29.02.2020 г.

Амор полента, италиански царевичен сладкиш - Amor polenta



Амор полента е царевичен сладкиш от област Ломбардия трагично  нашумяла през последните дни като гнездото на коронавируса в Италия. Да го преборим с вкусен сладкиш :)! Като всяка стара и типична за даден регион рецепта и тази има най-малко 101 варианта, остава само да си изберете един. Моята  рецепта е от тук



Продукти:
100 гр. царевично брашно
70 гр. смлени обелени сурови бадеми 
80 гр. бяло брашно
2 яйца
120 гр захар
100 гр. краве масло
8 гр. бакпулвер
2 с.л. ром 
1 ванилия 


Сложете в купа омекналото на стайна температура краве масло. Добавете захарта и разбийте с миксер до побеляване. Прибавете едно след друго яйцата като разбивате непрекъснато. В купа смесете двете брашна, добавете смлените бадеми, ванилията,  щипка сол и бакпулвера. Към разбитата маслено-яйчена смес на порции прибавяйте от сухата бъркайки с дървена лъжица. Сместа е много гъста. Ароматизирайте с 2 с.л. ром. Подмажете с краве масло и посипете с галета форма за кекс. Изсипете сместа. Изпечете амор полентата на 180 гр. в предварително загрята статична фурна за около 40 мин. Обърнете формата с готовия сладкиш на решетка, поръсете  с пудра захар и изчакайте да се охлади напълно преди да го нарежете. 


Чудесен царевичен сладкиш, надявам се да го опитате и споделите! 
Да ви е сладко! :) 



28.02.2020 г.

Калцоне по селски - Calzone rustico con porro e salsiccia


Продукти за 2 бр.:
300 гр. бяло брашно
200 гр. фин пшеничен грис
150 мл. вода 
150 мл. прясно мляко
3 с.л. зехтин
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
15 гр. мая от кубче 
за плънка:
2 стръка праз лук
350 гр. прясна наденичка 
1 дафинов лист
щипка черен пипер 
за поръсване:
иглички розмарин
едра морска сол 


Смесете водата и прясното мляко и затоплете леко. Добавете маята и захарта, разбъркайте течноста. Пресейте брашното и добавете пшеничения грис. Излейте прясното мляко с водата и добавете 3 с.л. зехтин. Започнете да месите и когато тестото се оформи добавете солта. Измесете още около 10 мин. Направете тестото на топка, намажете го с 1 с.л. зехтин. Сложете в купа и покрийте с парче найлон и кърпа. Оставете купата на топло докато тестото удвои обема си. 



Нарежете праз лука. В тиган загрейте 1 к.ч. зехтин. Пуснете лука и натрошената наденичка, добавете един дафинов лист, 3-4 с.л. вода и задушете за 10 мин. на слаб до умерен огън. Охладете плънката. Отстранете дафиновия лист. 


От посочената доза може да направите два броя калцоне. Разделете тестото на две. Разточете всяка част на правоъгълник. В единия край сложете от плънката и покрийте с другия край. Притиснете с пръсти. Намажете калцонето съз зехтин и поръсете с иглички розмарин и едра морска сол. Оставете на топло за 30 мин след което изпечете на 230 гр. за около 10 мин. или до приятен загар. 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 



22.02.2020 г.

Пан бриош Роза с краве масло и лимонов аромат - Torta di Rose


Продукти:
За тестото:
350 гр. брашно
150 мл. прясно мляко
60 гр. захар
3 жълтъка
3 с.л. олио
12 гр. мая от кубче
настъргана лимонова кора 
1 ванилия 
щипка сол 
за намазавне на разточения лист:
120 гр. краве масло
120 гр. захар 



В купа излейте затопленото прясно мляко , добавете 60 гр. захар, 120 гр. брашно и 12 гр. мая от кубче. Разбъркайте, покрийте купата с парче найлон и приберете на топло за да се активира маята.  След като сместа шупне добавете останалото брашно, трите жълтъка, 3 супени лъжици олио, щипка сол и ароматизирайте с настърганата кора на един лимон и прахче ванилия. Замесете меко тесто. Поставете го в купа, покрийте отново с парче найлон и кърпа. Оставете купата на топло докато тестото удвои обема си. 




Сложете омекналото на стайна температура краве масло със захарта в удобна купа. Разбийте с миксер за 7-8 мин. до получаване на гладък крем.  На набрашнена повърхност разточете втасалото тесто  на голям правоъгълник. Намажете го с масления крем. Навийте правоъгълника на руло. Нарежете рулото на парчета около 5 см. Подмажете тава 24 см. с краве масло. Наредете нарязаните парчета на разстояние. Покрийте тавата с парче найлон и оставете отново да втаса около 1 час. Изпечете пан бриоша на 170 гр. в предварително загрята фурна (без вентилатор) за около 30 мин. Ако е необходимо покрийте с алуминиево фолио за да не прегори отгоре. Охладете изпечения бриош на решетка. Поръсете с пудра захар.  Ако позволите един съвет не слагайте в тестото никакви сухи плодове или ядки. Чудесен е само с лимоновия и внилов аромат и чудесен вкус на кравето масло! 
Да ви е сладко :)! Чаооо! 

 Рецептата е от тук!

4.02.2020 г.

Ябълкови меки бисквитки - Biscotti morbidi alle mele


Продукти за около 30 бр.:
280 гр. брашно
100 гр. захар
2 ябълки
2 бр. яйца
1 ч.л. бакпулвер
50 гр. краве масло
50 мл. олио
настъргана лимнова кора
 ванилия 
за поръсване:
захарни гранули
пудра захар 



Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Леко ги поръсете с лимонов сок и разбъркайте. Счупете яйцата в купа, добавете захарта и разбийте с миксер за 5-6 мин. В друга купа пресейте брашното с щипка сол, бакпулвера и ванилията. Разтопете кравето масло и към него излейте слънчогледовото олио. Излейте мазнината на струйка към яйчената смес. Прибавете пресятото брашно и нарязаните ябълки. Разбъркайте добре получената смес. 


Застелете голяма тава с хартия за печене. С лъжица вземете от сместа и сложете на купчинка върху хартията. Наредете купчинките на разстояние, при печенето леко се надуват. Поръсете всяка бисквитка със захарни гранули. Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 10 мин. или до приятен загар. Поръсете топлите сладки с пудра захар. 
Да ви е сладко! :) 

 Рецептата е от тук!