27.02.2014 г.

Ябълки в маслено тесто



Кой обича ябълки...? И кой хрупкаво маслено тесто...? Оказа се, че двете неща събрани в едно се представиха като страхотно вкусен, невероятен десерт! Зарових се преди няколко дни в едни стари списания и се ококорих как съм пропуснала толкова хубави  рецепти:)...една от които ви предлагам сега, а списанието е ''Cucinare bene'' от 2011 г.!
  


Продукти:
За тестото:
220 гр. брашно
100 гр. захар
120 гр. краве масло
1 яйце
1 ванилия
Трябват ви още:
4 ябълки (по възможност по малки )
2 с.л. захар
1 ч.л.канела
няколко цели бадемови ядки
стафиди
2  с.л. мед 



Нарежете студеното краве масло на малки парчета, добавете брашното, захарта, яйцето и ванилията и замесете меко тесто. В началото то е ронливо и на трохи, но постепено с месенето се хомогенизира. Направете го на топка, загънете в стреч фолио и приберете в хладилник за 30 мин. 
Изчистете ябълките от семките и ги напълнете с бадемовите ядки и стафидите.  Намажете ги отвън (необелени) с мед. Смесете захарта и канелата и ги поръсете щедро. 
Разточете охладеното тесто на набрашнен плот, прехвърлете го на точилката и покрийте ябълките. Изпечете сладкиша на 180 гр. във фурна с вентилатор, долна решетка около 35-40 мин. 
Поръсете топлия сладкиш с пудра захар и....както казвам всеки път: Да ви е сладко :)! 


                                                          От мен чаооо...отивам да пека пица, а на вас хубава вечер:)!


26.02.2014 г.

Редено по Йоли


Нека всеки успех идва с усмивка, всеки връх да изкачваш с настроение и всяка сбъдната мечта да ти носи удовлетворение! 
                                                                             Честит рожден ден, Йоли! Бъди здрава! 

Радвам се, че те познавам, макар  не лично!  Хареса ми  инициативата подета от Тики да те поздравим за рождения ти ден с приготвянето на една твоя рецепта! А те са толкова много, красиви и вкусни! Избрах ''Редено'', бях поканила гости на българска вечеря и те останаха очаровани от ястието,  както и аз! Благодаря ти за милото присъствие в блога ми!  Желая ти весел и много усмихнат празник! 




Рецептата е от тук, единственото ,което промених е, че не сложих патладжан, а го смених с червена и жълта чушка!
                                                                 И беше много, много вкусно:)! 
                                                             


24.02.2014 г.

Шоколадов сладкиш с мандарини


Сладкишът спокойно влиза в категория ''лесни, бързи,  шоколадови''!  Рецептата е от сп.'' Subito pronto''!

Продукти:
150 гр. брашно
150 гр. захар
70 гр. горчиво какао
120 гр. краве масло
2 яйца
4 мандарини
1 бакпулвер
1/2 ч.ч. ликьор от мандарини (или есенция с такъв аромат)




Разбийте яйцата и захарта за около 5-6 мни. с миксер. Изцедете сока от мандарините и го добавете в яйчената смес заедно с ликьора. Ако плодовете са био може да ползвате и настърганата кора на една мандарина. Пресейте брашното , какаото и бакпулвера. Добавяйте го  на порции като бъркате с дървена лъжица до хомогенизиране на сместа. Разтопете кравето масло и го излейте на тънка струйка в кексовата смес. 
Покрийте форма с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Излейте сместа и изпечете сладкиша на 170 гр. долна решетка в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35-40 мин. Внимавайте да не го препечете, защото ще стане сух. Поръсете с пудра захар. 

                                                             Да ви е сладко:)...чаоооо и спорна нова седмица!  


21.02.2014 г.

Origliette sarde - Карнавални сладки от Сардения


Може да ви изглежда проста работа да направиш такива сладки, но ви казвам, че втори път едва ли ще се захвана с тях. И не щото не ни харесаха и не са вкусни, но са много трудоемки. Сигурно  жените от Сардения не мислят така и знам от моята приятелка Антонела, че се правят не само по карнавално време, а и за сватби.  Дано успея да ви обясня как става това навиване на тестото, щото аз даже след подробното обяснение на Антонела срещнах голяма трудност докато ги навръткам като гъсенички. Ама не кандисах докато не ги направих де:).  


