1.10.2018 г.

Ръжен хляб спирала - Pane di segale


Знаете ли колко е вкусен ръжения хляб?! Аз не, досега! А този пред вас освен вкусен е и красив, нали?! Рецептата е адаптирана от блога  на невероятната Tiziana



Продукти:
150 гр. ръжено брашно
150 гр. бяло брашно
200 мл. вода 
10 гр. мая от кубче 
1 с.л. мед
щипка сол 
2-3 ч.л. маково семе 


Аз както съм казвала и друг път меся с робот. В купата му сложете двата вида пресято брашно. Добавете щипка сол и излейте разтворената в топла вода мая с 1 с.л. мед. Включете робота на най-ниската степен и оставете да меси 10 мин. Извадете тестото на  набрашнена повърхност и доомесете леко. Направете на топка, поставете я в набрашнена купа, покрийте с парче найлон и кърпа. Поставете на топло и изчакайте докато тестото удвои обема си. Втасалото тесто извадете на набрашнена повърхност. Застелете голяма тава с парче хартия за печене. Откъснете от тестото парче, направете го на топче и сложете в средата на тавата.  Намажете с четка потопена във вода и поръсете с маково семе. От другото тесто направете еднакви по дължина и тегло фитили. Разположете ги около топчето и леко завийте за да се доближат едно до друго. В оригиналната рецепта има постъпкови снимки. Поръсете хляба с брашно и с помощта на остър нож направете прорези на фитилите. Поставете тавата в леко затоплена фурна за да се отпусне хляба и след изтичане на времето  включете на 200 гр. без вентилатор. Изпечете за около 35- 40  мин. 
Да ви е сладко! :)! 
Честит октомври! Топла и уютна есен! Чаооо!  


3 коментара: