Арахангелова Задушница е една от трите големи в календара на православната църква! Наричана още мъжка, защото на този ден се прави помен за всички воини загинали в защита на Отечеството ни! За душите на починалите се раздават вино, хляб и жито. Един от вариантите за варено жито е парастаса. Рецептата която ви предлагам е адаптирана от тук!
Продукти:
1 ч.ч. жито
3 ч.ч. вода
щипка сол
2-3 с.л. захар
100 гр. смлени орехи
3 с.л. галета
настърган лимонова кора
пудра захар
какао
Изсипете житото в тенджерка, покрийте го с вода и сложете на котлона да бъкне. Изхвърлете водата, измийте житото, върнете го е тенджерката и залейте с 3 ч.ч. вода. С каквато чаша мерите житото с нея измерете и водата. Сложете щипка сол и поставете съда на умерен котлон. Варете докато житото разцъфне. Около 30 мин. Прецедете готовото жито, измийте го със студена вода разстелете на кърпа за да се подсуши. Най-добре е да направите това вечерта преди Задушница. Подсушеното жито сложете в голяма купа. Добавете захарта, смлените орехи, настърганата лимонова кора и галетата. Объркайте добре. Изсипете в подходяща чиния и покрийте с много пудра захар. От какаото направете кръст.
Бог да прости скъпите ни починали близки! Амин!
Правя житото малко по - различно, но и това е хубаво и вкусно.Бог да прости всички починали.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Благодаря, Ели!
ИзтриванеВсеки има свой начин за варене на жито, тази е моята! Опитай, ще ти хареса!
Поздрави!