Продукти:
За тестото:
250 гр. фино смлян грис
2 яйца
20 гр. краве масло 
щипка сол 
За сиропа:
2 с.л. мед
4-5 с.л. вода
кората на 1/2 портокал 

Грисът и кравето масло могат да се заменят съответно с бяло брашно и свинска мас. Замесете тесто (става много твърдо) и го оставете на стайна температура да се отпусне за  час. Разточете го на много тънък лист и с  къдрав нож нарежете дълги ленти с ширина 1 см. Навивайте всяка лента около показалеца и средния си пръст като след всяко завиване на лентата притискате тестото и  измъквате пръстите един след друг предвижвайки се напред.  Готовите фигурки изпържете в загрято олио и извадете върху кухненска салфетка за да се отцеди излишното олио. 
Затоплете меда, водата и портокаловата кора. Потапяйте всяка фигурка в охладения сироп.Поръсете с цветни, захарни мъниста и ...да ви е сладко:)!  



                                                                     Чаооо! Желая ви хубави събота и неделя! 


18.02.2014 г.

Кейк ''Ванилия''




След лимоновите сладкиши аромата на ванилия е другия предпочитан от мен. Кейкът който ви предлагам е с нежна и сочна консистенция и наситен ванилов аромат. Рецептата е от сп.''Vero cucina''. Най-обикновенна, но може да я използвате като база за да направите кайкове със сухи плодове или ядки. 



Продукти:
200 гр. брашно
200 гр. захар
200 гр. краве масло
4 яйца
1 бакпулвер
семенцата на 1 шушулка ванилия

Разбийте омекналото на стайна температура  краве масло със захарта на пухкав крем. Добавяйте едно по едно яйцата като след всяко разбивайте сместа добре с миксер. Смесете брашното с бакпулвера и семенцата ванилия. Добавяйте го на порции към кексовата смес. Хомогениирайте добре. Застелете продълговата форма за кейк с хартия за печене. 
Загрейте фурната на 170 гр. и иззпечете кейка за около 40-45 мин. Аз пека на долна решетка във фурна с вентилатор. За статична ще ви трябва повече време. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Охладения кейк поръсете с пудра захар. Може да го поднесете с ванилов крем, рецептата за който прочетете тук.

                                                                                 От мен чаооо и хубав вторник:*!


13.02.2014 г.

Лимоново-любовно за Св. Валентин




За влюбения празник какво по-хубаво от любим сладкиш за любим човек!  Любимата на Роби кростата в ''сърдечен вариант'':)! 
                                                     Честит Св. Валентин, момичета и момчета от всички възрасти! 



Продукти :
За тестото:
230 гр. брашно
120 гр. краве масло
100 гр. захар 
1 ванилия 
1 яйце 
За крема:
400 мл. прясно мляко 
150 гр. захар
4 жълтъка
50 гр. брашно
сока на 1 лимон 

Замесете меко, маслено тесто и го приберете в хладилник за 1 час. Застелете форма сърце с хартия за печене. Разточете охладеното тесто на кора около 3-4 мм. и я прехвърлете във формата. Оформете добре листа като направите висок борд. Сложете върху тестото друго парче хартия за печене така, че да го покрие. Изсипете върху нея бял боб,( може да видите как става тук) и изпечете на 180 гр. на долна решетка във фурна с вентилатор за около 40 мин. Извадете кростатата и оставете да се охлади. 
За крема разбийте леко жълтъците, захарта и лимоновия сок. Добавете брашното и излейте всичко в прясното мляко. Поставете касеролата на умерено силен котлон и бъркайте докато крема се сгъсти. Охладете го и изсипете в кростатата. 
Украсете със захаросани кръгчета лимон,  лайм и листа мента. 

   Желая ви красив празник на влюбените! Бъдете здрави и се обичайте :*! От мен чаооо с голяма прегръдка!  




12.02.2014 г.

Запечен артишок с моцарела







Не е любов от пръв поглед харесването ни  с артишока, но веднъж свикнала с вкуса му започваш да го харесваш и обичаш! Преди 2 години си посадихме 20 корена, от тях оцеляха 15 и вече втора година прибираме реколта:)! Стигат за чиния паста или някое друго ястие   ...щото 15 корена - 15 артишока! Тази рецепта е от сп.'' Cucina moderna'' и премина в графа по-често правена, защото освен вкусна се приготвя  много бързо и лесно!
  
