21.09.2012 г.

Руло от кайма с гъби и лук


Идеята за това руло изникна съвсем спонтанно ,стана неочаквано бързо и много вкусно  ! Не съм пионер - откривател  ,нито виртуоз - кулинар ( а как ми се иска) и не смятам ,че с тази рецепта съм открила ястието на века ,но съм доволна ,че от скромния ми опит в кухнята се получи нещо вкусно! 



 Продуктите са за 2 порции: 
 300 гр. кайма 
5 гъби (печурка) 
1 голяма глава лук 
1 яйце+ 1 белтък 
20 гр пармезан (може кашкавал)
1 филия сух хляб
1 скилидка чесън 
чер пипер 
галета

За печените картофи:
2 скилидки чесън 
4-5 картофа
клонче пресен розмарин 
чер пипер 
галета 
Нарежете гъбите на филийки , а лука на дребно . Запържете ги за 3-4 мин. налейте 1 к. ч. топла вода и задушете на слаб огън докато останат на мазнина . 
Каймата замесете с яйцето , настъргания пармезан , пресования чесън , хляба накиснат и изцеден от водата . Подправете с чер пипер и сол . Намажете голямо парче хартия за печене с олио . Върху нея оформете правоъгълник от каймата . В средата на дълга редичка изсипете задушените гъби . С помощтта на хартията оформете руло. Разбийте белтъка и намажете добре отгоре и отстрани рулото . Посипете обилно с галета . Прехвърлете в тавичка . 
Обелете и нарежете на резенчета картофите . Пресовайте скилидките чесън ,нарежете на ситно розмарина и объркайте . Овкусете картофите с чер пипер , посолете и ги объркайте с розмарина и чесъна . Посипете с галета ,отново разбъркайте и подредете в тавичката при рулото . Печете на 170 гр. за около час. 
Сервирайте топло....да ви е сладко!Чаоооо и хубава петъчна вечер :* !




Снимките са от градината ми ,която след последния дъжд от преди 2 дни разцъфтя и позеленя  сякаш не идва есен , а настъпва пролетта !





20.09.2012 г.

Пикантни камби с риба тон



Тези малки пикантни камбенца пълни с риба тон ,каперси и аншоа са типични за кухнята на Южна Италия - Сицилия ,Сардения ,Калабрия! Поднасят се за предястие и чудесно вървят даже и с мартини  ....Рецептата с малки изменения е от тук ....




Продукти : 
500 гр. малки люти камби 
250 гр. риба тон (от консерва)
3-4 рибки аншоа
2 ч.л. каперси (мариновани ) 
За маринатата: 
250 мл. оцет 
250 мл. бяло вино 
2 дафинови листа 
зърна чер пипер 
1 ч.л. сол 
Почистете камбите от семки и меката вътрешна част . Сложете продуктите за марината в тенджера и ги кипнете . Добавете камбите и ги оставете в маринатата само 2 мин. след като е завряла . Трябва да бъдат твърди . Извадете ги и отцедете върху кухненска салфетка . Излейте олиото от консервите с риба тон . Може да смелите рибата с каперсите и аншоата в блендер , а може и като мен да намачкате с вилица рибата и да поставяте във всяко камбенце по каперса и да пълните . Наредете готовите камби в добре подсушени буркани . Напълнете ги до ръба със зехтин (може и слънчогледово олио ) . Първите два - три дни ги преглеждайте и ако има нужда доливайте с олио . Готови са за консумиране след 20 дни . 
Страхотни са ...имате думата ми! Чаоооо и хубава вечер :* ! 



19.09.2012 г.

Кростата с портокалов крем



Пожелах я на секундата ...не само ,че беше много красива ,но обещаваше да бъде и много вкусна ....Освен това се оказа и много лесна за правене ....Рецептата открих тук и не съм променила нищо ,освен ,че я направих не с готова паста фрола ,а с рецептата за такава която знам ( на Роби от майка му)  и ползвам за всички мои кростати . 


