Продукти:
200 гр. бяло брашно
150 гр. кестеново брашно
3 яйца
150 гр. захар
120 мл. слънчогледово олио
250 гр. кисело мляко
50 гр. орехови ядки
50 гр. стафиди
1 пакетче бакпулвер
щипка сол
ром за заливане на стафидите
и още:
100 гр. натурален школад
50 гр. краве масло
2 -3 с.л. прясно мляко
Накиснете стафидите в ром. Разделете белтъците от жълтъците. Последните разбийте с миксер със 150 гр. захар до гладък крем. Към него излейте олиото, добавете киселото. Смесете двете брашна с бакпулвера и щипка сол. Прибавете на порции към течната смес. Разбийте с щипка сол белтъците за 3-4 мин. Добавете ги в кексовата смес. Сложете нарязаните орехи и омекналите стафиди, излейте 2 с.л. от рома в който са киснали . Хомогенизирайте добре продуктите.
Излейте сместа във форма за кекс. Изпечете на 180 гр. за около 35-40 мин. Пробвайте за готовност с дървено шишче. Извадете изпечения кейк, обърнете на решетка и оставете да се охлади. В малка тенджерка сложете начупения шоколад, кравето масло и прясното мляко. Сложете съда на водна баня и бъркайте докато шоколада се разтопи и сместа се хомогенизира добре. Полейте кейка и поръсете с натрошени орехи.
Да ви е сладко :)! Чаоооо!
Ммммм, много ми хареса, сега оставв да намеря такова брашно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Любче!
ИзтриванеЗа брашното потърси в големите вериги магазини, надявам се да намериш! В Италия се намира навсякъде, не е някакъв рядък продукт!
Поздрав и хубава нова седмица!
Ваня,
ОтговорИзтриванене съм ползвала кестеново брашно, не съм и виждала засега по диетичните магазини.Но може да се замени с някакво друго по избор.Има шипково, ябълково и др.Чудесен, красив кекс.
Поздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеДа може да се замени и шипково и ябълково ми звучат много добре! Ако опиташ, сподели!