Продукти:
за блата:
4 яйца
90 гр. захар
90 гр. брашно
30 гр. какао
щипка сол
за крема:
500 гр. маскарпоне
250 гр. подсладена сметана
2 с.л. пудра захар
50 гр. настърган шоколад
100 мл. студено кафе еспресо
за сиропиране:
200 мл. студено кафе еспресо
2 ч.л. захар
за кафеения гел:
1 ч.л. нишесте
1 к.ч. еспресо
В купа счупете яйцата, добавете захарта и разбийте на гъста пяна. Смесете какаото, брашното и щипка сол. На порции внимателно добавете сухата смес към разбитите яйца. Застелете форма 20 см. с откопчаващ се ринг с парче хартия за печене. Изсипете сместа и изпечете блата на 180 гр. в предварително загрята фурна за около 15 мин. Пробавйте за готовност с дървено шишче. Изпеченият блат охладете на решетка. Срежете го хоризонтално на два диска.
За да приготвите крема сложете маскарпонето в купа и добавете две с.л. пудра захар. Разбийте с миксер до хомогеност и излейте студеното еспресо. Добавете настъргания шоколад и разбитата сметана. Хомогенизирайте отново. Поставете единия блат в ринга. Сиропирайте с подсладено кафе и намажете обилно с крем. Поставете другия блат върху крема, отново сиропирайте с намажете с крем. Оставете си от крема за доизмазване на тортата. Прибетете в хладилник за няколо часа. Охладената торта поставете в подходящ поднос. Измажете отстрани. Отгоре с лъжица направете леки улеи които ще оцветите с кафеен гел. Него направете като смесите чашка кафе с 1 ч.л. нишесте. Поставете на котлона и сгъстете. Изчакайте да се охлади преди да украсите тортата.
Поръсете готовата торта с какао и украсете със зърна кафе!
Не много сладка с чудесен кафеен вкус! :)
Прекрасна е, Ив
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Миме!❤
Изтриване