За паста фрола: 
120 гр. краве масло 
100 гр. захар 
1 яйце 
220 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер 
1 ванилия

За крема : 
3 жълтъка
60 гр захар
20 гр брашно
200 мл. мляко
2 портокала
50 гр. черен шоколад за гарниране 


Омекналото краве масло разбийте добре със захарта . Добавете яйцето . Брашното размесете с бакпулвера и ванилията . Добавете го към маслената смес и замесете меко тесто . Отначало тестото е на трохи ,но при месенето се хомогенизира добре и се работи лесно с него. Понякога го оставям за 30 мин. в хладилник ,когато нямам време обаче започвам веднага да точа кората ....не немирам разлика от престоялото и веднага приготвеното . Върху хартия за печене разточете кора с дебелина около 5 мм. Прехвърлете я в тавичка (24 см.) Оформете високи бордове . Изрежете си диск от алуминиево фолио и го сложете върху тестото . Вътре изсипете зрял боб. Печете на 180 гр. около 20 мин. ....Когато видите ,че ръбчетета са покафенели махнете фолиото с боба . 
Продължете печенето още 5-6 мин. Оставете тавичката във фурната до изстиването и. 



Сега вече може да си приготвите крема . Настържете кората на единия портокал и го изцедете . Разбийте жълтъците със захарта . Добавете брашното , настърганата кора и сока на портокала . Излейте и млякото . Варете крема на слаб котлон като бъркате непрекъснато до сгъстяването му. Оставете го да се охлади добре . 



Изсипете крема върху масления блат . Подравнете . Изчакайте да стегне добре . Обелете и почистете от ципите другия портокал . Наредете парченца от него върху крема. 
Разтопете на водна баня шоколада . Напълнете малка спринцовка с него и украсете кростатата . Това е !  Разкошен сладкиш :) ...уверете се сами и да ви е сладко!
Чаоооооо и хубава сряда .....А аз започвам да стягам куфарите ....в неделя си тръгвам за България! Прегръдки :* !



17.09.2012 г.

Спагети карбонара - La carbonara


Любима , забранена за мен паста ....не се препоръчва за хора с висок холестерол ,наднормено тегло и подскачащо кръвно  ....абе как така все вкусното и хубавото е забранено не знам ..знам ,че  тази паста е разкошна и ако можете да си позволите да я хапнете ще ви стане веднага любима! След като я нахвалих и порицах ето ви и рецептата: 

Продукти за една порция :
80 гр. спагети 
100 гр. бекон 
1 яйце
20 гр. пармезан 
чер пипер 
сол 
зехтин 
Нарежете бекона (пресен или пушен) на жулиени . В тиган налейте малко зехтин , сложете бекона и го запържете до златисто . Сварете спагетите според указанията на опаковката . Прецедете и ги прехвърлете в тиганчето . Разбийте яйцето и настъргания пармезан . Изсипете сместа върху пастата и бъркайте ( все на котлона ) докато яйцето стане на трохи . Изсипете в чиния , поръсете със щипка пармезан и чер пипер и сервирайте веднага ! 
Бърза ,лесна , вкусна , забранена  .... Да ви е сладко ....чаооо и хубава нова седмица! 



16.09.2012 г.

Понички - Doughnuts


Че като се завъртяха едни понички във Facebook при дамите ''По чехли'' още се питам дали беше международния ден на поничките или парад на същите организиран най - спонтанно от членовете на групата...каквото и да е било остави ме със зяпнала уста и мисълта , че има няма 10 год. от както не съм правила понички и е време да си припомня вкуса им.....Потърсих някоя рецепта в нета и попаднах на тази ! Ето продуктите и кратко описание как се приготвят тези вкусни понички...рецептата се оказа много сполучлива....


Продукти: 
20 гр. прясна мая
40 гр. краве масло 
30 мл. вода
45 гр. захар
175 мл. прясно мляко
370 гр. брашно + 20 гр. за доомесване 
1 яйце
щипка сол 
пудра захар 
ванилия


Смесете млякото и водата и ги затоплете . Сложете маята вътре да се разтопи . Добавете яйцето и разтопеното (но не горещо ) краве масло . Разбъркайте  брашното със захарта и щипка сол . Смесете всичко и започнете да месите . Поне 10 мин.! Прехвърлете тестото в нбрашнена купа . Намажете го отгоре с малко олио и покрийте с кърпа . Оставете да втаса за около 1 час . 
Готовото тесто разточете на тънка кора . Тестото е много еластично и се работи лесно с него! С чаша с по голям диаметър изрежете кръгове . С друга чашка направете кръгчета в средата  . 
Загрейте олио и пържете поничките до зачервяване . Не поемат много мазнина ,но ги извадете върху кухненска салфетка . Поръсете ги още топли с пудра захар смесена с една ванилия. Да ви е сладко.... от мен чаооооо и хубава неделя! Прегръдки за момичетата от ''По чехли '' !!!


