9.11.2012 г.
Кростата с банани - Crostata di banane
Един от най правените сладкиши в къщи :) ...Рецептата е от тук , по нея промених само тестото ,защото посоченото освен ,че е готово е и леко солено ! Нямам представа защо пък са решили точно с такова да я направят :) ! Аз ползвах това което си приготвям винаги за кростата !
Продукти за тестото :
210 гр. брашно
110 гр. краве масло
100 гр. захар
1 яйце
1 к. л. бакпулвер
1 ванилия
За крема :
2 жълтъка
250 мл. прясно мляко
3 с.л. захар
1 с.л. брашно
кората на един лимон
За гарниране :
2 банана
50 гр. черен шоколад
сока на 1 лимон
Нарежете маслото на малки парчета . Смесете го със захарта и баршното примесено с бакпулвера . Сложете и леко разбитото яйце , ванилията . Замесете меко тесто . Направете го на топка ,увийте в найлон и приберете в хладилник за 30 мин.
Застелете дъното на тавичка (24 см.) с намокрена и изцедена от водата хартия за печене .
Разточете охладеното тесто на кръг . С помощта на точилка го прехвърлете в тавичката , като оформите високи бордове . Надупчете с вилица дъното на тестото , застелете с алуминиево фолио и насипете отгоре боб . Ето тук и тук може да видите как става .
Сложете тавичката в загрята на 180 гр. фурна и изпечете блата .
Изпечената кростата оставете да се охлади , а бобчето приберете за следващата :) !
Разбийте двата жълтъка със захарта и брашното и добавете млякото . Сложете на котлон и бъркайте докато крема се сгъсти . Отнемете от огъня и добавете настърганата лимонова кора . Разбърквайте от време на време за да не се получи отгоре коричка .
Кростатата охладена ,крема също - остава да ги съберете :)....налейте кремчето в тестената черупка и изчакайте още час .
Нарежете бананите на кръгчета и ги напръскайте с лимоновия сок. Така няма да покафенеят , а ще си останат жълти даже и на другия ден.
Наредете ги в кръг и полейте с разтопения на водна баня шоколад !
Да ви е сладко :) !
Чаооооо и хубава петъчна вечер :* !!!
ЕЕЕ не се издържа вече с твоите изкушения значи!:)))
ОтговорИзтриванеНеустоима е кростата пък и снимките ти са фантазия!!!!
Прегръщам те силно мила!
И аз мисля като Зиче! При това много красиво декорирани изкушения :)
ОтговорИзтриванеПоздравления за поредното чудесно предложение!
Слънчев уикенд ти желая, и вкусен, и вкусен, в което не се и съмнявам :)
Благодаря ,Зиче ,Инче :) ...хубав уикенд и на вас ! И вкусен ,вкусен :))) !
ОтговорИзтриванеПоредното вкусно предложение-креместобананово изкушение.
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Хубава петъчна вечер!
Ехе, тези твои кростати са коя от коя по-хубава!Такова креместо е много изкушаващо!И много красиво е оформена!Поздрави1
ОтговорИзтриванеееее ама това не се трае,тръгвам за Италия:)))
ОтговорИзтриванестрахотна кростата мила!
Прекрасни почивни дни ти желая!
прегръдки
Голяма вкусотия! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеЧудесна кростата, Ив! Много ми харесва твоят вариант за тестото, при първа възможност ще го изпробвам. Хубава вечер! :))
ОтговорИзтриванеАма така апетитно си ги наредила тези кръгчета!
ОтговорИзтриванеИ тестото и пълнежът са супер вкусни!
Сърдечни прегръдки и приятни почивни дни!
Вчера и днес си просто неустоима с тия вкусоти! Поздрави, Ив!
ОтговорИзтриванеВаня, ти си специалист-експерт в кростатите!Наистина коя от коя ,по-красиви и несъмнено вкусни!Онази портокаловата също е много красива, а тази,наредена като за изложба!Целувки и прегръдки и приятен уйкенд!
ОтговорИзтриванеО, не последната снимка я махни, моля те, не се издържа просто!!!!!!!!!!!! Ив, как я направи тази снимка, от кростата ли е от какво ли не знам, обаче ще излезе през монитора ти казвам. Да излезе, ама очи пълни, а ръце празни:). Страхотна е!!!!!!!!!!!
ОтговорИзтриванеВълшебство някакво си сътворила :о и не мога да се отлепя от монитора! Прекрасно изглежда! Поздрави и хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеБожествен сладкиш!
ОтговорИзтриванеПодкрепям всички изказали се преди мен и те поздравявам за прекрасния сладкиш,Ваня!
ОтговорИзтриванеПри теб е винаги красиво и вкусно!
Хубав уикенд ти желая! :)
След малко почвам да го майсторя и аз тоя разкош.Чуден изглежда. Приятни почивни дни :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви ,момичета за отделеното време ,за хубавите думи ,за приятелството Ви !
ОтговорИзтриванеС прегръдка ! Пожелавам Ви сладки почивни дни :) !
Този сладкиш ми е сред любимите! Не знаех, че му казват кростата. Аз като го приготвям си го наричам пай.
ОтговорИзтриванеА такаааа:)
ОтговорИзтриванеКростата или пай, все ми е едно:) това което виждам е божествено!
А аз се чудя какъв сладиш да спретна за утрешния празник!!!
Прегръдки Ванюша!
Неустоимо изглежда, Ивана!
ОтговорИзтриванеПоследната снимка е страшно изкусителна!
Поздрави и хубава неделя :)
Ив, наистина е неустоим този сладкиш! Хубава вечер от мен!
ОтговорИзтриванеВанюшка, гледам снимчиците с чашка кафе в ръка и преглъщам ли преглъщам! Просто е невъзможно да не усетиш вкуса на това прекрасно сладкишче и да не му се насладиш (макар и от разстояние)! Да си жива и здрава миличка! Целувки и прегръдки!!
ОтговорИзтриванеИв, кростатата ти е страхотна, но никога няма да забравя другата ти, портокаловата- омая ме с вида си, чакам да се появят хубави портокали, за да я направя някой ден! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеОх, какъв хубав блог имало тук! Пък аз чак сега разбирам :) Ще го следя с интерес! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Елена :) ! Надявам се да ти харесат рецептите ми !
ИзтриванеС поздрав !