21.09.2012 г.
Руло от кайма с гъби и лук
Идеята за това руло изникна съвсем спонтанно ,стана неочаквано бързо и много вкусно ! Не съм пионер - откривател ,нито виртуоз - кулинар ( а как ми се иска) и не смятам ,че с тази рецепта съм открила ястието на века ,но съм доволна ,че от скромния ми опит в кухнята се получи нещо вкусно!
Продуктите са за 2 порции:
300 гр. кайма
5 гъби (печурка)
1 голяма глава лук
1 яйце+ 1 белтък
20 гр пармезан (може кашкавал)
1 филия сух хляб
1 скилидка чесън
чер пипер
галета
За печените картофи:
2 скилидки чесън
4-5 картофа
клонче пресен розмарин
чер пипер
галета
Нарежете гъбите на филийки , а лука на дребно . Запържете ги за 3-4 мин. налейте 1 к. ч. топла вода и задушете на слаб огън докато останат на мазнина .
Каймата замесете с яйцето , настъргания пармезан , пресования чесън , хляба накиснат и изцеден от водата . Подправете с чер пипер и сол . Намажете голямо парче хартия за печене с олио . Върху нея оформете правоъгълник от каймата . В средата на дълга редичка изсипете задушените гъби . С помощтта на хартията оформете руло. Разбийте белтъка и намажете добре отгоре и отстрани рулото . Посипете обилно с галета . Прехвърлете в тавичка .
Обелете и нарежете на резенчета картофите . Пресовайте скилидките чесън ,нарежете на ситно розмарина и объркайте . Овкусете картофите с чер пипер , посолете и ги объркайте с розмарина и чесъна . Посипете с галета ,отново разбъркайте и подредете в тавичката при рулото . Печете на 170 гр. за около час.
Сервирайте топло....да ви е сладко!Чаоооо и хубава петъчна вечер :* !
Снимките са от градината ми ,която след последния дъжд от преди 2 дни разцъфтя и позеленя сякаш не идва есен , а настъпва пролетта !
20.09.2012 г.
Пикантни камби с риба тон
Тези малки пикантни камбенца пълни с риба тон ,каперси и аншоа са типични за кухнята на Южна Италия - Сицилия ,Сардения ,Калабрия! Поднасят се за предястие и чудесно вървят даже и с мартини ....Рецептата с малки изменения е от тук ....
Продукти :
500 гр. малки люти камби
250 гр. риба тон (от консерва)
3-4 рибки аншоа
2 ч.л. каперси (мариновани )
За маринатата:
250 мл. оцет
250 мл. бяло вино
2 дафинови листа
зърна чер пипер
1 ч.л. сол
Почистете камбите от семки и меката вътрешна част . Сложете продуктите за марината в тенджера и ги кипнете . Добавете камбите и ги оставете в маринатата само 2 мин. след като е завряла . Трябва да бъдат твърди . Извадете ги и отцедете върху кухненска салфетка . Излейте олиото от консервите с риба тон . Може да смелите рибата с каперсите и аншоата в блендер , а може и като мен да намачкате с вилица рибата и да поставяте във всяко камбенце по каперса и да пълните . Наредете готовите камби в добре подсушени буркани . Напълнете ги до ръба със зехтин (може и слънчогледово олио ) . Първите два - три дни ги преглеждайте и ако има нужда доливайте с олио . Готови са за консумиране след 20 дни .
Страхотни са ...имате думата ми! Чаоооо и хубава вечер :* !
19.09.2012 г.
Кростата с портокалов крем
Пожелах я на секундата ...не само ,че беше много красива ,но обещаваше да бъде и много вкусна ....Освен това се оказа и много лесна за правене ....Рецептата открих тук и не съм променила нищо ,освен ,че я направих не с готова паста фрола ,а с рецептата за такава която знам ( на Роби от майка му) и ползвам за всички мои кростати .
За паста фрола:
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
220 гр брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
За крема :
3 жълтъка
60 гр захар
20 гр брашно
200 мл. мляко
2 портокала
50 гр. черен шоколад за гарниране
Омекналото краве масло разбийте добре със захарта . Добавете яйцето . Брашното размесете с бакпулвера и ванилията . Добавете го към маслената смес и замесете меко тесто . Отначало тестото е на трохи ,но при месенето се хомогенизира добре и се работи лесно с него. Понякога го оставям за 30 мин. в хладилник ,когато нямам време обаче започвам веднага да точа кората ....не немирам разлика от престоялото и веднага приготвеното . Върху хартия за печене разточете кора с дебелина около 5 мм. Прехвърлете я в тавичка (24 см.) Оформете високи бордове . Изрежете си диск от алуминиево фолио и го сложете върху тестото . Вътре изсипете зрял боб. Печете на 180 гр. около 20 мин. ....Когато видите ,че ръбчетета са покафенели махнете фолиото с боба .
