Амор полента е царевичен сладкиш от област Ломбардия трагично нашумяла през последните дни като гнездото на коронавируса в Италия. Да го преборим с вкусен сладкиш :)! Като всяка стара и типична за даден регион рецепта и тази има най-малко 101 варианта, остава само да си изберете един. Моята рецепта е от тук!
Продукти:
100 гр. царевично брашно
70 гр. смлени обелени сурови бадеми
80 гр. бяло брашно
2 яйца
120 гр захар
100 гр. краве масло
8 гр. бакпулвер
2 с.л. ром
1 ванилия
Сложете в купа омекналото на стайна температура краве масло. Добавете захарта и разбийте с миксер до побеляване. Прибавете едно след друго яйцата като разбивате непрекъснато. В купа смесете двете брашна, добавете смлените бадеми, ванилията, щипка сол и бакпулвера. Към разбитата маслено-яйчена смес на порции прибавяйте от сухата бъркайки с дървена лъжица. Сместа е много гъста. Ароматизирайте с 2 с.л. ром. Подмажете с краве масло и посипете с галета форма за кекс. Изсипете сместа. Изпечете амор полентата на 180 гр. в предварително загрята статична фурна за около 40 мин. Обърнете формата с готовия сладкиш на решетка, поръсете с пудра захар и изчакайте да се охлади напълно преди да го нарежете.
Чудесен царевичен сладкиш, надявам се да го опитате и споделите!
Да ви е сладко! :)
Интересна рецепта и чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеЩе се пробвам да го направя. / Сладкишите не са силната ми страна!/
Приятна и спокойна вечер Ив и
Прощавай, ако има нещо!
Усмивки!
Ивана,
ОтговорИзтриванемного интересен сладкиш с царевично брашно.Интересна рецепта, която ми се иска да приготвя.Но след Великия пост надявам се.Чудесно си се справила, сладкишът изглежда превъзходно.
Поздрави !
Благодаря ви, Боряна, Ели!
ОтговорИзтриване