин.
Приготвяте си марината ( за около 2 кг. почистен артишок) от 1 л. оцет , 1 л. бяло вино , клонка розмарин , голям стрък копър , 2 с. л. сол , скилидки чесън. Слагате всички продукти да заврат и пускате артишока вътре . Варите около 4-5 мин. Изваждате от маринатата ,подсушавате на кухненска салфетка с вътрешната част надолу . Подреждате в сухи бурканчета като наръсвате чер пипер . Заливате със слънчогледово олио . Оставяте няколко дни бурканчетата да са ви под око за да доливате ако е необходимо по малко олио . Съхранявате на хладно .
От мен чаоооооо и хубава Светла седмица :) !
Мила ми дружке честита нова визия на блогчето ти.Много ми хареса приказка.
ОтговорИзтриванеРецептата също ми допадна ако че не съм яла артишок:)))но изглежда страхотно!
Прегръщам те силно!
Ваня, след Великден си с нова премяна на блога :)
ОтговорИзтриванеЛюбопитна съм да опитам артишок, а тази комбинация много ми допада!
Усмихната седмица!
Благодаря Зиче , Дани :) ..ама и аз още не мога да свикна с новата визия :)...все мисля ,че съм на гости като погледна в блога:))!
ОтговорИзтриванеПрегръдки !
Прекрасна салатка, Иве! А новата визия е чудна!
ОтговорИзтриванеМаринования артишок наготово го купувам и то доста често, а тази салатка ще я приготвя тия дни. Съдържа все любими съставки :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави
Ох, и на мен като на Дени!Все любими продукти и почти се вписва в хранителния ми режим.Само 1 яйце за мен.
ОтговорИзтриванеПрави ми впечатление че май имаме еднакви предпочитания с теб Ванче,особено за артишока.Все готини рецепти публикуваш!
Поздрави!
Много интересно и различно звучи!
ОтговорИзтриванеЧестита нова визия на блога,много свежа и цветна.А салатката звучи вкусно и без да съм опитвала артишок.
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Ванюшка,много ти е хубава тази нова визия...салатката също е прекрасна.След празника е време за по-лека храна.
ОтговорИзтриванеХубав ден-прегръдки!
ЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ страхотна визия! Много готино е станало така! Браво!!! С този артишок ще ме умориш ти, опасна работа си!:)Целувки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви ,момичета :) ! А новата визия ми е подарък от дъщеря ми Наталия , благодаря ,Наташке :* !
ОтговорИзтриванеПрегръдки за всички ви !
Оххххххххх Ив,чудя се кое ми харесва повече:Новите дрешки на блога или прекрасната салата........
ОтговорИзтриванеНе мога да избера и двете са чудесни!
Прегръдки от мен!
хей, отначало се стреснах и реших , че съм сбъркала блога защото съм дошла да търся нещо конкретно!Много интересна е новата ти украса:) Поздравления за дизайнера!Всъщност и предишната беше много впечатляваща и много ми харесваше!А артишокааа...тук го няма, вече имах възможноста да кажа някъде, че всеки ден го употребявам под формата на хапчета, так че много здравословна салатка!:)Поздрави!
ОтговорИзтриванеОбожавам риба тон, чудесно предложение! Последно време много рецепти с артишок ме изкушават - ще взема най-накрая да пребродя магазините, да видя дали ще намеря ;)
ОтговорИзтриванеЧестита нова визия на блога - чудесна е!
Поздрави и хубава вечер!
Ивана, много ти благодаря за рецептата за маринован артишок- още след празниците ще направя, но при нас нали ти е ясно, че има един вид-млад или стар, нямам особен избор...и се изхвърля почти целият, докато се докопам до белите и свежи листа. Завиждам ти за италианските зеленчукови магазини и пазари, салумерии и латерии, и всякакви там магазинчета...
ОтговорИзтриванеПрекрасно пролетно настроение и много усмивки!
мария
салатката си я приготвих за вечеря и много ми хареса - супер лека и ненатоварваща :-)
ОтговорИзтриванепоздрави