Ако вие сте луднали по Джейми Оливър ,то аз съм луда по Габриеле Бончи :)...Кой е той:)? Един страхотен майстор пицар , хлебар и вълшебник на всичко което се прави с тесто . Поне 2-3 пъти в седмицата участва със свои рецепти в предаването на Антонела Клеричи ''La prova del cuoco '' и винаги това което прави и показва ме оставя с отворена уста :)) ! Така беше и с тази рецепта , той сготви токачка в хлебна кора ,аз замених токачката с пиле :) ! Предлагам ви рецепта , да си оближеш пръстите :) ....
Продукти :
за тестото :
600 гр. брашно
1 равна с.л. сол
20 гр. мая (кубче)
1 ч. л. захар
300 мл. хладка вода
3 с.л. зехтин
За пилето :
пиле около 1.600
розмарин ,салвия , дафинов лист
скилидки чесън , сол, чер пипер
Замесете тесто от изброените продукти . Сложете го в набрашнена купа , намажете с малко зехтин , покрийте с навлажнена кърпа и оставете да удвои обема си .
Посолете(отвътре и отвън ) и овкусете с чер пипер пилето . В коремчето му сложете скилидки (цели ,необелени ) чесън , клонка розмарин , листа салвия и дафинов лист . Под крилцата също забучкайте малко от зелените подправки и чесън.
Разточете втасалото тесто на набрашнена повърхност (не много тънко ) и сложете пилето в центъра му . Загърнете първо от едната страна тестото , после от другата и подгънете краищата на тестото под пилето .
В тава застелете хартия за печене . Сложете пиленцето в средата , мушнете тавичката във фурната на 160 гр. и имайте търпение за час -два докато се опече този разкош :) !
Бончи каза: на килограм месце час печене така , че ако завалийката която ще печете е по-голяма съобразете времето с теглото и :) !
Изчакайте леко да се охлади кората и отрежете капаче ...... зяпналата уста тук е задължителна :)))) !
В чиния сложете от хлебната кора ,а отгоре разположете парчета месо , печени на фурна картофки или задушен със скилидка чесън и зехтин спанак !
Нека ви е сладко така както беше на нас снощи :) !
Хубава нова седмица ...чаооооооо !
Ваня,определено ме изуми с тази рецепта!Представям си как добре се е задушило пиленцето...и като бонус хруптава коричка!
ОтговорИзтриванеЧудесно изглежда,много оригинална идея!
Поздрави и прегръдка голяма!
Благодаря ,Мире ! Да ти кажа и аз бях изумена докато я гледах в предаването :) ! Толкова лесна и семпла , а ефекта поразителен :)) !
ИзтриванеПрегръдка и хубав следобед !
Виждала съм и супа в тестена купа, но никога не съм пробвала. Това ще го пробвам
ИзтриванеНевероятна рецепта, Ив! Изглежда страхотно - вкусно, апетитно, ароматно...
ОтговорИзтриванеПрекрасна вечер! :)
Благодаря ,Дани :) !
ИзтриванеПрегръдка ,мила и спокойна вечер и на теб :) !
Ивче, станало е невероятно! Представям си и колко е вкусно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :)...беше наистина вкусно ,особенно напоената с аромати хлебна кора :) !
ИзтриванеАморе направо изби рибата с тази рецепта.:)
ОтговорИзтриванеНевероятна ,хем лесна, хем сама приготвяща се абе за мен работа.:)))
Хлебчето как се е припекло пък и пиленцето си представям колко е станало крехко в тестото оххх.. винаги като влезна при теб ме караш да преглъщам ....
Силно те прегръщам мила моя!
Зиче , хихи ...снощи с тази рецепта участвах в конкурса ''да те хареса свекървата '' :))) ! Мисля ,остана доволна от снахата :))))))) 1
ИзтриванеБлагодаря ,мила наистина е за теб ребота ,а и знам че ще я направиш майсторски ::) ! Прегръдка ,мила ми и хубава вечер !
ААААА ти за това толкова си се старала така ли ХИ ХИ ..:))))))))))))))
ИзтриванеСъбери им очите на тези италианки да видят българките какви са домакини.!
