Промъкна се и декември, най-празничния, най-вкусно ухаещ месец! Казвам му добре дошъл и започвам с празничните предложения! Обикновен хляб (макар, че хляба никога не е обикновен) изплетен като венец!
Рецептата адаптирах от тук!
Продукти:
500 гр. бяло брашно
300 мл. вода
10 гр. мая от кубче
10 гр. сол
2 с.л. зехтин
щипка захар
Пресейте брашното. Разтворете маята в 300 мл. топла вода и щипка захар. Излейте течноста при брашното, добавете олиото и замесете тесто. Когато започне да се хомогенизира от месенето добавете солта. Измесете до гладко, еластично тесто. Нмажете с малко зехтин. Поставете я купа и покрите с парче найлон и кърпа. Оставете съда на топло докато тестото удвои обема си. Когато е готово разделете на 5 еднакви части. От всяка направете по фитил дълъг 50 см. Поставете фитилите един до друг, съберете горните краища и започнете да плетете венеца. Вижте тук как да изплетете хляба, аз не направих постъпкови снимки. Съберете двата края за да образуват венец. Сложете хляба в тава застлана с хартия за печене, леко поръсена с брашно. Поръсете обилно венеца с брашно. Изпечете на 200 гр. в предварително загрята фурна за около 40 мин.
Да ви е сладко :)! Топла и уютна първодекемврийска вечер!
Ivana, I made your bread but I did it little bit different and love it...Tomorrow I will post it on my blog...thank you very much on the idea...
ОтговорИзтриванеЧудеден венец дори и за подарък.
ОтговорИзтриванеПоздрави !
Много красиво хлебче!
ОтговорИзтриване