30.07.2021 г.

Ментова панна котта - Panna cotta alla menta


За жежките летни дни ви предлагам да се разхладите с най-лесния и свеж десерт! 
Ментова панакота! 


Продукти:
500 мл. подсладена сметана
150 мл. прясно мляко
150 мл. сироп от мента
12 гр. желатин
1 ванилия 


Излейте сметаната и прясното мляко в тенджерка. Сложете съда на загрят котлон и затоплете до точка на завиране. Когато течноста започне да пуши, но без да завира добавете омекналия в студена вода желатин. Бъркайте енергично докато се разтвори напълно. Излейте ментовия сироп и ароматизирайте с една ванилия. Отдръпнете съда от огъня. 


Оставете течноста около 10 мин. в тенджерката като бъркате от време на време след което налейте панакотата в подходящи чаши или купички. Когато крема се е охладил напълно приберете чашите в хладилник за 8-10 часа. При поднасяне залейте с ментов сироп или разтопен шоколад! Не съм посочила количество захар, защото сметаната и ментовия сироп бяха подсладени и това беше напълно достатъчно! 
Да ви е сладко! :) Чаооо! 


 

26.07.2021 г.

Пиле лютика


Лятно време-лятна манджа!
 Много вкусна и обратно на заглавието съвсем не люта! Ама може да си я подлютите стига да носите на люто!  Аз я сготвих с пилешки гърди, на да знаете, че в рецептата може да участва цялото пиле! 


Продукти за 2 порции:
400 гр. пилешки гърди
4-5 печени чушки зелени и червени 
300 гр. домати от консерва или прясно смляни
3-4  домата
1 глава чесън
1 глава лук
много магданоз
зехтин
сол
черен пипер на зърна
чубрица ако обичате, аз не съм и фен
1 дафинов лист 
по желание и за да оправдаете заглавието на рецептата 3-4 люти чушки 

 
Изпечете и обелете чушките. Изпечете и обелете доматите. Нарежете чушките на ивички, доматите както ви дойде. Нарежете месото на тънки жулиени. Набрашнете ги и изпържете в загрят зехтин до зачервяване. Извадете месото от мазнината. В нея добавете ситно нарязания лук и чесън. Запържете. Изсипете изпечените и нарязани чушки и домати. Добавете смлените домати. Овкусете на сол, сложете всички подправки и когато ястието заври, прибавете месото. Захлупете съда, гответе докато лютиката остане на мазнина. Някъде към края на готвенето добавете лютите чушки. Поднесете лютиката поръсена обилно с наситнен магданоз. 
Ако имате и домашно изпечен хляб - да ви е сладко! 😊 


 

16.07.2021 г.

Сбричолата с праскови - Sbriciolata alle pesche


 Нищо сложно в този сладкиш, показвала съм ви още няколко сбричолати, накрая на поста ще ви ги изброя за да си изберете! Хубавото е, че може да се направи във всякакъв вариант с плодове, рикота, крем и винаги се получава много вкусен! 


Продукри:
300 гр. бяло брашно
115 гр. свинска мас (може да замените с краве масло)
1 яйце
1 жълтък
90 гр. захар
настъргана лимонова кора
1 пакетче ванилова захар
щипка бакпулвер
щипка сол
4 праскови
1 с.л. кафява захар
1 с.л. марсала (може да замените с бяло вино) 

В купа изсипете пресятото с щипка сол и бакпулвер брашно. Добавете яйцето, жълтъка, захарта, ванилията и лимоновата кора. Сложете студената свинска мас и с ръце започнете да мачкате продуктите докато станат на големи маслени трохи. Както посочих и по-горе може да замените свинската мас с краве масло. Приберете съда с трохите в хладилник за 1 час. 

 
Докато трохите се охладят нарежете прасковите на малки парчета. Сложете ги в тенджерка, поръсете с 1 с.л. кфява захар и 1 с.л. марсала. Сгответе плода за около 5-6 мин. Отстранете и охладете.  Застелете тава 24 см. с парче хартия за печене. Изсипете половината трохи и подравнете. Върху тях разпределете прасковите и покрийте с останалите маслени трохи. Изпечете сладкиша на 180 гр. в предварително загрята фурна без вентилатор за около 35 мин. Охладете на решетка и поръсете с пудра захар! 
Да ви е сладко! :)! Чаооо! 
В блога може да прочетете за:

С една закачллива снимка на днешната сбричолата Ви пожелавам хубав и прохладен ден! : 😉