Ако моя син чете тази рецепта, знам какво ще ми каже: -''Абе, мамо к'ви са тея гадости дето ги готвиш ?!'' Ама той е обиден на всичко морско по рождение! Аз ви казвам, че е неочаквано много вкусно и рецептата заслужава да се повъртите с нея и усетите нов вкус, особено картофеното кремче с шафран! Рецептата за пълнежа е от сп.''Subito pronto'', а кремчето е от една друга рецепта пак с калмари! На тези тук им отива и един обикновен доматен сос, така беше в оригиналната рецепта.
Продукти:
2 големи калмара (може и замразени)
150 гр. грах (замразен)
4 с.л. галета
2 скилидки чесън
щедра щипка наситнен магданоз
40 гр. настърган пармезан
1 яйце
чер пипер
зехтин
сол
1 чаша зеленчуков бульон
1 к.ч. бяло вино
за картофения крем:
2 средни по големина картофи
1/2 глава лук
на върха на ножа шафран
1 к.ч. зеленчуков бульон
Аз си купих 2 големи калмара и не ме питайте как се чистят, щото ми ги изчистиха на щанда. Измитите калмари подсушете отвътре и отвън. В тиган налейте 1 к.ч. зехтин и запържете наситнените скилидки чесън с магданоза за 2-3 мин. Добавете галетата и продължете пърженето около 5 мин. Отдръпнете от котлона и изчакайте сместа да се поохлади малко, след което добавете размразения грах,щипка чер пипер, едно яйце и пармезана. Хомогенизирайте добре продуктите. Напълнете калмарите малко повече от половината. Зашийте отвора с конец, не бодете с клечка, месото е много крехко, пълнежа се увеличава при готвенето и калмарите ще се отворят.
В друг тиган налейте малко олио и запържете напълнените калмари от всички страни. Полейте ги с бялото вино и изчакайте 3-4 мин. докато се изпари алкохола. Излейте една водна чаша зеленчуков бульон, захлупете съда и гответе на умерен огън около 15-20 мин.
За картофения крем обелете и сварете в подсолена вода картофите. Нарежете ги на кубчета. В тиган запържете много ситно нарязания лук, добавете картофите и пържете още около 4-5 мин. за да се овкусят добре. Отстранете съда от котлона и прехвърлете картофите в удобен за пасиране съд. Изчакайте ги да се охладят, в противен случай крема ще стане лепкав. Излейте малко зеленчуков бульон и пасирайте, готовата смест трябва да е като гъста боза. Добавете на върха на ножа шафран и объркайте крема много добре за да се овкуси и пожълтее равномерно.
В подходяща за сервиране чиния изсипете от картофения крем и подредете върху него нарязаните калмари!
Това е ..... да ви е сладко:)! Чаооо!