Знаете ли колко е вкусен ръжения хляб?! Аз не, досега! А този пред вас освен вкусен е и красив, нали?! Рецептата е адаптирана от блога на невероятната Tiziana!
Продукти:
150 гр. ръжено брашно
150 гр. бяло брашно
200 мл. вода
10 гр. мая от кубче
1 с.л. мед
щипка сол
2-3 ч.л. маково семе
Аз както съм казвала и друг път меся с робот. В купата му сложете двата вида пресято брашно. Добавете щипка сол и излейте разтворената в топла вода мая с 1 с.л. мед. Включете робота на най-ниската степен и оставете да меси 10 мин. Извадете тестото на набрашнена повърхност и доомесете леко. Направете на топка, поставете я в набрашнена купа, покрийте с парче найлон и кърпа. Поставете на топло и изчакайте докато тестото удвои обема си. Втасалото тесто извадете на набрашнена повърхност. Застелете голяма тава с парче хартия за печене. Откъснете от тестото парче, направете го на топче и сложете в средата на тавата. Намажете с четка потопена във вода и поръсете с маково семе. От другото тесто направете еднакви по дължина и тегло фитили. Разположете ги около топчето и леко завийте за да се доближат едно до друго. В оригиналната рецепта има постъпкови снимки. Поръсете хляба с брашно и с помощта на остър нож направете прорези на фитилите. Поставете тавата в леко затоплена фурна за да се отпусне хляба и след изтичане на времето включете на 200 гр. без вентилатор. Изпечете за около 35- 40 мин.
Да ви е сладко! :)!
Честит октомври! Топла и уютна есен! Чаооо!
Страхотен хляб! Много е красив и оригинален!
ОтговорИзтриванеПоздравления! <3
Благодаря сърдечно!
ИзтриванеПрегръдка!
Слънце!
ОтговорИзтриване