СТРАШНА РЕЦЕПТА-ПОЗДРАВЛЕНИЯ!Пък и люти чушки за още по-добър апетит-нямаш грешка!
ОтговорИзтриванеПрегръдки от мен,Ванче!
Благодаря ти ,Жижка :* ! И от мен топла прегръдка !
ИзтриванеИвана, шашна ме с тази рецепта и снимки... Спазих задължителното условие и... ето ме със зяпнала уста :)) Изглежда убийствено апетитно! Благодаря за рецептата. Ще я приложа в скоро време :) Поздрави, прегръдки и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Елти :)...аз този Бончи го гледам само така .... със зяпнала уста:) ! Като се появаи и казва ....днес ще правим пица ....аз си мисля , е, че какво толкова ...знаем я пицата , а накрая на рецептата , ако искаш вярвай ръкопляскам и изпращам въздушни целувки на телевизора :)...Роби си умира от смях :)) !
ИзтриванеХубава вечер и се надявам да ти хареса (няма как иначе :) рецептата като я направиш :) !
Чао , прегръдка !
Здравей!
ОтговорИзтриванеПоздравявам те за страхотната рецепта и бих искала и аз да я направя, но нещо не разбрах за загъването с тестото как точно става. Може ли да ми обясниш по-подробно. Благодаря предварително
Вероника
Вероника , след като разточиш тестото в средата слагаш пилето , вземаш от страничния край и загъваш , после другия страничен , слагаш отготе и в двата къси края ,там където са предполагаемите крака и глава подгъваш под пилето ....абе , загъваш го като бебе без да му се виждат краката и главата :) !Дано обясних добре :) ! Ще се справиш ,не е трудно !
ИзтриванеСподели после ! Хубава вечер !
Дааа, разбрах, мерси много )))
ИзтриванеИв,пилето и палтенцето му са повече от прекрасни........
ОтговорИзтриванеНе съм попадала на рецептите на Габриеле Бончи ,но вече съм му фенка.Прегръдки и поздрави както за рецептата,така и за празника:)!
Благодаря ,Миленка , а Бончи е сладур макар със шкембенце :) ...ще сложа негова снимка при следващата приготвена рецепта :) ! Честит празник и на теб ! Прегръдка !
ИзтриванеПоздравления за интересната,а и лесна рецепта Ива:))) Хубаво палтенце си спретнала за пиленцето,а може да се сложи и нещо в коремчето като топено сиренце,гъбки и.н. става ли? Благодаря ти за споделената вкуснотийка:))))
ОтговорИзтриванеЛюбов от пръв поглед, това направо ме разби! Правя при първа възможност! Прегръдка, Ив!
ОтговорИзтриванеАаааа,ти тотално ме разби с това пиле!Гледай каква вкусна хралупа си му направила,браво,уникална рецепта!Със сигурност е било много ароматно и крехко,Ив!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеНаправо зяпнах,наистина!Много интересна рецепта,Ванюша,нямаш спиране!Поздрави и успешна нова седмица!
ОтговорИзтриванеМоже ли човек да не е със зяпнала уста пред това оригинално изкушение?!:)
ОтговорИзтриванеНищо сложно, но изключително ефектно!
Силни прегръдки, Ив!
Ей, страхотна рецепта. Ама за мен си е малко сложничка. Ив, страшна си!!
ОтговорИзтриванеStahotna e!
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) !
ИзтриванеСупер идейно,браво!
ОтговорИзтриванеМного вкусничко изглежда и ми се ще да го направя, но имам два въпроса:
ОтговорИзтриване1. Оставя ли се да втаса отново след като завиеш пилето?
2.В студена фурна ли го мяташ или е предварително загрята?
Едва ли ще го докарам като твоето,но е толкова съблазнително...:)
Йонка
Не , не се оставя да втаса завито , а включваш фурната и го слагаш , докато фурната достигне 160 гр.си втасва отново . И аз мислех като теб ,че няма да го направя ,но се оказа много лесно :) ! Ще се справиш , сигурна съм :) ! Успех и хубав ден !
