17.10.2012 г.

Сладкиша с грис , ябълки и круши на Роси


Нямах хамлетовските съмнения на Роси за направата на този сладкиш ,нито пък стоическото и търпение да го споделя следващата година  ...щом го видях вчера при нея 
реших веднага какъв ще бъде десерта ! И на сбърках....Роби остана очарован от прекрасния му  дъх на канела влюбена в ябълките и крушите ! 


Рецептата спазих дословно и ви я пиша така както е при Роси :
Продукти :
За сухата смес :
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
3/4 ч.ч. захар
1 ванилия 
2 ч.л. канела 
1 бакпулвер

За плодовата смес :
2 ябълки 
2 круши
1/4 ч. ч. захар 
1/2 есенция ром 

За поръсване : 
120 гр. краве масло (не сложих олио )
около 100 гр. едро счукани орехи 
пудра захар 



В купа смесете хубаво  всички сухи съставки . Настържете си плодовете  (аз ги настъргах на по-едро ренде ) Смесете ги със захарта и ромовата есенция . Счукайте орехите и разтопете кравето масло . Може да смесите наполовина краве масло и олио всичко до 120 мл. Аз го направих само с краве масло  .
Застелете  тавичка с хартия за печене . Дъното и намажете с олио . 
Вслушах се в съвета на Роси и започнах да редя сладкиша първо от сухата смес . Следва плодовия пласт , поръсвате с разтопеното масло , малко орехи и отново суха смес . Завършете със сухата смес , поръсете с орехи и масло . Станаха 2 плодови и 3 сухи пласта . Печете сладкиша на 170 гр. около 50 - 60 мин. 
Изчакайте да се охлади добре и си резнете едно голямо парче ...както направих аз ,а уж съм на диета! Разкошен ! 
Роси , благодаря ти за рецептата ! 
Чаооооооооо от мен с пожелание за красива есенна вечер :* ! 



17 коментара:

  1. Набелязах сладкиша при Роси, а сега виждам тази прелест и при теб, Ив! Страхотен изглежда, вкусен и сочен! Сърдечни поздрави! :))

    ОтговорИзтриване
  2. И при мен няма да му се размине-просто е неустоим.
    Целувки.....

    ОтговорИзтриване
  3. Браво, Ваня,много добре ти се е получил.И хубави, слънчеви снимки си му направила.Щом при теб и Роси изглежда толкова добре,значи нямам съмнения!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ванчеее много вкусен сладкиш!!!А като го гледам на тия красиви снимки така апетитно и сочно изглежда.че..как да не му се прияде на човек:) :) :)Прегръдки и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Въобще никакви съмнения не трябва да имате - сладкишът е превъзходен!
    Ивана, поздравления за прекрасно поднесения сладкиш!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасно изглежда и при теб сладкиша!
    Като гледам последната снимка ми иде да запретна ръкави.:)
    Записала съм си го,ще се прави.
    Приятен ден ,Ваня!

    ОтговорИзтриване
  7. Ванюша,как само ме зарадва!Много благодаря за доверието и най-вече ми е драго,че ви се е усладил като на нас!станал е наистина разкошен,а снимките ти са направо в друга ера-великолепни!
    Мила прегръдка от мен и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Ванче, чуден ти е сладкиша и си грабвам това парче от последната ти снимка веднага.:)
    Прегръщам те мила ми приятелко!

    ОтговорИзтриване
  9. Ийв, снимките са невероятно красиви!
    Сладкиша ти се е получил невероятно!
    Ароматен и сочен.
    Пожелавам ти един чудесен ден!
    Целувки*)

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни снимки на един много сочен и вкусен сладкиш! И ти, и Роси толкова апетитно го представяте този сладкиш, че се изкушавам и аз да го направя! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. А гриса може ли да се замени с нещо....не ни е любим :(
    Браво Ивана,изглежда чуден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ,Кате ... не знам дали ще може да се замени ...не мога да отговоря :( !

      Изтриване
  12. Благодаря ,момичета за милите ви думи :) !
    Прегръдки и хубава вечер :* !

    ОтговорИзтриване
  13. Още един чудесен сладкиш. Освирепявам вече от глад. :)))
    Така е, който му се събира да гледа манджи за месеци напред, цял ден гледа и тъпче нещо, че да залъже глада. Добре че идва време за вечеря:)

    ОтговорИзтриване