Продукти за две порции:
6 артишока
1 моцарела 
2-3 скилидки чесън 
1 връзка магданоз 
1 к.ч. бяло вино
1 к. ч. вода
1 к.ч. зехтин
1 лимон 
сол 
зехтин 






Почистете артишока от дебелите външни люспи докато стигнете до крехките такива. Отрежете наполовина  артишока и  долната част разрежете на 4. В основата  има мъх който почистете с нож или малка лъжичка. Сложете нарязания артишок в купа със студена вода и сока на един лимон за 10 мин. Извадете парчетата и ги наредете в касерола, посолете, сложете скилидка чесън, 1/2 от нарязания магданоз, бялото вино, 1 к. ч. зехтин и още толкова вода. Задушете за около 30 - 35 мин. или докато артишока омекне добре. Извадете го и подредете в намазана със зехтин тавичка. Поръсете с останалия магданоз и наситнена скилидка чесън и покрийте с  парчета моцарела. Изпечете докато се разтопи сиренето. 
Сервирайте ястието топло. Да ви е сладко :)! 

                                                                                                          Чаоооо!  


11.02.2014 г.

Агнешко с пюре от червен лук


Продукти за 2 порции:
400 гр. агнешно месо от плешката, нарязано на малки пържолки 
2 моркова
3-4 скилидки чесън 
няколко листа салвия
зърна чер пипер
сол
зехтин 
1 к.ч. бяло вино
200 мл. зеленчуков бульон

за пюрето:
2 глави червен лук
зехтин
1 бучка (малко по-голяма от орех) краве масло
сол
щипка захар 
1 к.ч. бяло вино 



В дълбок тиган налейте зехтин и   запържете месото по минута-две от всички страни. Залейте с бялото вино и след 2-3 мин. когато алкохола се е изпарил, сложете скилидките чесън, салвията и нарязаните моркови. Подправете със сол и чер пипер и излейте зеленчуковия бульон. Гответе ястието на най-слаб огън докато остане на мазнина. 
Докато месото се задушава нарежете лука на полумесеци и го сложете в тенджерка заедно с кравето масло,  зехтина и щипка захар. Посолете и задушавайте на слаб огън като през 5-6 мин. наливайте по-малко от бялото вино. 
Омекналата и останала на мазнина лучена каша пасирайте докато получите гладко пюре. Сервирайте месото върху канапе от пюре придружено с моркови.

                                                                  Да ви е сладко:)! Чаооо и хубава вечер!


9.02.2014 г.

Портокалов крамбъл пай


Иска ми се този сладкиш да повтори успеха на сбричолатата с лимонов крем и се хареса така както нея! Заслужава си!  Опитайте! 

Продукти:
За маслените трохи:
125 гр. брашно
100 гр. начукани на едро необелени сурови бадеми
75 гр. царевично брашно
100 гр. захар
100 гр. студено краве масло
1 жълтък
кората на 1 портокал
1 ванилия

За крема:
4 жълтъка 
сока и кората на 1 портокал 
100 гр. захар
100 гр. краве масло 

 В купа смесете всички продукти за маслените трохи и ги намачкайте. Ще получите различни по големина маслени трохи. Приберете купата в хладилник за 1 час. 
През това време пригответе крема. Разбийте леко жълтъците, захарта, сока и портокаловата кора. Сложете тенджерката със сместа в съд с вода и сварете крема, като бъркате непрекъснато (около 10 мин. ) докато се сгъсти. Отнемете го от котлона и добавете кравето масло нарязано на парчета. Хомогенизирайте крема добре. В малка форма (18 см.) застелете хартия за печене и сложете половината от трохите, излейте крема и покрийте с останалите. Ипечете сладкиша на 180 гр. за около 40 мин. В никакъв случай не отваряйте формата преди да се е охладил  добре. Поръсете с пудра захар и....
да ви е сладко :)! Чаооо! 



6.02.2014 г.

