Кой обича ябълки...? И кой хрупкаво маслено тесто...? Оказа се, че двете неща събрани в едно се представиха като страхотно вкусен, невероятен десерт! Зарових се преди няколко дни в едни стари списания и се ококорих как съм пропуснала толкова хубави рецепти:)...една от които ви предлагам сега, а списанието е ''Cucinare bene'' от 2011 г.!
Продукти:
За тестото:
220 гр. брашно
100 гр. захар
120 гр. краве масло
1 яйце
1 ванилия
Трябват ви още:
4 ябълки (по възможност по малки )
2 с.л. захар
1 ч.л.канела
няколко цели бадемови ядки
стафиди
2 с.л. мед
Нарежете студеното краве масло на малки парчета, добавете брашното, захарта, яйцето и ванилията и замесете меко тесто. В началото то е ронливо и на трохи, но постепено с месенето се хомогенизира. Направете го на топка, загънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин.
Изчистете ябълките от семките и ги напълнете с бадемовите ядки и стафидите. Намажете ги отвън (необелени) с мед. Смесете захарта и канелата и ги поръсете щедро.
Разточете охладеното тесто на набрашнен плот, прехвърлете го на точилката и покрийте ябълките. Изпечете сладкиша на 180 гр. във фурна с вентилатор, долна решетка около 35-40 мин.
Поръсете топлия сладкиш с пудра захар и....както казвам всеки път: Да ви е сладко :)!