За католическия свят утре е Великден ! На всички празнуващи на този ден желая Светли Великденски празници - Auguri di Buona Pasqua !
И така както ние не можем без козунак на Великден така и тук не празнуват без la Colomba ! Искам да внеса леко уточнение за панетоне и коломба . В общи линии тестото и за двата сладкиша е едно и също ,разликата е във формата . Панетоне се прави за Коледа и има кръгла ,висока форма . Коломбата е великденски козунак и има форма на гълъб ,всъщност тя и думата означава това .
Това е първата ми коломба и ако с козунака бях двойкаджийка ( другата седмица ще мина на поправителен:) то снощи Роби ми писа шестица за коломбата :))...
Започвам с рецептата ,че ще падне писане:).....:
Продукти : 350 гр. брашно, 115 гр. краве масло, 105 гр. захар,1 яйце, 3 жълтъка, 12,5 гр. мая (кубче),50 мл. прясно мляко, 1 ванилия, щипка сол,корта на един портокал , 50 гр. стафиди , 50 гр. захаросани корички от лимон и портокал .
За глазурата: 1 белтък , 50 гр. захар, 50 гр. обелени бадеми.
За гарниране :80 гр. едра захар,50 гр. необелени бадеми
Трябва ви също и форма за коломбата (нещо май малко трудно да се открие в Б-я :(.....
Започва се с приготвянето на маята:
В 50 мл . топло прясно мляко размийте маята, прибавете 50 гр. брашно , разбъркайте и оставете на топло за 30 мин. ( аз ползвах загрята на 50 гр. фурна ) .Това е първото втасване . Извадете след 30 мин. и прибавете 75 гр. брашно, 20 мл. хладка вода и 2 жълтъка . Размесете съставките много добре и върнете отново за още 40 мин.
След като измине и това време извадете кваса и добавете 75 гр. брашно, 15 гр. меко кр. масло , 15 гр. захар и 1 яйце. Отново следва хубаво разбъркване на продуктите и ново втасване за 30 мин.
Извадете готовия квас и добавете останалите продукти - 200 гр. брашно , 85 гр. захар, 100 гр. краве масло, щипка сол, стафидите (предварително накиснати във ром) , захаросаните корички, настърганата порт. кора и ванилията . Аз не знам защо тези неща не ги сложих видяха ми се много(после съжалих много ) ,но нарязах на дребно няколко сушени кайсии ...
Всичко това обърквате добре ,изсипвате на набрашнена повърхност и с ръце намазани с олио омесвате леко . Разделяте на две топки . Разтегляте леко и първо слагате тесто по дългата част на формата , следва другата част от тестото което разполагате по късата част така ,че да стане на кръст . Прибирате отново на топло и за около час и половина коломбата е удвоила обема си .
Разбивате един белтък с 50 гр. захар , добавяте смлените обелени бадеми и бъркате за да получите кашичка . Внимателно изсипвате глазурата в центъра на коломбата като си помагате с четка за разнасянето и . Поръсвате с едра захар и необелени бадеми .
Връщате във фурната увеличавате градусите на 170 и печете за около 40 мин. Проверявате с дървено шишче за готовност .
Готовате коломба охлаждате върху решетка . Изчакайте да се охлади добре преди да нарежете . Макар да има аромата на нашия козунак на вкус е съвсем различна и ако питате мен аз си предпочитам козунака :)).....
Чаооооо от мен и хубава съботе и неделя ! Желая здраве и късмет на именниците днес :)...Здравче ,Роси , да сте живи и здрави :* ! Целувки !
Иве, страхотен ти е козунака, с много интересна форма и глазура!
ОтговорИзтриванеХубав празник и приятно прекарване!
Прегръдки, Маги :)
Ийв, страхотен е! Като си в Италия ще правиш италиански козунаци, да знаеш, че това е тайната! Ела си в Бг и врътни един български! Коломба съм правила малки, нямах форма. Ех, какво ли не давам за твоята голяма форма! Толкова красиво се е получил този гълъб! Поздравявам те за успеха и красотата!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Маги ,Канди :)....Кате май това е тайната ...:) всяко нещо на мястото си :) !
ОтговорИзтриванеХубава събота ,момичета !
Миналата година ядох по Великден италиански козунак и беше чудесен на вкус!
ОтговорИзтриванеТвоят като го гледам е досущ като този на картинката от списанието,и не ми се мисли за вкуса му!
Браво Ивана,настина е за отличен,видя ли?Справила си се!
Сега и за нашия Великден като направиш ще стане!
Ще чакам до другата неделя а до тогава светли и слънчеви дни!
Голямо Браво, Ваня! Аз си купувам редовно от този козунак и много ми харесва. Сигурна съм, че и твоят е така вкусен, както красив! Поздравления! Хувави празнични дни!
ОтговорИзтриванеВчера моят мъж ми обясняваше за тая коломба и някак си ми беше трудно да си представя козунак под формата на гълъб :-)
ОтговорИзтриванеИзглежда толкова вкусно и празнично. Весело празнуване утре!
Поздрави
Иве, справила си се страхотно! Изглежда много мек и пухкав! Много ми е интересна глазурата от белтък, захар и бадеми :) Чудя се дали ще отива на нашенски козунак. Прегръдки и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеВаня, много обичам Коломба! Имаме тук един много любим италиански магазин, от който честичко пазаруваме и внаги чакаме с нетърпение да дойде Великден, за да си купим Коломба. А твоята е просто страхотна! Браво! Весело изкарване на празника утре!
ОтговорИзтриванеКоломба-даже не съм и чувала и си мисля,че или не е много популярен или аз съм много изостанала,по-вероятно е второто.Интересна рецепта,интересна форма,а и вкуса,както казваш е по-различен.
ОтговорИзтриванеВесели празници!
Страхотно си се справила! Браво!
ОтговорИзтриванеВане, твоята великденска Коломба е станала много , много сполучлива! Бих изяла с удоволствие 1 парченце от нея! Благодаря ти за снимката в която показваш стъпка по стъпка , как го правиш!Беше ми много интересно! Отново си направила чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеЧестит Лазаров ден! Желая ти много настроение тази вечер и ти изпращам сърдечни прегръдки!
Ванче,ти си вълшебница-всичко ти се отдава...Толкова твои рецепти съм планувала...Щастлива съм ,че мога да дойда при теб и да си харесам нещо което да направя.Весел празник -Цветница!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен!
Ванче,не отличен,ами отличен на квадрат ще ти пиша аз!Чак тук се носи аромата на твоята Коломба!Великолепно си я изпълнила,много пръхкав и ароматен козунак,браво,мила!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце и честита Цветница!
И аз ти пиша 6+ даже на тази коломба!
ОтговорИзтриванеЧудно е и ако ти бях преподавател, щях да ти се извиня за двойката на козунака;))))) (Шегувам се!)
Прекрасно си се справила, Ивана и убедена съм, че тази колмба е допринесла за хубавото ви настроение на празника!
Весели празници!
Прекрасна е коломбата, Ивана!
ОтговорИзтриванеБях решила да пробвам преди години, но ми се стори сложно да постигна формата. Ти си се справила чудесно!
Весели празници!
Ваня ,страхотен козунак, си направила!
ОтговорИзтриванеПоздравявам те за търпението и невероятния резултат!
Радвам се ,че сподели рецептата.Хареса ми това ,че се правят няколко втасвания.Когато правя козунак ще пробвам да приложа тази технология.
Сърдечни поздрави!
Мммм, страхотен, красив, примамлив! :)
ОтговорИзтриванеСамо съм виждала готов, ама сега и рецепта има приложена, та ако реша мога да опитам :)