3.11.2018 г.

Парастас - варено жито


Арахангелова Задушница е една от трите големи в календара на православната църква! Наричана още мъжка, защото на този ден се прави помен за всички воини загинали в защита на Отечеството ни! За душите на починалите се раздават вино, хляб и жито. Един от вариантите за варено жито е парастаса. Рецептата която ви предлагам е адаптирана   от тук



Продукти:
1 ч.ч. жито
3 ч.ч. вода
щипка сол 
 2-3 с.л. захар
100 гр. смлени орехи
3 с.л. галета
настърган лимонова кора
пудра захар 
какао

Изсипете житото в тенджерка, покрийте го с вода и сложете на котлона да бъкне. Изхвърлете водата, измийте житото, върнете го е тенджерката и залейте с 3 ч.ч. вода.  С каквато чаша мерите житото с нея измерете и водата. Сложете щипка сол и поставете съда на умерен котлон.  Варете докато житото разцъфне. Около 30 мин. Прецедете готовото жито, измийте го със студена вода  разстелете на кърпа за да се подсуши. Най-добре е да направите това вечерта преди Задушница. Подсушеното жито сложете в голяма купа. Добавете захарта, смлените орехи, настърганата лимонова кора и галетата. Объркайте добре. Изсипете в подходяща чиния и покрийте с много пудра захар. От какаото направете кръст. 
Бог да прости скъпите ни починали близки! Амин!  



2 коментара:

  1. Правя житото малко по - различно, но и това е хубаво и вкусно.Бог да прости всички починали.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Всеки има свой начин за варене на жито, тази е моята! Опитай, ще ти хареса!
      Поздрави!

      Изтриване