Рецептата е от сп. ''Cucinare bene''! Четейки я си помислих, че времето за готвене е много малко, въпреки това го спазих! Не останах разочарована от резултата, месото стана крехко, ароматно и много сочно.
Продукти за 6 порции:
около кило и половина свинско месо с кост
1 клонка розмарин
1 връзка магданоз
2 скилидки чесън
100 гр. прошуто крудо
сол
зехтин
100 мл. сухо бяло вино
200 мл. зеленчуков бульон (може топла вода)
за тестото:
500 гр. брашно
1 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
30 мл. зехтин
280 мл. топла вода
20 гр. мая от кубче
за намазване:
1 жълтък
2-3 с.л. зехтин
щипка сусам
Разтворете маята в топлата вода. В купа изсипете брашното, добавете солта, захарта и зехтина. Излейте водата с разтворената мая и замесете меко тесто. Оставете го на топло да удвои обема си. Докато тестото втасва пригответе месото. Нарежете на много ситно зелените подправки с двете скилидки чесън. Намажете хубаво месото със зехтин и посолете. Покрийте го изцяло с наситнените подправки.Загрейте в достатъчно голяма тенджера зехрин и запържете за 2-3 мин. 1 скилидка чесън. Извадете я и сложете месото. Запържете го от всички страни за около 3-4 мин.всяка.Полейте месото с виното и изчакайте минута-две да се изпари алкохола преди да излеете зеленчуковия бульон. Посолете леко и захлупете съда. Гответе на умерен огън 20 мин. Извадете месото и охладете на дъска.
Разточете втасалото тесто на голям лист, от края си изрежете с формичка малки звезди. Покрийте тестото с тънки резени прошуто крудо и сложете месото в средата. Покрийте го добре от всички страни. Намажете с разбития със зехтин жълтък, украсете със звездичките, поръсете със сусам. Сложете месото в НЕЗАГРЯТА фурна, включете на 160 гр. и изпечете до приятен загар на хляба (около час). Изчакайте около 15 мин. преди да нарежете печеното. Сервирайте с картофено пюре и трушия!
Да ви е сладко:)! Чаооо!