Рецептата е адаптирана от тук!
Продукти:
400 гр. брашно + 50 гр. за доомесване
1 яйце + 1 жълтък
80 гр. захар
15 гр. мая от кубче
180 мл. прясно мляко
60 мл. олио
1 с.л. мед
1 равна ч.л. сол
2 ванилии
300 гр. сливов мармалад
1 жълтък + 2 с.л. олио за намазване
пудра захар за поръсване
Разтворете маята и меда в затопленото прясно мляко. В купата на робот за месене изсипете брашното, добавете яйцето и жълтъка, прясното мляко с маята, ванилиите и олиото. Включете робота и оставете да меси 10 мин. След това добавете солта и отново измесете за 5 мин. Извадете тестото от купата и доомесете с малко брашно. Сложете в купа, покрийте с кърпа и оставете тестото да удвои обема си. Когато е готово го разточете на набрашнена повърхност на правоъгълник, изсипете мармалада и го разнесете равномерно. В оригиналната рецепта венеца е с течен шоколад. Завийте на руло. Намажете с олио кръгла форма за кейк (24 см.) с гладки стени. Поставете рулото в нея и оставете да втаса отново за около 40 мин.
С ножица направете равномерни нарязвания върху втасалия венец. Разбийте жълтъка с олиото и намажете. Изпечете на 160-170 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор долна решетка. Намазаните с жълтък печива прегарят много бързо, затова следете какво става във фурната и покрийте навреме с алуминиево фолио.
Извадете изпечения венец от фурната, изчакайте 10 мин. и извадете от формата. Оставете на решетка да се охлади напълно! Поръсете с пудра захар и....
...... ами да ви е сладко :)! Чаооо! Хубава петъчна вечер!