Изключително популярен италиански десерт, свеж, вкусен и търпящ много и най -различни вариации за вкус и визия! Едно е общото обаче - ликьора Alchermes с който се сиропират бишкотите или пандишпановия блат!
Alchirmes, името на ликьора има арабски корен (al -girmuz) и означава cocciniglia -инсект от който се добива червения цвят за него. Както почти всички напитки и ликьори и този се е правел от монаси! В състава му влизат: алкохол, захар, розова вода, ванилия, канела, карамфил, кориандър, семена от резене . В интернет намерих рецепта за домашно направен ликьор, ще я публикувам щом го направя.
Всичко което прочетох в нета за дзупа инглезе казва, че въпреки английското име десерта си е чисто италиански, най-разпространен още от XIX в. в областите Емиля-Романя, Тоскана и Марке.
Вариантът който ви предлагам е леко пиян от рома и ликьора и е само за публика над 18 г.! Рецептата е адаптирана от тук!
Продукти:
за крема:
700 мл. прясно мляко
2 жълтъка
60 гр. захар
70 гр. царевично нишесте
40 гр. черен шоколад
1 к.ч. лиьор Alchermes + 1 к.ч. вода
1 к.ч. ром + 1 к.ч. вода
и още:
около 20 бишкоти савоярди
настърган шоколад
Оригиналната рецепта е с пандишпанов блат, аз избрах по-мързеливия вариант с бишкоти.
В малка тенджерка излейте прясното мляко. В купа разбийте с тел двата жълтъка, захарта и нишестето. Капнете малко от млякото за да хомогенизирате сместа. Ароматизирайте с ванилията. Излейте всичко при прясното мляко. Сложете тенджерката на котлона и бъркайте докато крема се сгъсти. Отстранете от огъня. Половината крем изсипете в купа и добавете начупения шоколад. Бъркайте докато шоколада се разтопи. Разредете рома и ликьора с по чашка вода. Може да наредите десерта в тавичка и да го режете на порции при поднасянето му, а може да го направите в чаши. На дъното на всяка чаша изсипете от кафяваия крем, потопете бишкоти в разредения ром и сложете върху крема. Следва жълтия крем, но този път бишкотите потопете в червения ликьор. Следва шоколадов крем и така докато завършите с жълт крем. Поръсете с настърган шоколад. Приберете чашките в хладилник за 3-4 часа.
А после .... да ви е сладко и пивко :)! Чаооо!
Им, с удоволствие ще си отмъкна една чашка с ароматно кремче!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Бети и да ти е сладко! :)
ИзтриванеСмътно ми се върти в главата, че ти май имаш в блога дзупа инглезе?! Ще отида да погледна!
Поздрав и хубав четвъртък!
Ваня,
ОтговорИзтриванепрекрасен десерт, много фин и ароматен, макар и съдържащ алкохол.
Поздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеДесертът наистина е чудесен, ако се прави за деца може да се направи без ром и с малко ликьор.
Поздрави! Хубаво лято!
Страхотен десерт опитвала съм го за пръв път в Италия. Сега отново благодарение на твоята рецепта! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Нина!
ИзтриванеПравя го често, защото е много лесен и бърз! Радвам се, че рецептата Ви е харесала! :)
Това кремче изглежда повече от вкусно! Щом го видя и веднага ми се хапва, толкова е апетитно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Мира!
ИзтриванеПрез лятото в много горещите дни го редувам с тирамису :)
Поздрави и хубав вторник!
Много ми допадна този пиян десерт :)))
ОтговорИзтриванеИ на нас, и на нас :)))!
Изтриване