Прасковено време!
На ход са вкусни сладкиши с този вълшебен, сочен плод! Рецептата която ви предлагам се от италианското списание '' Vero cucina''! Изключително лесна, бърза и много вкусна!
Продукти:
за тестото:
300 гр. брашно
150 гр. краве масло
100 гр. захар
2 жълтъка
4 с.л. студена вода
1 ч.л. бакпулвер
щипка сол
1 ванилия
за крема:
2 жълтъка
200 гр. кисело мляко
100 гр. крема сирене
щипка настъргана лимонова кора
2 с.л. захар
и още:
4 праскови
2 с.л. конфитюр от праскови или кайсии
пудра захар
В купа сложете пресятото с 1 ч.л. бакпулвер и щипка сол брашно, добавете захарта, жълтъците, ванилията, 4 с.л. студена вода и нарязаното на малки парчета студено краве масло. Замесете меко тесто. Загънете го в стреч фолио и приберете за 30 мин. в хладилник. Докато тестото се охлажда си забъркайте кремчето. В купа изсипете всички продукти за крема. Разбийте ги до хомогеност с кухненска тел. Нарежете прасковите (без да ги белите) на тънки резенчета.
На голямо парче хартия за печене разточете охладеното тесто. Може да е овално, кръгло или четвъртито формата изберете вие. Моят сладкиш е овален. С ръце оформете високи краища. Дъното надупчете с вилица. Прехвърлете оформеното тесто в голяма тава (ползвах тази на печката). Изсипете няколко лъжици от крема и подредете отгоре половината от прасковите. Изсипете върху тях останалия крем и на фантазия подредете останалите праскови.
Изпечете сладкиша на 190 гр. в предварително загрята фурна с вентилатор за около 35 мин.. Затоплете конфитюра от праскови размит с 1 с.л. вода и с четка намажете плодовете върху сладкиша. Краищата поръсете с пудар захар!
Да ви е сладко :)! Чаоооо! Приятни събота и неделя!
Здравейте! Впечатли ме сладкишът! Но само във фурна с вентилатор ли е добре да се пече? Ако е без - на каква температура и колко време? Предварително благодаря!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Йорданка!
ИзтриванеЗа стационарна фурна ще му трябва повече време за печене! Всеки си познава фурната, наблюдавайте го, не е капризен на печене!:)
Просто е супер, Иве. Винаги ме впечатляваш с рецептите си! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Винаги си много мила! <3
ИзтриванеВсяка дума от заглавието "Прасковен маслен сладкиш с крем" напълни устата ми. Задължително ще бъде пробван в близките дни!
ОтговорИзтриванеА твоя коментар ми напълни сърцето! Благодаря, Wafi! :)
ИзтриванеЛятното слънце на трапезата :) Ив ... звучи и изглежда адски изкушаващо!
ОтговорИзтриванеСлънчев поздрав миличка!
Дани, мила здравей! Поздрав и за теб с пожелание за хубаво лято!
ИзтриванеГоляма прегръдка!
Igazi nyári sütemény!!!
ОтговорИзтриване:)
Изтриванечудесен е, направих го тази вечер, дори сложих пъпеш, защото прасковите ми заеха първия ред, а за втори нямах достатъчно, за това пък имах цял пъпеш :) поздрави и благодаря за хубавата рецепта :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Меги и благодаря за доверието в рецептите ми!
ИзтриванеДа ви е сладко! :)
благодаря, пуснах снимка на страницата Ви във Фейсбук :)
ИзтриванеУникален сладкиш-както всеки твой!Направо ми грабна сърцето,Ваня!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Да, сладкиша е чудесен и ще ти хареса много, ако го опиташ! :)
ИзтриванеПрегръдка, мила! Хубаво лято!
Аааа, побърка ме ти с тези праскови, искам и товааааа!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, направих този сладкиш и искам да споделя, че много ни се хареса. Хрупкава основа, нежен крем и свежестта на прасковите.....допълнихме го с розе и ванилов сладолед. Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря,Катя! Обичам да чета такива хубави думи!Радвам се, че сладкиша Ви е харесал, а допълненията към него ще опитам и аз следващия път! :)
ИзтриванеХубав следобед!