18.05.2014 г.

Равиоли със сметана и манатарки





След рецептата за домашни талятели идва ред на домашни равиоли. Нещо много, много вкусно и съвсем лесно за правене...трябва ви само малко повече време, но резултата ще ви възнагради  щедро:)! Тук освен машинката за правене на паста ви трябва и шаблон. Мария ми подари нейния купен преди 50 год. и още в оригиналната си кутия. 
Продукти за пастата:
2 яйца 
180-190 гр. брашно
щипка сол
1 с. л. зехтин 
Направете си кладенче от брашното, чукнете вътре двете яйца, щипка сол, 1 с.л. зехтин и замесете средно твърдо тесто. Покрийте с найлон и кърпа и оставете на стайна температура за час. Тестото трябва да се отпусне. 
Разделете го на 2 еднакви части. С машината за паста направете две еднакви кори. Набрашнете долната част на едната кора и покрийте с нея шаблона за равиоли. Сложете във всяка формичка от плънката приготвена от сварен спанак и извара. С  мокра четка  навлажнете кората за да може когато сложите другата отгоре да залепне хубаво. Прекарайте точилката по повърхността на корите. Назъбените ръбчета на шаблона ще нарежат равиолите красиво. Върху набрашнена повърхност обърнете шаблона и освободете готовите равиоли. Те могат да се направят и без шаблон разбире се ....слагате едната кора върху набрашнена повърхност, разпределяте на равно разстояние от  плънката, покривате с другата кора и режете с къдрав нож за паста :)



Продукти за сметановия сос:
1 скилидка чесън 
1 лукче ''шалот''
200 гр. манатарки (ползвах замразени)
100 мл. сметана за готвене
зехтин, сол, чер пипер

Нарежете лука и скилидката чесън на ситно. Запържете ги в зехтина. Добавете гъбите нарязани на много малки парченца. Налейте 1 к.ч. топла вода и задушете за около 5-6 мин. Изсипете половината от сметаната. Разбъркайте добре и отнемете съда от огъня. 
Сложете равиолите в тенджера с подсолена вода. Варете ги 3-4 мин. НЕ повече! 
Прецедете ги и веднага ги сложете в соса. Добавете останалата сметана, поръсете с чер пипер , разбъркайте всичко на включен котлон за минута-две. Прехвърлете  в чиния и сервирайте веднага. Посочените продукти са за 3 порции. 

Да ви е сладко:).....чаооо! 



15 коментара:

  1. Ох ... любимите ми спаначни Ив :) Със сигурност са много, много вкусни!
    Приятен неделен следобед и да ви е сладко на вас ... въздишката остава за мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани ...ама много вкусно беше наистина :)
      ....не въздишай ще направя и за теб :*!
      Прегръдка, мила! Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Може ли и за мен, Ванче? :)
    Прекрасни равиоли, само си представям вкуса им и се разтапям... Получили са се идеални, Ванче!
    Вкусен следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери ....взимай, че не останаха :)!
      Хубава неделна вечер!

      Изтриване
  3. Ох, страхотно! И ужасно дразниш с тези манатарки, да знаеш!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, чаках ги, с тия манатарки особено, шаблона ме изуми, не съм виждала такъв! Прекрасни, ще пробвам! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Още от заглавието се настроих мислено за голямо блаженство,Ваня!Равиолите ти са убийствени,поздравления за майсторството!Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесно ястие, тук ухае даже:)

    ОтговорИзтриване
  7. Тук ми е трудно- няма нерви да ги направя, но имам двойно количество нерви, за да се справя повече от фантастично с две порции поне;) Чудничко!
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесен подарък и един добър майстор - отличен резултат!

    ОтговорИзтриване
  9. raviolite sa chydesni i mnogo vkysni

    ОтговорИзтриване
  10. ops greshka manatarka se kazva

    ОтговорИзтриване
  11. От доста време се каня да направя прясна паста, все се оправдавам с няма време, но мисля, че момента сериозно е настъпил :) Така се изкуших от твоите прекрасни равиоли!
    Страхотно изпълнение от теб, Ивана!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Таня! Да ти е сладко, рецептата наистина е много вкусна не отлагай повече :)!
      Хубава вечер! С поздрав!

      Изтриване