7.04.2012 г.

Коломба - Великденски италиански козунак Colomba pasquale classica


За католическия свят утре е Великден ! На всички празнуващи на този ден желая Светли  Великденски  празници -  Auguri di Buona Pasqua !
И така както ние не можем без козунак на  Великден така и тук не празнуват без la Colomba ! Искам да внеса леко уточнение за панетоне и коломба . В общи линии тестото и за двата сладкиша е едно и също ,разликата е във формата . Панетоне се прави за Коледа и има кръгла ,висока форма . Коломбата е великденски козунак и има форма на гълъб ,всъщност тя и думата означава това .
Това е първата ми коломба и ако с козунака бях двойкаджийка ( другата седмица ще мина на поправителен:) то снощи Роби ми писа шестица за коломбата :))...
Започвам с рецептата ,че ще падне писане:).....:
Продукти : 350 гр. брашно, 115 гр. краве масло, 105 гр. захар,1 яйце, 3 жълтъка, 12,5 гр. мая (кубче),50 мл. прясно мляко, 1 ванилия, щипка сол,корта на един портокал , 50 гр. стафиди , 50 гр. захаросани корички от лимон и портокал .
За глазурата: 1 белтък , 50 гр. захар, 50 гр. обелени бадеми.
За гарниране :80 гр. едра захар,50 гр. необелени бадеми




Трябва ви също и форма за коломбата (нещо май малко трудно да се открие в Б-я :(.....
Започва се с приготвянето на маята:
В 50 мл . топло прясно мляко размийте маята, прибавете 50 гр. брашно , разбъркайте и оставете на топло за 30 мин. ( аз ползвах загрята на 50 гр. фурна ) .Това е първото втасване . Извадете след 30 мин. и прибавете 75 гр. брашно, 20 мл. хладка вода и 2 жълтъка . Размесете съставките много добре и върнете отново за още 40 мин.
След като измине и това време извадете кваса и добавете 75 гр. брашно, 15 гр. меко кр. масло , 15 гр. захар и 1 яйце. Отново следва хубаво разбъркване на продуктите и ново втасване за 30 мин.
Извадете готовия квас и добавете останалите продукти  -  200 гр. брашно , 85 гр. захар, 100 гр. краве масло, щипка сол, стафидите (предварително накиснати във ром) , захаросаните корички, настърганата порт. кора и ванилията . Аз не знам защо тези неща не ги сложих видяха ми се много(после съжалих много )  ,но нарязах на дребно няколко сушени кайсии ...



Всичко това обърквате добре ,изсипвате на набрашнена повърхност и с ръце намазани с олио омесвате леко . Разделяте на две топки . Разтегляте леко и първо слагате тесто по дългата част на формата , следва другата част от тестото което разполагате по късата част така ,че да стане на кръст . Прибирате отново на топло и за около час и половина коломбата е удвоила обема си .
Разбивате един белтък с 50 гр. захар , добавяте смлените обелени бадеми и бъркате за да получите кашичка . Внимателно изсипвате глазурата в центъра на коломбата като си помагате с четка за разнасянето и . Поръсвате с едра захар и необелени бадеми .


Връщате във фурната увеличавате градусите  на 170 и печете за около 40 мин. Проверявате с дървено шишче за готовност .
Готовате коломба охлаждате върху решетка . Изчакайте да се охлади добре преди да нарежете . Макар да има аромата на нашия козунак на вкус е съвсем различна и ако питате мен аз си предпочитам козунака :)).....





Чаооооо от мен и хубава съботе и неделя ! Желая здраве и късмет на именниците днес :)...Здравче ,Роси , да сте живи и здрави :* ! Целувки !


17 коментара:

  1. Иве, страхотен ти е козунака, с много интересна форма и глазура!