14.09.2012 г.

Шоколадовите квадратчета на Маги


Мога да ям шоколад ,мога и да не ям...има обаче в къщи човек за който шоколада е цар и всичко шоколадово заслужава да бъде направено и опитано! Та така вечното  търсене на шоколадови рецепти ме отведе в блога на Маги и откриването на много ,много сладките и шоколадови квадратчета!  Благодаря ,Маги ,бяха отценени заслужено от шоколюбителя! Не съм променила нищо от рецептата която може да прочетете и там ! 

Продукти: 
1 ч.ч. брашно 
1 яйце
1 ч.ч. захар 
1 ч.ч. кисело мляко 
1/3 ч.ч. олио 
1 бакулвер 
1 ванилия
2 ч.л. какао
1/2 ч.ч. нарязани орехи 
50 гр. шоколад + 1 с.л. олио 

За масления крем :
80 гр. краве масло 
80 гр. пудра захар 
 1 ванилия

За глазурата : 
200 гр. черен шоколад 
2 с.л. олио 

Разбийте яйцето и захарта с тел ( не е необходимо много разбиване ! Добавете олиото и киселото мляко . На водна баня разтопете шоколада с 1 с.л. олио . Оставете го да се охлади и после на тънка струйка го добавете към останалите продукти. В купа смесете брашното , бакпулвера и какаото . Съберете двете смеси и прибавете нарязаните орехи . 
Изсипете в намазнена и набрашнена тавичка и печете на 180 гр. в предварително загрята фурна.  Разбийте пудрата захар ,кравето масло и ванилията на пухкав крем и намажете охладения сладкиш . Нарежете на квадратчета и залейте всяко едно с разтопения на водна баня шоколад. 
Оставете квадратчетата да се охладят и ...да ви е сладко :) ! Чудесни са! 
Още веднъж ти благодаря ,Маги за споделената рецепта :* ! 
                                        Хубава петъчна вечер..чаоооо и  прегръдка :* !



12.09.2012 г.

Телешки черен дроб с ябълки


Ако обичате да смесвате сладко и солено рецептата със сигурност ще ви хареса! Вземах я от сп.''Cucinare bene''! Веднъж , много отдавна правих пилешки пържоли с ябълки и салвия - много ми харесаха така комбинирани продукти ,затова реших да изпробвам и тази! 
Продукти: 
2 парчета тънко нарязан телешки черен дроб 
1 глава червен лук 
1 ябълка 
листа салвия 
чер пипер 
сол зехтин 
брашно 



Нарежете лука на едри полумесеци ,които оваляйте в брашно . В тиган загрейте зехтина и изпържете набрашнения лук за 5-6 мин. Извадете го и оставете върху кухненска салфетка за да се оцеди излишната мазнина . Набрашнете филетата черен дроб . Обелете и нарежете на резени (не много тънки ) ябълката . В същата мазнина (от лука) сложете листа салвия , филетата дроб и резените ябълки . Пържете всички продукти не повече от 5 - 6  мин. като ги обръщате за да се изпържат и от двете страни . Извадете от олиото върху салфетка . Посолете и поръсете с чер пипер . Изчакайте минута - две за се подсушат от мазнината и прехвърлете в чиния за сервиране . Наредете ябълките и лука върху филетата дроб и сервирайте веднага . Да ви е сладко....много вкусно ястие!Чаоооо и хубава вечер :* !



11.09.2012 г.

Шоколадов кейк с круши


Mного , много шоколадов ,вкусен и лесен за проготвяне кейк ...



Продукти:
125 гр. краве масло 
125 гр. брашно
25 гр. какао
25 гр. мед 
100 гр. захар 
100 мл. течна сметана
75 гр. черен шоколад
50 гр. бял шоколад
1 яйце
2 ч.л. бакпулвер 
1 ванилия
3 круши

