27.09.2018 г.

Хляб с маслини - Pane alle olive


Много вкусен хляб стана да знаете, то кое не е вкусно когато има маслинки! Пък ги гледам и по дърветата около дома започнали да сменят зеления цвят, скоро ще се берат! Ако някой иска да си направи домашни маслини съм написала рецепта тук!  Сега напред към днешната! 


Продукти:
500 гр. брашно 
300 мл. вода
 2 с.л. зехтин
15 гр. мая от кубче
щедра шипка сол и захар
шепа черни маслини без костилките 
и още:
шепа пшеничен грис 

В купа пресейте брашното. Добавете 2 с.л. зехтин и  щедра щипка сол и захар. Маята разтворете в топла вода. Излейте я при брашното. Нарежете маслините на половинки. Прибавете и тях. Замесете меко и еластично тесто. Направете тестото на топка и поръсете обилно с пшеничения грис. Направете няколко среза на повърхноста.  Застелете кръгла форма с откопчаващ се ринг с хартия за печене. Прехвърлете топката тесто в нея. Покрийте с парче найлон и оставете на топло докато удвои обема си. Поставете тавата с втасалото тесто в студена фурна. Включете на 200 гр. и печете до приятен загар. Охладете готовия хляб на решетка. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 


20.09.2018 г.

Плетено бутер руло с кайма - Polpettone in crosta

   

Мога да добавя към заглавието и празнично, защото с красивия си вид ще стои чудесно на една празнична трапеза! Хубавото на рулото с кайма е, че се харесва на малки и големи, а плънката може да бъде толкова разнообразна, че всяко ще има своя неповторим вкус! Рецептата е адаптирана от тук! Опитайте това красиво и много вкусно плетено руло! 



Продукти:
за рулото:
500 гр. смесена кайма
1 яйце
1 малка глава лук
1 филия сух бял хляб
щипка черен пипер
щипка риган 
щипка магданоз
за пълнежа:
300 гр. бланширан спанак
4-5 парчета тънко нарязано прошуто (шунка)
100 гр. кашкавал 
и още:
2 диска бутер тесто 
1 жълтък
1 с.л. прясно мляко 


В купа смесете всички продукти за рулото. Омесете добре и оставете в хладилник за 30 мин. за да се обикнат съставките, както се казва. А докато това става оплетете дрешката за рулото. Не знам дали в България има такива дискове от бутер тесто, кажете ми вие?!  Ако все пак намерите плетенето се извършва така:


Нарежете двата диска на ленти по 1 см. широки. Вдигнете почти до горе всяка втора, а през средата сложете една лента от другия нарязан диск. Спуснете вдигнатите ленти и постъпете така с другите. И така докато изплетете едно одеалце. Превила съм такива бисквитки, може да погледнете  тук, тестото е в два цвята и се вижда ясно как се плете. Оплетеното бутер тесто задължително приберете в хладилник за 30-40 мин. за  да се охлади. В противен случай няма да успеете да покриете руло.  



Охладената кайма разточете на лист хартия за печене. Покрийте с бланширания спанак (добре охладен и изстискан от водата) Отгоре наредете парчетата прошуто и поръсете с малки кубчета кашкава. С помощта на хартията завийте на стегнато руло. Покрийте с изплетеното бутер тесто. Подгънете добре отдолу и в двата края. Разбийте един жълрък с 1 с.л. пресно мляко. С четка намажете добре плетения бутер.  Поставете рулото  заедно с хартията в тава. 




 Ако спазвате указанията ми за печене, ще изпечете едно идеално бутер руло. Загрейте статична фурна на 200 гр. Поставете тавата и първите 20 мин. печете като наблюдавате внимателно фурната. Щом видите, че отгоре започва да се запича покрийте с парче алуминиево фолио. Намалете фурната на 180 гр. и продължете печенето 20 мин. След като изтекат намалете пак на 160 гр. и продължете печенето още 30 мин. След като изтекат и тези 30 мин. увеличете фурната на 180 гр. махнете фолиото и продължете печенето  още 15-20 мин.  Отнема време това руло, но както казах и в началото за празник може да отделим време за нещо по-специално. Изпеченото руло прехвърлете в подходяща чиния, нарежете на дебели резени  и сервирайте с гарнитура от печени картофи. Заслужава си усилието и както казвам винаги обраните аплодисменти :)! 
Да ви е сладко ! Чаоооо! 