Продължете печенето още 5-6 мин. Оставете тавичката във фурната до изстиването и.
Сега вече може да си приготвите крема . Настържете кората на единия портокал и го изцедете . Разбийте жълтъците със захарта . Добавете брашното , настърганата кора и сока на портокала . Излейте и млякото . Варете крема на слаб котлон като бъркате непрекъснато до сгъстяването му. Оставете го да се охлади добре .
Изсипете крема върху масления блат . Подравнете . Изчакайте да стегне добре . Обелете и почистете от ципите другия портокал . Наредете парченца от него върху крема.
Разтопете на водна баня шоколада . Напълнете малка спринцовка с него и украсете кростатата . Това е ! Разкошен сладкиш :) ...уверете се сами и да ви е сладко!
Чаоооооо и хубава сряда .....А аз започвам да стягам куфарите ....в неделя си тръгвам за България! Прегръдки :* !
17.09.2012 г.
Спагети карбонара - La carbonara
Любима , забранена за мен паста ....не се препоръчва за хора с висок холестерол ,наднормено тегло и подскачащо кръвно ....абе как така все вкусното и хубавото е забранено не знам ..знам ,че тази паста е разкошна и ако можете да си позволите да я хапнете ще ви стане веднага любима! След като я нахвалих и порицах ето ви и рецептата:
Продукти за една порция :
80 гр. спагети
100 гр. бекон
1 яйце
20 гр. пармезан
чер пипер
сол
зехтин
Нарежете бекона (пресен или пушен) на жулиени . В тиган налейте малко зехтин , сложете бекона и го запържете до златисто . Сварете спагетите според указанията на опаковката . Прецедете и ги прехвърлете в тиганчето . Разбийте яйцето и настъргания пармезан . Изсипете сместа върху пастата и бъркайте ( все на котлона ) докато яйцето стане на трохи . Изсипете в чиния , поръсете със щипка пармезан и чер пипер и сервирайте веднага !
Бърза ,лесна , вкусна , забранена .... Да ви е сладко ....чаооо и хубава нова седмица!
16.09.2012 г.
Понички - Doughnuts
Продукти:
20 гр. прясна мая
40 гр. краве масло
30 мл. вода
45 гр. захар
175 мл. прясно мляко
370 гр. брашно + 20 гр. за доомесване
1 яйце
щипка сол
пудра захар
ванилия
Смесете млякото и водата и ги затоплете . Сложете маята вътре да се разтопи . Добавете яйцето и разтопеното (но не горещо ) краве масло . Разбъркайте брашното със захарта и щипка сол . Смесете всичко и започнете да месите . Поне 10 мин.! Прехвърлете тестото в нбрашнена купа . Намажете го отгоре с малко олио и покрийте с кърпа . Оставете да втаса за около 1 час .
Готовото тесто разточете на тънка кора . Тестото е много еластично и се работи лесно с него! С чаша с по голям диаметър изрежете кръгове . С друга чашка направете кръгчета в средата .
Загрейте олио и пържете поничките до зачервяване . Не поемат много мазнина ,но ги извадете върху кухненска салфетка . Поръсете ги още топли с пудра захар смесена с една ванилия. Да ви е сладко.... от мен чаооооо и хубава неделя! Прегръдки за момичетата от ''По чехли '' !!!
14.09.2012 г.
Шоколадовите квадратчета на Маги
Продукти:
1 ч.ч. брашно
1 яйце
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч. олио
1 бакулвер
1 ванилия
2 ч.л. какао
1/2 ч.ч. нарязани орехи
50 гр. шоколад + 1 с.л. олио
За масления крем :
80 гр. краве масло
80 гр. пудра захар
1 ванилия
За глазурата :
200 гр. черен шоколад
2 с.л. олио
Разбийте яйцето и захарта с тел ( не е необходимо много разбиване ! Добавете олиото и киселото мляко . На водна баня разтопете шоколада с 1 с.л. олио . Оставете го да се охлади и после на тънка струйка го добавете към останалите продукти. В купа смесете брашното , бакпулвера и какаото . Съберете двете смеси и прибавете нарязаните орехи .
