Галантина е вид колбас от пилешко месо, варена шунка и мортадела. Може да се добавят още цели варени яйца, парчета ементал, маслини, моркови, черен трюфел, шам фъстък! Вие сами избирате какво да сложите в този много вкусен колбас. Галантината е известна в цяла Европа още от Средновековието. В някои райони на Италия се приготвя за Коледа в други се поднася със сватбения обяд, сега се хапва през цялата година! Рецептата която ви предлагам е от свекърва ми Мария!
Продукти:
500 гр. пилешка кайма
300 гр. телешка кайма
200 гр. варена шунка
200 гр. мортадела
1-2 моркова
150 гр. зелени маслини без костилки
2 яйца
150 гр. настърган пармезан
едно индийско орехче
сол
за бульона:
2 моркова
2 стръка селъри
1 глава лук
сол
около 3 л. вода
В голям съд смесете двата вида кайма. Добавете нарязаните на едри парчета шунка и мортадела, две сурови яйца, нарязаните на парчета сурови моркови, настъргания пармезан, зелените маслини без костилки и едно настъргано индийско орехче! Дали съм ви казвала, че през Средновековието във Венеция 4 бр. индийско орехче са се продавали за една крава?! Чух го в едно кулинарно предаване. След като всички продукти са сложени омесете много добре. Тук трябав да си поиграете на шивачи и ушиете едно калъфче от памучен плат дълго и тясно. Има да се продават специални торбички, аз не открих! Та напълнете калъфчето със сместа , като притискате много добре, защото от едрите парчете може да остане празно място в готовия колбас. Завържете стегнато отвора с кухненски канап.
В голяма тенджера налейте около 3 л. вода. Сложете зеленчуците за бульона, посолете и сложете на котлона да заври. След това внимателно пуснете галантината в тенджерата. Сварете колбаса за 1.30 мин. Извадете го върху гладка дъска. Сложете дъската върху тава, отгоре притиснете с друга дъска и сложете около 10 кг. тежест за да излезе всичкия въздух от колбаса. Може да ползвате туба с вода. Оставете така притиснат за 10 часа. Готовият колбас освободете от торбичката, няма друг начин освен да я срежете. Може да съхранявате готовата галантина няколко дни в хладилник или да нарежете на парчета и приберете във фризер. Не изхвърляйте бульона, налейте го в бутилки и използвайте за други ястия или супи. Аз съм много доволна от моята галантина, Роби също :), опитайте и вие!
Да ви е сладко! Чаоооо!
За много години!
ОтговорИзтриванеКрепко здраве, щастие и споделена любов!
Опитвала съм такъв деликатес, но нямах представа как се приготвя
и затова ми бе супер интересно да прочета - благодаря ти, Ив -
ти пак успя да ни изненадаш!
Любопитна съм да изпробвам и тази твоя рецепта.
Продължавай да ни радваш!!!
Усмивки!
За много години, Боряна!
ИзтриванеБлагодаря ти за коментара и интереса! Галантината е много вкусна, още повече тази правена в къщи! :)
Здарва и щастлива 2020!
Поздрав с усмивка!
И тук да отбележа, че изглежда невероятен и ще се прави тези дни :)).
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Аурелия! 🙂
ИзтриванеИ аз се канех да я правя тези дни! Да ви е сладко, мила!♥️
Какъв е размера на калъфчето горе долу?
ИзтриванеНе мога да си спомня точно, знам, че писах някъде в коментар и съжалявам,че не съм посочила мерките. За дължина беше някъде около 40 см., а ширината 5-6 см. готово!
Изтриване