17.09.2018 г.

Млечни питки - Panini al latte


Продукти:
500 гр. брашно
200 мл. прясно мляко
80 мл. слънчогледово олио
10 гр. прясна мая 
1 ч.л. равна захар 
1 ч. л. равна сол 
50 гр. микс от семена 



От посоченото количество продукти излизат 16 бр. питки. Разтворете маята и захарта в топлото мляко. В купа изсипете пресятото със солта  брашно. Излейте олиото и прясното мляко. Замесете меко тесто.  Подмажете купа с олио и сложете добре омесеното тесто в нея. Покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете съда на топло докато тестото удвои обема си. От готовото тесто късайте малки парчета. Направете ги на гладки топки. Наредете ги в тава застлана с хартия за печене на разстояние една от друга. Покрийте с кърпа и оставете питките да си починат 30 мин. 


С четка намажете питките с прясно мляко. Поръсете с микс от семена. За първи път ми се случва семената да  не изпопадат, бяха като залепени. Изпечете на 170 гр. в предварително загрята статична фурна. Охладете на решетка. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! Спорна нова седмица! 


15.09.2018 г.

Горско ризото - Risotto boscaiola


Чуете ли нещо горско в рецепта  да знаете, че пръст в тази работа почти винаги имат гъбите! Особено манатарките! Много вкусни, изключително ароматни те се представят добре във всяко ястие! Паста, ризото, някоя яхнийка с месо или без, само печени, да не говорим пък ако са пържени! Аз съм габровско чедо, балканско, като бях малка си спомням баща ми като набереше, ама цял чувал ви казвам, ядяхме ние,  ядяха комшиите и всички оживяхме, нещо много важно когато се ядат гъби! В тавата с малко олио и щипка черен пипер, чудни! Отплеснах се, а щях да ви пиша за това италианско ризото, което няма нищо общo с нашия ориз с гъби, освен гъбите и ориза разбира се :)! Тук ориза е почти суров, дет' му викат ал денте и леко хрупа. Когато мама го опита каза, че ще ни заболят коремите от този суров ориз. Никога не са ни боляли! Затова опитайте  смело тази много вкусна рецепта! И наденичка има! 


Продукти за две порции:
за ризотото:
8 с.л. ориз
150 гр. манатарки (може замразени)
1 прясна наденичка
30 мл. бяло вино
щипка черен пипер
щипка риган
щипка настърган пармезан 
зехтин
за зеленчуковия бульон:
1 л. вода
1 морков
1 стрък целина
1 глава лук  



В тенжерка налейте около литър вода. Сложете морков, целина, глава лук, посолете и варете зеленчуковия бульон 30 мин. 
В голям тиган налейте чашка зехтин, запържете натрошената наденичка, полейте с бялото вино и след 2-3 мин. когато се е изпарил алкохола добавете ситно нарязаните гъби. Овкусете с щипка черен пипер, щипка риган и налейте 1 к.ч. от зеленчуковия бульон. Гответе соса около 10 мин. В друг тиган ( е, да цапат се тенджери и тигани на воля, децата ми се смеят когато готвя по-италиански, че всички налични съдове в къщи са изпоцапани) запечете ориза до леко покафеняване. Излейте черпак от бульона и бъркайте докато водата се абсорбира от ориза. Продължете да наливате от бульона  до готовност на ориза  ал денте, ще рече 13-14 мин. Почти накрая изсипете гъбения сос и добавете щипка настърган пармезан. Последно разбъркване и веднага по чиниите.  Поръсете с няколко люспи пармезан, сервирайте! 
Да ви е сладко :)! Чаооо!



12.09.2018 г.

Кюфтенца в сос от грозде - Polpette all' uva


Е, на това му се казва манджа с грозде! И не знам кой е измислил негативния и смисъл, че да му кажа колко вкусни станаха тези кюфтенца в гроздовия сос и как похапнахме сладко! И домашен хлебец бях направила, отскоро новата ми страст!  А похвалата на Роби от вечерта: хората ходят на ресторант да похапнат някое  гурме ястие, аз вечерям всяка вечер така! Малко ме позасили тук, ама приех овациите! :) Рецептата е от италианското кулинарно списание ''Cucinare bene''! 


