От набрания миналата седмица в планината цвят бъз успях да си направя 2 бурканчета сладко и 1 л. ликьор. Справила се така добре реших да потърся наоколо и днес рано сутринта обиколихме с Роби района. Намерихме два огромни храста с повече листа отколкото цветове, но набрах за 2-3 л. сироп. Че отделих даже и малко за сушене! Рецептата за ликьора е адаптирана от тук!
Продукти:
15 големи цвята бъз
500 мл. водка
250 мл. вода
300 гр. захар
корите на два био лимона
Цветовете бъз сложете в удобен, добре затварящ се буркан. Излейте водката и добавете лимоновите кори. Обелете лимоните внимателно стараейки се да обелите само жълтата част. Затворете буркана добре и приберете на тъмно за една седмица. Сварете сироп от водата и захарта, оставете да се охлади. Прецедете ароматизираната водка и смесете със захарния сироп. Разбъркайте добре ликьора и напълнете в бутилки. Излиза около 1 л.
Пийвайте си силно охладен с кафенце за настроение и добро храносмилане :)!
Тази година вместо сироп, реших да опитам с ликьор от бъз под твоето ръководство. Намислих го като подарък за много близка приятелка, която е заклет почитател на сиропа ми от бъз, а от алкохолите предпочита ликьори. Получи се много добре (с домашна ракия, вместо с водка), и тя си го пийва с удоволствие с добавени в чашата лед и лист индрише за допълнителен аромат.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че ми помогна да я зарадвам!
Благодаря, Васи!
ИзтриванеАз имам още от ликьора и ще го опитам с индрише, благодаря за ароматната идея! Радвам се, че имаш щастлива приятелка! <3