    Хубав празник и приятно прекарване!
    Прегръдки, Маги :)

    ОтговорИзтриване
  2. Ийв, страхотен е! Като си в Италия ще правиш италиански козунаци, да знаеш, че това е тайната! Ела си в Бг и врътни един български! Коломба съм правила малки, нямах форма. Ех, какво ли не давам за твоята голяма форма! Толкова красиво се е получил този гълъб! Поздравявам те за успеха и красотата!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Маги ,Канди :)....Кате май това е тайната ...:) всяко нещо на мястото си :) !
    Хубава събота ,момичета !

    ОтговорИзтриване
  4. Миналата година ядох по Великден италиански козунак и беше чудесен на вкус!
    Твоят като го гледам е досущ като този на картинката от списанието,и не ми се мисли за вкуса му!
    Браво Ивана,настина е за отличен,видя ли?Справила си се!
    Сега и за нашия Великден като направиш ще стане!
    Ще чакам до другата неделя а до тогава светли и слънчеви дни!

    ОтговорИзтриване
  5. Голямо Браво, Ваня! Аз си купувам редовно от този козунак и много ми харесва. Сигурна съм, че и твоят е така вкусен, както красив! Поздравления! Хувави празнични дни!

    ОтговорИзтриване
  6. Вчера моят мъж ми обясняваше за тая коломба и някак си ми беше трудно да си представя козунак под формата на гълъб :-)
    Изглежда толкова вкусно и празнично. Весело празнуване утре!
    Поздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Иве, справила си се страхотно! Изглежда много мек и пухкав! Много ми е интересна глазурата от белтък, захар и бадеми :) Чудя се дали ще отива на нашенски козунак. Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Ваня, много обичам Коломба! Имаме тук един много любим италиански магазин, от който честичко пазаруваме и внаги чакаме с нетърпение да дойде Великден, за да си купим Коломба. А твоята е просто страхотна! Браво! Весело изкарване на празника утре!

    ОтговорИзтриване
  9. Коломба-даже не съм и чувала и си мисля,че или не е много популярен или аз съм много изостанала,по-вероятно е второто.Интересна рецепта,интересна форма,а и вкуса,както казваш е по-различен.
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотно си се справила! Браво!

    ОтговорИзтриване
  11. Ване, твоята великденска Коломба е станала много , много сполучлива! Бих изяла с удоволствие 1 парченце от нея! Благодаря ти за снимката в която показваш стъпка по стъпка , как го правиш!Беше ми много интересно! Отново си направила чудесни снимки!
    Честит Лазаров ден! Желая ти много настроение тази вечер и ти изпращам сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  12. Ванче,ти си вълшебница-всичко ти се отдава...Толкова твои рецепти съм планувала...Щастлива съм ,че мога да дойда при теб и да си харесам нещо което да направя.Весел празник -Цветница!
    Прегръдки от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Ванче,не отличен,ами отличен на квадрат ще ти пиша аз!Чак тук се носи аромата на твоята Коломба!Великолепно си я изпълнила,много пръхкав и ароматен козунак,браво,мила!
    Благодаря ти от сърце и честита Цветница!

    ОтговорИзтриване
  14. И аз ти пиша 6+ даже на тази коломба!
    Чудно е и ако ти бях преподавател, щях да ти се извиня за двойката на козунака;))))) (Шегувам се!)
    Прекрасно си се справила, Ивана и убедена съм, че тази колмба е допринесла за хубавото ви настроение на празника!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Прекрасна е коломбата, Ивана!
    Бях решила да пробвам преди години, но ми се стори сложно да постигна формата. Ти си се справила чудесно!
    Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  16. Ваня ,страхотен козунак, си направила!
    Поздравявам те за търпението и невероятния резултат!
    Радвам се ,че сподели рецептата.Хареса ми това ,че се правят няколко втасвания.Когато правя козунак ще пробвам да приложа тази технология.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Мммм, страхотен, красив, примамлив! :)
    Само съм виждала готов, ама сега и рецепта има приложена, та ако реша мога да опитам :)

    ОтговорИзтриване