Разбийте  с миксер кравето масло ,захарта, меда и ванилията на гладка маса .  Добавете яйцето  все така разбивайки с миксера . Разтопете шоколада на водна баня, изчакайте няколко минути да се поохлади и го излейте в сместа .  В отделна купа смесете брашното ,бакпулвера и какаото.  Добавяйте по малко в маслената смес като бъркате с дървена лъжица. Когато хомогенизирате добре излейте сметаната и продължете бъркането още 3-4 мин. 
Намокрете и изстискайте от водата голямо парче хартия за печене . Застелете с нея форма за кейк . Изсипете шоколадовата смес във формата . 
Измийте и подсушете 3 добре изрели круши (сорт ''Уйлям'') . Срежете ги на две и половинките с дръжка поставете в кексовото тесто . Печете кейка на 180 гр. в предварително загрята фурна .Ако видите ,че отгоре прегаря, а вътре е още суров покрийте с алуминиево фолио и така довършете печенето . 
Извадете кейка от формата и охладете на решетка . Разтопете белия шоколад и украсете по желание ! Консистенцията на кейка е много нежна и ронлива , но вкусна!



Да ви е сладко .....а от мен хубав следобед ...чаоооооооооо :) ! :* 






7.09.2012 г.

Песто ала дженовезе и трофие с песто - pesto alla genovese e trofie con pesto


 Бях казала в един свой пост ,че ще потърся някоя антична рецепта за песто дженовезе ,за да изпробвам подаръка на Мария - майката на Роби ! Рецептата сама дойде при мен с последното списание което си купих преди 3 дни . Там открих няколо думи за гастронома
Giovanni Battista Ratto  , който през 1863 год. я публикува в своя книга . 



Ще напиша продуктите така както са публикувани в рецептата и които спазих точно . Искам  да кажа ,че съм правила и друг път песто и разликата е само в количеството сирене което се използва . В тази рецепта има 2 вида сирене - пармезан и пекорино и малко повече като количество ..нещо което не ми допадна особенно ....усещаше се силното присъствие на пекориното ,което следващия път ще избегна . За мен беше така , за Роби обаче пастата беше супер ....всеизвестна е лудостта на италианците за сирена, повече от 400 вида имат!
Ето продуктите :
50 гр. пресни листа от босилек 
15 гр. кедрови ядки 
70 гр. настърган пармезан 
30 гр. пекорино
100 мл. зехтин
2 скилидки чесън
щипка едра сол 


Измийте и подсушете листата от босилек . Нарежете ги (не е необходимо да се режат на ситно ) и ги сложете в дървен хаван ,прибавете скилидките чесън ,солта и започнете да мачкате докато получите гладка зелена каша (ако ви харесва аромата на босилек ще останете очаровани как хубаво мирише в къщи) . Разбира се с пасатора всичко ще свърши за броени минутки ,но тук говорим за антична рецепта ,а в онези времена кой е чувал за пасатор! 
След като сте намачкали листата ,добавете кедровите ядки и счукайте и тях . Идва ред на пармезана и пекориното . Добавете го в хаванчето и налейте олиото. Все така намачквайки ,почуквайки хомогенизирайте сместа . Пресипете пестото в буркан и съхранявайте във фризер . 
Това беше по рецептата , а с нея върви и паста ''trofie''  ....



Сварете пастата според указанията на опаковката и я прецедете . Прехвърлете в дълбока купа и изсипете отгоре и няколко лъжици песто . Объркайте всичко добре и сервирайте веднага . Вкусът е особен ,но бързо ви става любим! 
Да ви е сладко :)... чаоооо от мен и хубава петъчна вечер! Сърдечна прегръдка !




6.09.2012 г.

Картофени кюфтета с гъби


Нищо особенно по рецептата , но пък много вкусно! От посочените продукти направих 6 кюфтенца! 
Продукти: 
3 средни по големина картофи 
2 големи гъби (печурка)
30 гр. ементал (стават по-хубави с ''фета") 
1 яйце 
3 с. л. галета 
сол 
чер пипер 
чубрица и магданоз
олио за пържене
Обелете и нарежете на кубчета картофите . Нарежете гъбите на филийки . Сложете продуктите в тенджерка с подсолена вода и варете до омекване на картофите ( 15-20 мин.). Когато са готови ,прецедете и пасирайте на пюре. Добавете сиренето , разбитото яйце , галетата и подправките . Омесете всичко добре и оставете за 15 мин. да се обикнат  съставките ! С лъжица вземайте по - малко от сместа и правете малки топчета които оваляйте в брашно и леко преплескайте . Пържете в силно загрята мазнина по 3-4 мин. на страна . Извадете кюфтенцата и го оставете върху кухненска салфетка да се оцеди излишната мазнина . Сервирайте топли с млечно - чеснов сос . 
Да ви е сладко :) .... а Ивана тази вечер няма да готви щото в Лорето има празник и се готви в големите казани на площада.....та отиваме на вечеря там ....и така до събота  ....очаквайте менюто от площада  и снимки разбира се! 
                                   Чаоооо и весела вечер :* ! Прегръдка най - сърдечна !