Изсипете в намазнена и набрашнена тавичка и печете на 180 гр. в предварително загрята фурна. Разбийте пудрата захар ,кравето масло и ванилията на пухкав крем и намажете охладения сладкиш . Нарежете на квадратчета и залейте всяко едно с разтопения на водна баня шоколад.
Оставете квадратчетата да се охладят и ...да ви е сладко :) ! Чудесни са!
Още веднъж ти благодаря ,Маги за споделената рецепта :* !
Хубава петъчна вечер..чаоооо и прегръдка :* !
12.09.2012 г.
Телешки черен дроб с ябълки
Продукти:
2 парчета тънко нарязан телешки черен дроб
1 глава червен лук
1 ябълка
листа салвия
чер пипер
сол зехтин
брашно
11.09.2012 г.
Шоколадов кейк с круши
Mного , много шоколадов ,вкусен и лесен за проготвяне кейк ...
Продукти:
125 гр. краве масло
125 гр. брашно
25 гр. какао
25 гр. мед
100 гр. захар
100 мл. течна сметана
75 гр. черен шоколад
50 гр. бял шоколад
1 яйце
2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия
3 круши
Разбийте с миксер кравето масло ,захарта, меда и ванилията на гладка маса . Добавете яйцето все така разбивайки с миксера . Разтопете шоколада на водна баня, изчакайте няколко минути да се поохлади и го излейте в сместа . В отделна купа смесете брашното ,бакпулвера и какаото. Добавяйте по малко в маслената смес като бъркате с дървена лъжица. Когато хомогенизирате добре излейте сметаната и продължете бъркането още 3-4 мин.
Намокрете и изстискайте от водата голямо парче хартия за печене . Застелете с нея форма за кейк . Изсипете шоколадовата смес във формата .
Измийте и подсушете 3 добре изрели круши (сорт ''Уйлям'') . Срежете ги на две и половинките с дръжка поставете в кексовото тесто . Печете кейка на 180 гр. в предварително загрята фурна .Ако видите ,че отгоре прегаря, а вътре е още суров покрийте с алуминиево фолио и така довършете печенето .
Извадете кейка от формата и охладете на решетка . Разтопете белия шоколад и украсете по желание ! Консистенцията на кейка е много нежна и ронлива , но вкусна!
Да ви е сладко .....а от мен хубав следобед ...чаоооооооооо :) ! :*
7.09.2012 г.
Песто ала дженовезе и трофие с песто - pesto alla genovese e trofie con pesto
Giovanni Battista Ratto , който през 1863 год. я публикува в своя книга .
Ще напиша продуктите така както са публикувани в рецептата и които спазих точно . Искам да кажа ,че съм правила и друг път песто и разликата е само в количеството сирене което се използва . В тази рецепта има 2 вида сирене - пармезан и пекорино и малко повече като количество ..нещо което не ми допадна особенно ....усещаше се силното присъствие на пекориното ,което следващия път ще избегна . За мен беше така , за Роби обаче пастата беше супер ....всеизвестна е лудостта на италианците за сирена, повече от 400 вида имат!
Ето продуктите :
50 гр. пресни листа от босилек
15 гр. кедрови ядки
70 гр. настърган пармезан
30 гр. пекорино
100 мл. зехтин
2 скилидки чесън
щипка едра сол
Измийте и подсушете листата от босилек . Нарежете ги (не е необходимо да се режат на ситно ) и ги сложете в дървен хаван ,прибавете скилидките чесън ,солта и започнете да мачкате докато получите гладка зелена каша (ако ви харесва аромата на босилек ще останете очаровани как хубаво мирише в къщи) . Разбира се с пасатора всичко ще свърши за броени минутки ,но тук говорим за антична рецепта ,а в онези времена кой е чувал за пасатор!
След като сте намачкали листата ,добавете кедровите ядки и счукайте и тях . Идва ред на пармезана и пекориното . Добавете го в хаванчето и налейте олиото. Все така намачквайки ,почуквайки хомогенизирайте сместа . Пресипете пестото в буркан и съхранявайте във фризер .
Това беше по рецептата , а с нея върви и паста ''trofie'' ....
Сварете пастата според указанията на опаковката и я прецедете . Прехвърлете в дълбока купа и изсипете отгоре и няколко лъжици песто . Объркайте всичко добре и сервирайте веднага . Вкусът е особен ,но бързо ви става любим!
Да ви е сладко :)... чаоооо от мен и хубава петъчна вечер! Сърдечна прегръдка !
6.09.2012 г.
Картофени кюфтета с гъби
Нищо особенно по рецептата , но пък много вкусно! От посочените продукти направих 6 кюфтенца!