Продукти:
за кюфтенцата:
400 гр. кайма 
1 малко яйце
1 филия сух бял хляб
1 малка глава лук
щипка риган
щипка черен пипер
 щипка магданоз
слънчогледово олио за пържене
за соса:
200 гр. гроздови зърна (черни и бели)
50 мл. бяло вино
100 мл. зеленчуков бульон
1 к.ч. зехтин
2 листенца салвия
1 ч. л. брашно 



Сложете каймата в купа, добавете накиснатия и изцеден от водата натрошен хляб, яйцето, ситно нарязания лук, овкусете с щипка риган, магданоз и черен пипер. Хомогенизирайте добре всички продукти. Направете малки кюфтенца, подредете ги в чиния. Поръсете обилно кюфтенцата с брашно и разтръскайте чинията за да полепне брашното добре навсякъде. Изпържете в загрято олио до приятен загар. Готовите кюфтета наредете на салфетка да се отцеди излишната мазнина. В удобен дълбок тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Прехвърлете кюфтенцата и полейте с бялото вино. Изчакайте малко да се изпари алкохола и налейте топлия бульон. Пуснете в соса две листенца салвия, посолете. Захлупете съда и гответе ястието 10 мин. Прибавете след това зърната грозде и продължете готвенето още 5-6 мин. Ако искате по-гъст сос разтворете 1 ч.л. брашно с малко вода и излейте в тигана. Бъкнете за 2-3 мин. 
Вече имате вкусна манджа с грозде!
 Поднесете с картофено пюре върху което сте сложили кюфтенцата и поляли обилно  с гроздовия сос. 
Да ви е сладко :)! Чаоооо! 
А, забравих рецептата за хляба може да видите тук, продуктите са същите само разделих тестото на две и го усуках леко! 


6.09.2018 г.

Хляб за сандвичи с микс от семена - Pan bauletto ai cereali


Желанието ми да правя хляб дойде след като фурната ни затвори за годишната си отпуска! Свикнеш ли веднъж с техния хубав хляб трудно намираш друг да го замести. Един бил недоопечен, друг като гума, трети без вкус и така до безкрай мрънкане от Роберто! Хляб не бях правила, питки разни, тутманици, понякога милинки да, но хляб не се наемах.  Пък то си било такова удоволствие, че сега не мога да дочакам да изядем един за да замеся друг! Хлябът който ви предлагам обра овациите на Роби за най-добрия ми (досега :) хляб! Рецептата е адаптирана от тук и се надявам следващия път и моя да се реже на такива красиви филийки! 


Продукти:
390 гр. брашно
180 мл. прясно мляко
100 гр. микс от семена (тиквени, слънчогледови, ленени)
10 гр. мая от кубче
1 ч.л. сол
щипка захар
1 яйце
3 с.л. зехтин


В купата на робота (меся с него) изсипете отмереното и пресято брашно. Прибавете яйцето, солта, семената и зехтина. Излейте разтворената в леко затопленото прясно мляко мая и щипка захар. Включете робота на най-ниската скорост и оставете да меси 10 мин. Ще получите идеално, добре омесено, еластично тесто. Поставете го в набрашнена купа, покрийте с парче найлон и кърпа,  приберете на топло докато тестото удвои обема си. Когато е готово го извадете на набрашнена повърхност и разточете лист горе долу с дължината на продълговатата форма за кейк, която ще ползваме за печенето. Не направих постъпкови снимки и съжалявам, но погледнете оригиналната рецепта, там е показано много добре. Готовият лист тесто завийте на руло и поставете в  продълговата форма за кейк застлана с хартия за печене. Оставете отново да втаса на топло и закрито място. Когато тестото напълни формата намажете повърхноста с четка потопена в прясно мляко и поръсете обилно със семена. Изпечете на 170 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 30-35 мин. Охладете готовият хляб на решетка и изчакайте да се охлади напълно преди да го нарежете на филийки! 
Да ви е сладко :)! Чаоооо!