ИзтриванеБлагодаря от сърце, Маруся , Павлинка , Роси ,Таня ,Тили ,Вили ,Ели :) ! Хубав ден , момичета !
ОтговорИзтриванеИв, много интересно предложение!
ОтговорИзтриванеПекла съм риба в тесто, но пиле, никога! БЛагодаря, че сподели!Очаквам с нетърпение следващото ти предложение!Интересни неща представяш!
Благодаря ,Бети :) ! Аз пък се прехласвам по твоите торти страхотни са !
ИзтриванеПоздрав и хубава сряда !
Здравейте, Ивана! Рецептата е невероятна. Не можах да се успокоя откак я видях в блога ви. Снощи я направих, наистина е много лесна.А ефектът при поднасянето е страхотен!
ОтговорИзтриванеУникално вкусно!!!! Много, много ви благодаря, че я споделихте.
:)) Радвам се , че ми се доверихте за направата и съм доволна ,че ви е харесала !
ИзтриванеА ефекта знам какъв е ...:))) ококорени очи и възхитени погледи , напълно достатъчни за един кулинар :) !
Хубави почивни дни ,Мария !
Ив, мила, целувам те за тази рецепта! Вчера нагостих приятели и аз доволно си хапнах от нея. Мнооого вкусно, много! Пилето се топи направо. Огромни благодарности за рецептата! Скоро ще си я запиша и в моята виртуална тетрадка (блог:))
ОтговорИзтриванеЕееее ,много ми харесва когато споделяме общи вкусове и рецепти :) ! Благодаря ,Елти ! Ще чакам с нетърпение да видя какви си ги свършила :))) ! Вярвам , станало е приказка :) !
ИзтриванеЦелувки и от мен !
Мога да кажа само "УНИКАЛНО".Лесна а и със сигурност много вкусно :)
ОтговорИзтриванеЩе я приготвя като дойдат децата , и да участвам и аз в конкурс "да ме хареса снахата" хи хи хи
Поздравления за прекрасните неща които създавяш!
Благодаря ти ,Елза :) ! Конкурса ще спечелиш със сигурност :) !
ИзтриванеХубав ден !
Това ме грабна! Определено ще се пробва! Благодаря за рецептата! Поздрави:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря :), пробвай - докладвай :) !
ИзтриванеПоздрав и хубав четвъртък !
Направо съм възхитена от това което видях , но имам въпрос - домашно пиле около 4 кг дали ще се изпече в това тесто ? И дали тестото няма да изгори съвсем ако се пече 4 часа? Да му сложа ли фолио или да пробвам само с бутчетата на пилето да не слагам цялото?
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Анонимен ! Не знам за толкова голямо пиле ,нямам представа , това беше най-голямото което пекох .И снощните петленца ,но те бяха по 400 гр. всяко и тях ги пекох 50 мин. ! Абе с една дума ,щом тестото получи хубав загар ,и вътре е готово :) !
ИзтриванеЛеле чак сега я втасахме ми то тогава няма да се получи с моето голямо домашно пиле?!?!? Какво да правя сега?
ОтговорИзтриванеBlagodarq , 4udesna recepta , zadaljitelno 6te q probvam , tova e ideq za Koleda , no smqtam da probvam s palneno pile :)
ОтговорИзтриванеТова пиле е феноменално, гостите ми не просто останаха със отворени уста при вида му...когато го опитаха, съвсем онемяха....думи не намирам да опиша колко много благодаря за невероятното изживяване да сготвя по тази рецепта,....Благодаря ти, Ивана ! ...Всичко в този блог е прекрасно и за мен е огромно удоволствие да споделям опита ти и да се наслаждавам на резултатите :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Соня за хубавите думи! Знам за какво говориш, защото рецептата се превърна в запазена марка :) за много от гостите ми, които остават наистина с отворени уста :)! Да ви е сладко с рецептите ми!
ИзтриванеПоздрави! Хубав четвъртък!
Поздравления!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! :)
Изтриване