Пица с гъби и картофи


Знаете за Габриеле Бончи , нали ?  И друг път съм казвала какъв страхотен майстор на пици и хляб е! Няма рецепта която да не аплодирам! Така стана и с тази пица, която представи преди дни в предаването '' La prova del cuoco '' ! 
С малки изменения ето  рецептата:

За тестото:
300 гр. брашно 
8 гр. мая от кубче
2-3 с.л. зехтин 
около 200 мл. вода 
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар 
За гарниране :
1 суров картоф
150 гр. горски гъби 
1 клонче пресен розмарин
2 скилидки чесън 



Размесете брашното, солта и захарта. Добавете зехтина. Разтворете маята в топла вода и я излейте при брашното. Замесете меко тесто, направете го на топка, намажете с олио и покрийте съда с навлажнена кърпа. Оставете тестото да удвои обема си. 
Наситнете розмарина и чесъна на дребно. Обелете картофа и го настържете на по едро ренде. Гъбите задушете с бучка краве масло или зехтин и малко вода докато останат на мазнина. 
Разточете тестото на лист около 5 мм. Моята пица заприлича малко на фокача, щото тавичката ми дойде малка. Прехвърлете в тава и поръсете с наситнения розмарин и чесън. Отгоре разстелете равномерно настъргания картоф. Полейте с 1-2 с.л. зехтин цялата пица и изпечете на 250 гр. до приятен загар. 
Извадете готовата пица от фурната и гарнирайте със задушените гъби. 

                                                          Да ви е сладко:)! От мен чаооо! Хубав следобед!



3.02.2014 г.

Точена, дърпана баница





Ейй, когато на човек му се шета всичко му иде отръки и чорба от камъчета да забърка пак ще е много вкусна. Станах тази сутрин, а навън вали, вали и вали и казаха не се знай кога ще спре, а в такъв ден освен да готвиш, месиш, точиш - какво друго! Отдавна се канех да опитам да разточа баница .....яйца дал Бог, брашно си купих много хубаво, е сиренцето ми беше малко,ама сърце да е голямо! Посъветвах се с един пост на Зиче, относно баниците и започнах......




Ние сме двама в къщи, голяма баница ще ни е много, затова намалих продуктите:
350 гр. брашно
около 250 мл. вода 
1 ч. л. сол 
1 ч.л. захар
200 гр. сирене
2 яйца 
олио 

От брашното. водата, захарта и солта замесете меко тесто. Разделете го на 6 еднакви топки (по около 90 гр. всяка) и оставете за 30 мин. тестото да се отпусне. Потапяйте всяка топка в купичка с олио и разтегляйте с ръце, а на моменти разточвайте и сточилката докато получите тънък лист. Поръсете с натрошено сирене и завийте листа на руло. Застелете тавичка (30 см. ) яс хартия за печене и от навития лист завъртете в центъра и едно кравайче. Постъпете така с всички др. топки тесто. Разбийте яйцата и залейте баницата. Изпечете на 180 гр. до приятен загар. 
Да ви е сладко! А на теб, Зиче  благодаря за чудесната рецепта :*!   


А към баницата имаше и петльова супа .......От вратата още посрещнах Роби с думите ....днес ще се яде по български!  Че и по една ракия налях на което Роберто се ококори, ама като е мрачно и дъждовно навън да сгреем поне сърцето и душата с хубава храна! 
Макароните мълчаха в шкафа, днес нямаха думата!!! От мен чаооо и хубава нова седмица!



1.02.2014 г.

Бадемов кейк с кафе и мед


Ако познаете чуждата снимка да знаете, че не съм я откраднала, а помолих  да ми я подарят :) .... Дани, от сърце благодаря за милия жест, без снимка на цъфнали бадеми поста просто  нямаше  да бъде същия:)! 
Защото сега ще говорим за нещо много,  бадемово и вкусно! Кейкът е от сп. ''Subito pronto''!  


Продукти:
90 гр. брашно
90 гр. обелени смлени бадеми
120 гр. захар
120 гр. краве масло
1/2 пак. бакпулвер
3 яйца
3 с.л. бадемов ликьор ''Disarono''
1 с.л. нес кафе 
2с.л. мед 
бадеми за поръсване  








Смелете бадемите в блендер. В голяма купа изсипете брашното, бакпулвера, кафето и смлените бадеми. Размесете много добре. Омекналото на стайна температура  краве масло разбийте до пухкаво със захарта. Продължавайки да разбивате добавяйте по яйце докато получите гладка пухкава смес. Излейте ликьора и лъжица по лъжица прибавяйте от брашното бъркайки с дървена лъжица. Хомогенизирайте сместа много добре. Покрийте форма за кейк (ползвах за еднократна употреба с вместимост 1 л.) с хартия за печене. Загрейте фурната на 170 гр. и изпечете кейка за около 45-50 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете сладкиша от формата и охладете на решетка. 
Затоплете меда и с четка намажете кейка, поръсете с нарязани бадеми.
Да ви е сладко! Чаоооо! Хубава съботна вечер:)!