Бих искала да си го направя на фурна това ястие, но не бях сигурна дали Роби ще го яде, затова го поиталианчих и му лепнах едно ризото вместо ориз с маслини и праз лук! И да кажа: Роби го хареса много, друг път не бил ял и откъде ми дошло на ума ориз, праз лук и маслини да събера!
Продукти за две порции:
8 с.л. ориз
100 гр. малки черни маслинки
2 стръка праз лук
100 гр. настърган пармезан
щипка чер пипер
за зеленчуковия бульон:
1 л. вода
1 морков
1 стрък селъри (целина)
1 глава лук
сол
В тенджерка излейте водата, сложете измитите зеленчуци, посолете и варете бульона 30 мин. Нарежете на ситно бялата част на праз лука. Сложете го в тиган с 1 к. ч. зехтин и 2-3 с.л. вода. Добавете щипка сол и щипка захар. Захлупете съда и задушете докато лука омекне. Когато е готов прибавете маслините. Отдръпнете от огъня. В плитка и широка тенджерка изсипете измития ориз. Сложете на котлона и препечете като бъркате непрекъснато докато получите лек каремелен цвят. Налейте черпак от зеленчуковия бульон и изчакайте докато ориза поеме течността. Продължете така до готовност на ориза. Малко (около 5 мин. ) преди да отстраните ризотото от котлона прибавете маслините и праза. Овкусете с щипка чер пипер.
Готовото ризото поръсете с настърган пармезан и разбъркайте добре за да се разтопи сиренето. Внимавайте много със солта, защото маслините и пармезана са солени!
Поднесете веднага! Да ви е сладко :)! Чаооо и спорна седмица!
А сега де ... наистина, от къде ти дойде на ума да събереш ориз, праз и маслини? Прав е човека ;) Aма със сигурност ще е вкусно. Баба ми правеше това ризото през зимните месеци по пости, ама по нашенски, не по италиански :)
ОтговорИзтриванеАз не съм, но благодаря за подсказката Ив!
Той човека не знае, че най-омразно ми беше да ям в училищния стол ориз с маслини и домати с ориз и не съм и помисляла да ги готвя, ама сега ми хареса, сигурно щото го поиталианчих :)! Кой знае може да ревизирам мнението си и за доматите с ориз :)!
ИзтриванеБлагодаря, Дани! :*
О, Иванче, аз пък много обичах в стола навремето праз с ориз, щото мама у дома такова не готвеше.
ОтговорИзтриванеИ аз не се сещам, а много обичам. И, да, с маслинки е още по-вкусно, ризото или на фурна:)
:) Благодаря, Веси!
ИзтриванеИв, друго си е ти да си го сготвиш!На мен тази комбинация ми е любима.Поздрави!
ОтговорИзтриванеЕ, мина малко време преди да стане и на мен любима :)
ИзтриванеПрегръдка, Наталка!
:) усмивка си ми ти! Съмнявам се Роби да откаже нещо, толкова вкусно и красиво приготвяш и поднасяш всичко. Изглежда доста апетитно! Поздрави, Ив!
ОтговорИзтриванеТи пък си голям Бонбон! :*
ИзтриванеБлагодаря, Кате! Прегръдка голяма от студено и ветровито Лорето! <3
Ваня,
ОтговорИзтриванекрасиво поднесено наглед простичко ястие.Понякога го приготвям със заливка от кисело мляко и яйце.Става много вкусно.Твоето е също чудесно.
Поздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеИнтересно ми стана за заливката, ще опитам!
Поздрави!