16.04.2013 г.
Ябълков крамбъл
Да ви го хваля ли ? ....май , че няма нужда :) ...... всеки е опитвал или приготвял този разкошен плодов сладкиш с ябълки , круши , сливи ,кайсии и още и още плодове без малко да напиша и зеленчуци , ама като ,че ли не съм срещала рецепта с последните ! После ще питам всезнайко Google :) ! А иначе това е любимия десерт на Роби и когато го попитам какво да приготвя за десерт отговора винаги е : кростата или крамбъл :) !
Рецептата е от сп. ''In tavola'' ! А продуктите :
За тестото :
225 гр. брашно
110 гр. краве масло
90 гр. захар
1 яйце
кората на един лимон
щипка сол
За пълнежа:
3 големи ябълки ''ренета''
2 с.л. кафява захар
1 портокал
парче канела
50 гр. стафиди
За крамбъла:
75 гр. брашно
75 гр. краве масло
50 гр. захар
50 гр. нартошени на едро орехи
Върху брашното нарежете на малки парчета студеното краве масло . Добавете останалите продукти и замесете меко ,маслено тесто . Работете бързо за да не се затопля кравето масло . Загънете тестото в найлон и го приберете за 30 мин. в хладилник .
Върху набрашнена повърхност разточете кора 5-6 мм. и прехвърлете в намаслена и набрашнена тавичка с размери 30 на 20 см. Надупчете дъното с вилица . Приберете тавичката отново в хладилник докато си приготвяте плънката .
Накиснете стафидите за 10 мин. в хладка вода или няколко с.л. ром. Нарежете обелените ябълки на малки кубчета . Сложете ги в тенджерка със захарта , канелата , настърганата портокалова кора и сока . Варете на умерен огън 10 мин. Отстранете от котлона и оставете да се охладят . Охладените ябълки прецедете , добавете стафидите и объркайте сместа добре . Извадете тавичката от хладилника и изсипете приготвения пълнеж . Разстелете добре . За крамбъла размачкайте студеното краве масло с брашното да стане на трохи , добавете захарта и орехите и посипете ябълките .
Печете сладкиша на 180 гр. около 25 -30 мин. Охладен го посипете с пудра захар !
Да ви е сладко :) ! Чаооооо :* !
Ванче, и аз винаги бих си поръчвала това - царица си на кростатите, а този крамбъл... Направо не знам какво да кажа, прелестно изглежда и със сигурност ще го пробвам някога. Чудесни снимки си му направила, много слънчеви.
ОтговорИзтриванеПри мен отговорът на твоя въпрос за десерт е винаги пък този: "Искам негърче!"
Поздрави, Ванче, хубава вечер!
БОЖЕСТВЕН!!!
ОтговорИзтриванеИ аз се нареждам на опашката за крамбъла! Страхотен е станал!А кростата още не съм пробвала.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава вечер!
Ив, невероятно вкусен е! А и си го докарала много на визия! Грабвам си парченце!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Чудесни снимки и много вкусен крамбъл, Ив! Много ми харесва визията му и съм убедена, че е мммм... - фантазия! Усмивки и прегръдки!
ОтговорИзтриванеИв , чудесни снимки, а за този сладкиш направо умирам:) Как можах сега да го видя? Ще го сънувам май:)
ОтговорИзтриванеРядко го правя че е много опасен …ха ха :)))
Ябълковият ти крамбъл е божествен момиче!
Чао и лека нощ от мен :)
Ех, този Роби, ама много го глезиш ти! Много вкусно приготвен и красиво поднесен крамбъл! Поздрави и прекрасен ден!
ОтговорИзтриванеПознат вкус, на който трудно се устоява!
ОтговорИзтриванеВаня ,много красиво си поднесла сладкишът,чудесни снимки!
Поздрав с прегръдка! :)
Ив, много го глезиш Роби :))Аз съм от тези, дето не са правили крамбъл :) Дали да не дойда на сладка приказка и на парченце? Снимките са страхотни! Но не са ми достатъчни - хайде слагай кафето :)
ОтговорИзтриванеМного сполучлив! Това е един от любимите ми десерти! Снимките са чудесни, Ванче! Поздрав!
ОтговорИзтриванеВанюшка,нямаш грешка значи-винаги ти се получават толкова вкусно нещата ,които приготвяш...Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви ,момичета за топлите коментари :* ! Кате , Снежи глезя си го :) ,той заслужава !
ОтговорИзтриванеСнежи , така съм зажадняла за сладка приказка с приятелка , че веднага ти правя кафе и следващ крамбъл (този свърши :) ! Сонче , спомням си ,че ти от Америка публикува един крамбъл , май беше с круши ? Дани , опасен е ,ама божествен както казваш ти и Еос :) !
Извинете ме ,че ви отговарям така на куп :) ! Прегръдка сърдечна и хубава вечер , дами !
Ваня,направо можеш да разплачеш някой с този удивителен десерт и много апетитни кадри!Тъгувам за поне едно парченце,перфектен е и много ароматен!Прелест!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЕ , кой ми говори за разплакване :) .... от снощи ти обикалям блога и ако не съм влязла да прочета рецептата за тази приказка'' козунак с цедено мляко'' ,то е защото като нищо ще се втурна да меся :) ! Ама вече дадох своя принос за тази година , този го оставям за догодина :) ! Прегръдка ,Роси !
ИзтриванеЧудесен сладкиш! Късметлия е твоя Роби! Не съм правила такъв досега, така че ще си открадна рецептата:)! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ,Нели :) ! И аз съм късметлийка с него , не само той :) !
ИзтриванеПоздрав и хубав уикенд !
Този сладкиш наистина няма нужда от хвалба.И на мен ми се прияде сега, въпреки, че хапнах току що няколко бонбона :)
ОтговорИзтриванеЛюбим ми е ябълковия крамбъл! От таз прекрасна презентация, сега ще се наложи да прегледам хладилника. Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ, похвали ни го, де :Р
ОтговорИзтриванеПрекрасен крамбъл. И на мен сигурно щеше да ми стане любим, ако бях опитала сътворен крамбъл от теб :)