12.03.2014 г.

Пица 4 сирена

  
От 7 год. съм в Италия и никога до сега не бях опитвала  или правила тази пица. Докато не видях да я прави моя любим пицар Бончи :)! Опитайте я и вие...страхотна е! 

Продукти:
500 гр. брашно
280 мл. вода
30 мл. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
15 гр. мая от кубче
100 гр. рикота
100 гр. горгонзола 
200 гр. моцарела
150 гр. ементал 
100 гр. асиаго 



Замесете меко тесто. Направете го на топка, намажете  със зехтин и прехвърлете в набрашнена купа. Покрийте купата с навлажнена кърпа и оставете на топло тестото да удвои обема си. На някой може да му се стори малко маята, но аз избягвам да слагам по много за да не стане пицата тежка. Втасва и с по-малко мая стига да и оставите около 2 часа време! 
Втасалото тесто разделете на две. Разточете леко с точилката, а после раздърпайте с ръце. Прехвърлете го в тавичка покрита с хартия за печене. Поиздърпайте равномерно тестото вън от тавата. В кръг по края му наръсете с рикота и подвийте издърпаните краища на тестото. Нарежете останалите сирена на кубчета и поръсете пицата обилно. 
Оставете я така за 10 мин. 
Загрейте фурната на най-високата температура. Изпечете пицата за 10-12 мин. 
Не се препоръчва за хора с висок холестерол:(......на останалите - да ви е сладко :)!


                                                                                                 Чаоо! Хубава сряда!


23 коментара:

  1. Ванче, при теб май са 5? :) Прекрасно звучи и изглежда, със сигурност е голяма вкусотия.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) Е, да ...ако броиш рикотата са 5 :)....
      Благодаря, Гери!

      Изтриване
  2. Да, да ... не се препоръчва за хора с висок холестерол! Не на мене тия :)
    При вида на тази вкусотия ... заключвам холестерола в някой шкаф с лекарства и елате ме вижте с пица в ръка и чашка биричка може би ... идеално ще ми пасне :)
    Хайде от мен наздраве Ив :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наздраве, Дани и да я направиш, щом заключваш холестерола :)!
      Прегръдка!

      Изтриване
  3. Ооо, изглежда много вкусно! Днес сме на пица и винаги я правя така както си ме учила. Става много, много добра. Благодаря ти! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  4. Любимата ми пица!
    Изглежда страхотно!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам пица с 4 сирена и винаги си поръчвам.
    Напоследък открих заведения със страхотна основа за тесто!
    И твоята е чудесна, Ивче!
    За холестерол не съм и чула :)
    Поздрави с много усмивки от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хихи, и аз така , Дани не знам за холестерола нищо ...споменах го между другото :))...
      Благодаря и хубава вечер!

      Изтриване
  6. Я да те питам как издейства рецептата от Бончи :))) Една от любимите ми пици е това, но все още не съм я правила у дома. Така, че благодаря, Ив! Това с борда явно е нова мода при пиците, скоро и при Пепи гледах интересно бордюрче.
    Поздрави и прегръдки, Ив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Без бой я даде Бончи :)..... разказа я преди десетина дни в кулинарното предаване ''la prova del cuoco'' ...ама беше без бордюрчето, него го гледах отдавна пак в това предаване и все забравях да го пробвам как става. Беше направено с пица ''Маргарита''!
      Прегръдка, Снежи! Хубава вечер!

      Изтриване
  7. Страхотно изглежда! И аз не съм правила още такава пица вкъщи, но то е защото за моите подопечни винаги трябва да има нещо с мръвка...Обаче много ми допада идеята и с това апетитно ръбче...Най-вероятно ще си направя за мен сама един брой, а за хищното население с шунка...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аааа в къщи мръвката е за мен :)....Моят Роби хич не е от хищниците, но тази хапнахме и двамцата :)!
      Наистина е страхотна, благодаря, Дида!

      Изтриване
  8. Ивана, любима пица! И аз напоследък намалявам количеството на маята. От всичките сиренца, само асиаго не ми е познато.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Асиаго е любимото на Роби, ама и на мен де :) .....за мен това е сиренето което се доближава най-много до нашия пресен кашкавал!
      Хубава вечер, Бети!

      Изтриване
  9. Блаженство! Май виждам бонусче 1 сиренце, или бъркам:)))? Асиаго не съм го чувала. какво е? Страхотна пица, Ив! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Тази ми е най-най-любимата пица, макар никога да не съм я хапвала в оригинал , демек на твоя територия;) Правя си, правя си я, обожавам я! Поздрав, Ивана!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте Ваня,

    Много ми харесва всичко приготвено от Вас.
    Благодаря за търпението и любовта ,с които споделяте всички тези вкусотии с нас! Имам едно питане към тази рецепта, какво означава "...поръсете пицата обилно."
    Нещо на мен не ми стана ясно с какво да я поръся, след като съм наредила сиренцата по средата. ( може само на мен да не ми е ясно, но аз съм си такава,... питателна :) )
    Благодаря Ви предварително.
    Пожелавам Ви много много здраве и неизчерпаемо кулинарно вдъхновение !
    С Уважение Дора

    Р.Р Не съм анонимна, но нямам профил в така изброените адреси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Дора! Благодаря Ви, че харесвате блога ми и рецептите :)!
      Може би трябваше да добавя ''тях'' и така изречението ще стане .....''Нарежете останалите сирена на кубчета и поръсете пицата с тях''! Помислих си, че се подразбира, ще допълня изречението за да стане по-разбираемо:)!
      Поздрави! Хубава вечер!

      Изтриване
  12. Здравейте. Пицата изглежда страхотна. Предполагам сте опитвали да я правите я с доматени сосове, я със сметанови. Може ли да споделите опита си в тази посока? Благодаря предварително. Поздрави

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Благодаря Ви за коментара! За съжаление не мога да споделя опит в правенето на пици с различни сосове, сметановите избягвам, а доматен слагам само на пица ''Капричоза''.
      Поздрави и хубав вторник!

      Изтриване