4.09.2012 г.

Кростата с круши и бадеми - Crostata di pere e mandorle


Май че няма по-разкошен плод от крушите за сладкиши ....иска ми се да направите тази кростата за да споделим чудесния и нежен вкус на бадемов крем с круши и маслено тесто  ! Рецептата е от сп.''Subito pronto'' . Веднага щом я видях реших ,че това ще е следващия сладкиш който ще направя.....няма да го хваля повече - уверете се сами !



Продукти: 
За тестото : 
120 гр. краве масло 
100 гр.захар 
210 гр. брашно 
1 яйце 
1/2 ч.л. бакпулвер

За пълнежа : 
100 гр. бадеми 
170 гр. захар
2 жълтъка 
200 мл. прясно мляко
20 гр. брашно 
1 к.ч. лимончело (ликьор от лимони ) 
40 гр. краве масло 
настърганата кора на 1 лимон
пудра захар за поръсване 
2-3 круши 

Първо си пригответе крушите като ги нарежете на тънки кръгчета . Залейте ги със сока на 1 лимон и 1/2 к. ч. лимончело . Приберете ги в хладилник докато приготвяте сладкиша.
Замесете меко ,маслено тесто от изброените продукти .Завийте тестото с дом. найлон и приберете за 30 мин. в хладилник . Пригответе си хартия за печене и отгоре и разточете вече охладеното тесто на тънка ( 5мм. ) кора. Прехвърлето кората с хартията в тавичка (24 см.) и оформете по високи бордове . Посипете дъното на сладкиша с половината от смлените бадеми и приберете тавичката в хладилника докато  приготвяте крема .



Смелете бадемите в блендер с 2 с.л. захар. Разбийте останалата (от 170 гр.) захар с двата жълтъка .Добавете брашното , 1/2 к. ч. лимончело (тук може да прочетете как се прави домашно лимончело) , кората от лимона , прясното мляко и останалата половина от смлените бадеми. Сложете сместа на умерен огън и бъркайте докато се сгъсти (5 мин.).
Отстранете  от огъня и добавете кравето масло ,бъркайте докато маслото се разтопи .  Изчакайте крема да се охлади напълно .


Извадете тавичката от хладилника и изсипете крема върху тестото . Отгоре наредете нарязаните круши . 
Печете на 180 гр. за около 35-40 мин. в предварително загрята фурна . Изключете фурната и оставете сладкиша вътре за още половин час. 
Извадете го от фурната , махнете хартията за печене и сложете в подходящ поднос . 
Поръсете с пудра захар и ..... да ви е сладко :) ! 



                                      Чаоооо и хубава вечер във вторник! Прегръдки !



3.09.2012 г.

Пица с аншоа и каперси


              И отново пица ...любима на всички и никога неомръзваща!



Продукти : 
За тестото : 
500 гр. брашно 
 50 мл. зехтин 
250 мл. вода 20 гр. прясна мая 
1 ч.л. захар 
2 ч.л. сол 
За гарниране: 
маринована аншоа 
 каперси 
маслини 
 моцарела 
доматено пюре 
зехтин 
риган 

От изброените за тестото продукти замесете меко тесто . Поставете го в набрашнена купа  ,намажете със зетин и покрийте с навлажнена кърпа. Когато тестото удвои обема си го разделете на няколко малки топки . Разточете с помощтта на точилка на тънки кори . 
Може да гарнирате с каквито продукти си пожелаете ,но аз ви предлагам тези ..Предложението дойде от Роби! И макар да имах съмнения как ще се съчетаят моцарела с риба пицата стана чудесна!



Та.... след като сте си разточили корите наредете отгоре няколко малки рибки (маринована аншоа) ,поръсете с каперсите ,сложете маслините и моцарелата нарязана на малки парченца. Тук -таме сложете по лъжица доматено пюре и зехтин . Поръсете с риган и печете на 190-200 гр. в предварително загрята фурна за 15-20 мин. 



                       Да ви е сладко ....чаооо и хубава нова седмица :* !!!