Продукти:
за тестото:
280 гр. брашно
1 яйце
1 жълтък
120 гр. краве масло
100 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер
настъргана лимонова кора
за пълнежа:
4 ябълки
3 с.л. захар
1 ч.л. канела
сока на 1 лимон
Обелете и нарежете на малки парченца ябълките. Сложете ги в тенджерка, добавете 3 с.л. захар и сока на 1 лимон. Сложете съда на котлон и гответе ябълките до омекването им или около 5-6 мин. Отдръпнете съда от огъня, поръсете с 1 ч.л. канела и объркайте. Прехвърлете ябълките в гевгир за да се отцедят. Гевгирът поставете върху купа, отцедената течност ще ви потрябва за намазване на сладкиша.
В купа пресейте брашното с щипка сол, 1 ч.л. бакпулвер. Добавете едно яйце, един жълтък, захарта и нарязаното на парчета студено краве масло. Ароматизирайте с настъргана лимонова кора. Замесете тесто. Готовото тесто завийте в парче найлон и приберете в хладилник за 1 час.
Разделете охладеното тесто на две части, по-голямата разточете на парче хартия за печене и прехвърлете в тавичка с размер 20 см. Надупчете дъното с вилица и изсипете охладената плънка. Разточете по-малкото парче тесто и с помоща на точилката покрийте ябълките. Затворете ръбовете и притиснете леко. С остър нож нарежете ромбоиди. С четка намажете кростата с отцедения ябълков сок и поръсете със захар.
Изпечете на 180 гр. в предварително загрята фурна до приятен загар. По време на печенето на наяколко пъти намазвайте сладкиша с ябълковия сок. Готовият сладкиш охладете на решетка.
Да ви е сладко :)! Чаооо!
Няма коментари:
Публикуване на коментар