Продукти:
3 средни по големина картофи
2 големи гъби (печурка)
30 гр. ементал (стават по-хубави с ''фета")
1 яйце
3 с. л. галета
сол
чер пипер
чубрица и магданоз
олио за пържене
Обелете и нарежете на кубчета картофите . Нарежете гъбите на филийки . Сложете продуктите в тенджерка с подсолена вода и варете до омекване на картофите ( 15-20 мин.). Когато са готови ,прецедете и пасирайте на пюре. Добавете сиренето , разбитото яйце , галетата и подправките . Омесете всичко добре и оставете за 15 мин. да се обикнат съставките ! С лъжица вземайте по - малко от сместа и правете малки топчета които оваляйте в брашно и леко преплескайте . Пържете в силно загрята мазнина по 3-4 мин. на страна . Извадете кюфтенцата и го оставете върху кухненска салфетка да се оцеди излишната мазнина . Сервирайте топли с млечно - чеснов сос .
Да ви е сладко :) .... а Ивана тази вечер няма да готви щото в Лорето има празник и се готви в големите казани на площада.....та отиваме на вечеря там ....и така до събота ....очаквайте менюто от площада и снимки разбира се!
Чаоооо и весела вечер :* ! Прегръдка най - сърдечна !
4.09.2012 г.
Кростата с круши и бадеми - Crostata di pere e mandorle
Май че няма по-разкошен плод от крушите за сладкиши ....иска ми се да направите тази кростата за да споделим чудесния и нежен вкус на бадемов крем с круши и маслено тесто ! Рецептата е от сп.''Subito pronto'' . Веднага щом я видях реших ,че това ще е следващия сладкиш който ще направя.....няма да го хваля повече - уверете се сами !
Продукти:
За тестото :
120 гр. краве масло
100 гр.захар
210 гр. брашно
1 яйце
1/2 ч.л. бакпулвер
За пълнежа :
100 гр. бадеми
170 гр. захар
2 жълтъка
200 мл. прясно мляко
20 гр. брашно
1 к.ч. лимончело (ликьор от лимони )
40 гр. краве масло
настърганата кора на 1 лимон
пудра захар за поръсване
2-3 круши
Замесете меко ,маслено тесто от изброените продукти .Завийте тестото с дом. найлон и приберете за 30 мин. в хладилник . Пригответе си хартия за печене и отгоре и разточете вече охладеното тесто на тънка ( 5мм. ) кора. Прехвърлето кората с хартията в тавичка (24 см.) и оформете по високи бордове . Посипете дъното на сладкиша с половината от смлените бадеми и приберете тавичката в хладилника докато приготвяте крема .
Смелете бадемите в блендер с 2 с.л. захар. Разбийте останалата (от 170 гр.) захар с двата жълтъка .Добавете брашното , 1/2 к. ч. лимончело (тук може да прочетете как се прави домашно лимончело) , кората от лимона , прясното мляко и останалата половина от смлените бадеми. Сложете сместа на умерен огън и бъркайте докато се сгъсти (5 мин.).
Отстранете от огъня и добавете кравето масло ,бъркайте докато маслото се разтопи . Изчакайте крема да се охлади напълно .
Извадете тавичката от хладилника и изсипете крема върху тестото . Отгоре наредете нарязаните круши .
Печете на 180 гр. за около 35-40 мин. в предварително загрята фурна . Изключете фурната и оставете сладкиша вътре за още половин час.
Извадете го от фурната , махнете хартията за печене и сложете в подходящ поднос .
Поръсете с пудра захар и ..... да ви е сладко :) !
Чаоооо и хубава вечер във вторник! Прегръдки !
3.09.2012 г.
Пица с аншоа и каперси
Продукти :
За тестото :
500 гр. брашно
50 мл. зехтин
250 мл. вода 20 гр. прясна мая
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол
За гарниране:
маринована аншоа
каперси
маслини
моцарела
доматено пюре
зехтин
риган
От изброените за тестото продукти замесете меко тесто . Поставете го в набрашнена купа ,намажете със зетин и покрийте с навлажнена кърпа. Когато тестото удвои обема си го разделете на няколко малки топки . Разточете с помощтта на точилка на тънки кори .
Може да гарнирате с каквито продукти си пожелаете ,но аз ви предлагам тези ..Предложението дойде от Роби! И макар да имах съмнения как ще се съчетаят моцарела с риба пицата стана чудесна!
Да ви е сладко ....чаооо и хубава нова седмица :* !!!
Абонамент за:
Публикации (Atom)